Jordgubbs- och yoghurtpinnar

I sommar tänker jag äta massor av glass! Och framför allt tänker jag försöka göra så mycket hemmagjord glass som möjligt. Jag har samlat på mig ett stort antal recept och idéer som jag ser fram emot att få testa, det finns ju så otroligt många möjligheter med glass.

Problemet är bara att min frys alltid är proppfull. Jag har en glassmaskin som behöver kylas ner ordentligt innan användning, men det får ju för fasiken aldrig plats i frysen! Så nu pågår projekt "äta-ur-frysen" här hemma. För glassmaskinen, den ska in!


I helgen gjorde vi i alla fall hemmagjorda glasspinnar med fräsch yoghurtglass och det är ju inte så pjåkigt det heller. Lätt är det och endast fyra ingredienser. Billiga och söta små glassformar finns på IKEA.

Jordgubbs- och yoghurtpinnar


6 st

Ingredienser
ca 25 st jordgubbar
5 msk flytande honung
1 msk vaniljextrakt
2 1/2 dl mild grekisk yoghurt

Gör så här:
1. Skär jordgubbarna i mindre bitar och blanda dem med honungen och vaniljextraktet i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda tills jordgubbarna börjat bli mosiga och du har som en lös sylt. Låt svalna.
2. Blanda jordgubbsmixen med den grekiska yoghurten i en bunke.
3. Fyll glassformarna med blandningen och frys i minst 2 timmar eller tills hårda. Ta ut ur frysen några minuter innan du tänker äta dem så lossnar de lättare från formarna.

Kanske gillar du också...





Frozen Cheesecake Vaniljgratinerade
rabarber
Marängswiss Deluxe

Vinn ett produktpaket från Mutti!

Nu är det dags för den första tävlingen någonsin här på bloggen. Det du tävlar om är ett likadant paket med produkter från Mutti som jag fick hem i veckan.

Så här gör du för att tävla


1. Tävlingen går ut på att du ska laga mitt recept från igår, Köttbullar med ricotta och tomatsås, men med din egen twist på receptet. Kanske gör du en annan sås, smaksätter köttbullarna med andra kryddor eller hittar på något annat spännande.

2. Blogga om ditt recept (länka gärna till min blogg) och posta sedan en kommentar i det här inlägget där du bifogar länken till ditt eget recept. Eller så postar du en kommentar i det här inlägget där du beskriver vad du har gjort för förändringar i receptet.

Tävlingen pågår t.o.m. 3 juni

Det ska bli jättekul att se vad ni kommer på för förändringar. Lycka till allihopa!

Kanske gillar du också...





Biscotti Örtkyckling-
"Allt på en plåt"
Vit chokladkaka
med citron

Köttbullar med ricotta och tomatsås

Jag fick ett stort paket hemskickat i veckan. Ett paket fullt av fina produkter från Mutti som gett mig i uppdrag deras produkter på mitt italienska favoritrecept.

Efter lite funderande valde jag att göra en variant av italienska köttbullar i tomatsås som jag har bloggat om tidigare. Den här gången med köttbullar gjorda med blandfärs och ricottaost. Smarrigt värre!


Håll utkik efter en tävling som jag kommer publicera imorgon. Då har du chans att vinna samma paket med produkter från Mutti som jag fick hemskickat. Men mer om det imorgon som sagt.
Heja Loreen!

Köttbullar med ricotta och tomatsås


Ingredienser

Köttbullar
750 g blandfärs
1 gul lök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
5 skivor vitt bröd (t.ex. formfranska)
1 dl bladpersilja, fint hackad
1 dl ricottaost
1 tsk rökt paprikapulver (alt. vanligt paprikapulver)
1 tsk mald kummin
1 tsk mald koriander
1 1/2 tsk salt
nymald svartpeppar
olivolja att steka i

Tomatsås
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, fint hackade
2 msk Mutti tomatpuré
3 burkar Mutti plommontomater
1 burk Mutti tomatsås med basilika
2 msk socker
1 dl rött vin
salt och nymalen svartpeppar

Tillbehör
1 knippe färsk basilika
ricottaost
tagliatelle eller annan pasta

Gör så här:

Tomatsås
1. Hetta upp oljan på medelvärme i en stor tjockbottnad kastrull. Lägg i vitlöken och fräs den gyllengul.
2. Rör ner tomatpurén och koka i en minut.
3. Kör plommontomaterna släta med en stavmixer och tillsätt i kastrullen.
4. Tillsätt tomat- och basilikasåsen, det röda vinet, sockret, salt och peppar efter smak.
5. Koka upp såsen och låt den sedan sjuda på låg värme i 1,5 timmar. Rör om då och då. Till sätt vatten eller mer vin om såsen blir för tjock.

Köttbullar
1. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och fräs lök och vitlök tills den blivit mjuk utan att få färg. Ställ åt sidan.
2. Skär bort kanterna från brödskivorna och smula sönder det i en stor bunke. Tillsätt lökfräset och övriga ingredienser till köttbullarna och blanda väl.
3. För att testa att du saltat och kryddat lagom mycket kan du hetta upp lite olivolja i en stekpanna och steka en liten boll om färsblandningen. Smaka och justera eventuellt kyddningen av färsblandningen.
4. Forma golfbollsstora köttbullar av färsblandningen och lägg dem på en brick klädd med plasfolie. Ställ plåten med köttbullarna i kylskåpet i ca 30 minuter.
5. Hetta upp ett par matskedar olivolja i stekpannan och stek köttbullarna i omgångar på medelhögvärme tills de är gyllenbruna runtom. Ställ åt sidan tills tomatsåsen har kokat i 1,5 timme. Lägg då köttbullarna i tomatsåsen och låt sjuda på svag värme i ytterligare 30 minuter.
6. Servera köttbullarna med pasta och dekorera med färsk basilika och lite smulad ricottaost.

Kanske gillar du också...





Färskostburgare Chili Italienska köttbullat
i tomatsås

Pepparmint Brownies

Söndag kväll... Hoppas att ni har haft en mysig helg allihopa! Själv har jag inte gjort något annat än att slappa och slappa, och sen har jag slappat lite till. Har känt mig lite trött och sliten och inte orkat ta mig för så mycket helt enkelt.

Men baka finns det alltid lite ork över till.


Härligt sega brownies med frisk mintsmak (pepparmintoljan kan dock uteslutas om man vill ha vanliga brownies). Underbart goda med en klick vispad grädde eller vaniljglass.

Pepparmint Brownies


Receptet ger ca 18 brownies. Kakan gå jättebra att frysa in.

Ingredienser
0,8 dl kakao
1,2 dl kokande vatten
60 mörk choklad, 70%, fint hackad
4 msk smält smör
1,2 dl vegetabilisk olja (t.ex. solrosolja)
2 ägg + 3 äggulor
2 tsk vaniljextrakt (eller vaniljsocker)
6 dl strösocker
4,2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2-3 tsk pepparmintolja

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ut kakaon i det heta vattnet i en bunke. Tillsätt den hackade chokladen och vispa tills den helt har smält. Vispa i oljan och det smälta smöret. Tillsätt äggen och äggulorna, vaniljextraktet (eller vaniljsockret) och pepparmintoljan och vispa tills du har en slät smet. Vispa i sockret. Använd sedan en slev eller slickepott för att försiktigt vända ner mjölet i smeten tills allt är väl blandat.
3. Klä en ugnsfast form, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper och smörj pappret med lite vegetabilisk olja. Häll smeten i formen. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30-35 minuter.
4. Ta ut kakan och låt den svalna i ca 1 timme innan du skär den i fyrkantiga bitar.

Kanske gillar du också...





Cheesecake Brownies Brownies Oreo- och
pepparminttryfflar

Chokladmüsli med nötter och chiafrön

Jag har tänkt att jag under en period ska försöka skära ner på bröd och andra saker som innehåller mjöl och gryn. Känns helt enkelt som att kroppen skulle må bra av det nu när det närmar sig bikinisäsong och allt. Är det något som gör att jag lätt känner mig lite pluffsig så är det just bröd, pasta, ris och liknande.

Men vad äter man då till frukost om man inte vill få i sig mjöl och gryner? Mackor funkar ju definitivt inte. Gröt och flingor går också bort. Ägg i olika former funkar bra och är gott, men i längden blir man ju lite less på det.

Chokladmüsli med nötter och chiafrön

Den här goda müslin är ett perfekt alternativ. Den består framför allt av nötter och chiafrön som fått en lite knäckig smak av kakao, kokos, honung, vanilj och smör. Och om man t.ex. på helgen vill lyxa till det lite extra kan man tillsätta hackad mörk choklad, men det är absolut inte nödvändigt.

Jag vet att ni kanske tänker "Coco Pops" eller något annat onyttnigt när ni tänker på flingor och choklad i samma mening, men gör för guds skull inte det. Det här är långt bort från alla dessa flingor som barn brukar kalla för "godisflingor" eller "kakmüsli". Men min 7-åring åt denna müsli till frukost imorse och det blev två tummar upp.

Chiafrön är en av de "superfrön- och bär" som det pratats så mycket om de senaste åren. De innehåller bl.a. massor av Omega-3, fibrer och protein vilket gör dem till ett naturligt och väldigt nyttigt kosttillskott. Du hittar chiafrön i de flesta hälsokostbutiker. De är ganska dyra ( ca 90 kr för 300 g) men i det här receptet används bara 3 matskedar vilket gör att en påse frön räcker ett tag. Om du inte lyckas få tag på chiafrön skulle jag gissa att det fungerar alldeles utmärkt att byta ut dem mot linfrön.

Även om ni inte känner behov av att äta en nyttigare frukost tycker jag verkligen att ni ska prova det här. Det är otroligt lätt att göra och smakar som sagt jättegott.

Chokladmüsli med nötter och chiafrön


ca 6 portioner

Ingredienser
2 1/2 dl valnötter
2 1/2 dl sötmandel
1 nypa flingsalt
40 g smör
1/2 dl flytande honung
3 msk kakao
1/2 tsk vaniljextrakt (eller 2 tsk vaniljsocker)
3 msk chiafrön
1 dl kokosflingor
60 g mörk choklad, 70% (valfritt)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 90 grader.
2. Smält försiktigt smör och honung i en kastrull. Rör i kakao, vaniljextrakt (eller vaniljsocker) och salt tills allt är väl blandat.
3. Häll valnötter och mandel i en matberedare och mixa snabbt tills du har lite mindre bitar. Häll i smör- och kakaoblandningen, chiafrön och kokosflingor. Mixa en kort stund tills allt är väl blandat och inga större bitar finns kvar.
4. Sprid ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper och fördela så att inga stora klumpar med müsli återstår. Torka müslin i ugnen i ca 4 timmar. Den kommer antagligen fortfarande kännas lite kladdig när du tar ut den ur ugnen, men kommer torka helt när den fått svalna en stund.
5. Förvara müslin i en lufttät burk.

Kanske gillar du också...





Müsli Bananasplit med keso,
valnötter & bärsås
Hallon- och
avokadosmoothie

Vaniljpannacotta med rabarber- och jordgubbskompott



När våren äntligen anländer finns det vissa saker som man har längtat efter att få äta. Raberber och jordgubbar är definitivt några av dessa saker.


Pannacotta kanske ser sofistikerat och avancerat ut men är i själva verket väldigt enkelt att göra. Egentligen är det bara sötad och geléad grädde, men smakar så mycket mer än så.

I det här receptet har pannacottan fått sällskap av en supergod jordgubbs- och rabarberkompott. Om du får kompott över går den även jättebra att äta tillsammans med vaniljglass.


Vaniljpannacotta med rabarber- och jordgubbskompott


4 portioner

Ingredienser

Pannacotta
4 st gelatinblad
kallt vatten
0,8 dl strösocker
2 1/2 dl mjölk (3%)
4 dl grädde
1 nypa salt
1/2 vaniljstång, bara fröna

Rabarber- och jordgubbskompott
2 1/2 dl rabarber, skurna i ca 1 cm tjocka bitar
2 1/2 dl färska jordgubbar, skurna i bitar
1 1/2 dl strösocker
1 msk färskpressad citronsaft
1 tsk majsstärkelse
1/2 vaniljstång

Gör så här:
1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 minuter tills de är mjuka. Plocka upp gelatinet ur vattnet utan att krama ur överflödigt vatten. Smält gelatinbladen i en skål över vattenbad.
2. Blanda mjölk, strösocker och fröna från en halv vaniljstång i en kastrull. Hetta upp på medelhög värme och rör tills allt socker har smält. Ta kastrullen från plattan och vispa i gelatinet. Vispa i grädde och salt.
3. Häll blandningen i 4 dessertskålar. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåpet i minst 2 timmar. Under tiden kan du göra rabarber- och jordgubbskompotten.
4. Blanda rabarber, strösocker och hälften av citronsaften i en kastrull. Hetta upp på medelhög värme och rör till allt socker har smält. Lägg på en lock och låt puttra i 2-3 minuter tills rabarbern har blivit mjuk utan att falla sönder.
5. Rör ut majsstärkelsen i resten av citronsaften och rör ner i rabarberna. Tillsätt jordgubbarna. Skrapa ur fröna från den andra halvan av vaniljstången och tillsätt både frön och stång i rabarber- och jordgubbsblandningen. Låt sjuda på svag värme i ca 2 minuter utan att jordgubbarna kokar sönder.
6. Plocka upp vaniljstången ur kastrullen och häll kompotten i en skål. Täck med plastfolie och låt svalna något innan du ställer in skålen i kylskåpet i ca 2 timmar.

Kanske gillar du också...





Vaniljgratinerade
rabarber
Kubansk chokladmousse Bakad choklad med
vaniljglass

Lax- och spenatpaj

Den här pajen är lika god varm som kall vilket gör den till det perfekta innehållet i picknickkorgen eller lunchlådan.

 
Om du vill kan du byta ut färsk bladspenat mot fryst bladspenat. Se bara till att krama ur allt vatten ur den tinade spenaten så att du inte får en vattnig paj.
 
Jag använde mig av västerbottenost, men det går jätte bra att byta ut den mot en annan god ost med mycket smak. Kanske grevé eller prästost?
 

Lax- och spenatpaj


Servera varm eller kall, gärna till en sallad.

Ingredienser

Pajskal
5 dl vetemjöl
2 krm salt
120 g kallt smör
1/2 dl kallt vatten

Fyllning
1/2 msk olivolja
70 g bladspenat
4 stora ägg
1,5 dl grädde
1 dl mjölk
1/2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
2 dl riven ost (t.ex. västerbotten, grevé eller prästost)
150 g kallrökt lax i skivor

Gör så här:
1. Börja med pajdegen. Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt smöret i kuber och smula sönder det i mjölet till det bara kvarstår ärtstora bitar. Gör en grop i mitten av mjölet och häll det kalla vattnet i gropen. Börja arbeta in mjölet och smöret i vattnet lite åt gången tills du har en fast deg. Om du märker att degen är för torr tillsätter du bara 1 msk kallt vatten i taget tills du är nöjd med konsistensen. Forma degen till en boll och slå in den i plastfolie. Lägg i kylskåpten i 30 minuter. Under tiden kan du förbereda fyllningen.
2. Hetta upp olivoljan i en stekpanna på medelhög värme. Stek bladspenaten i 3-4 minuter tills den blivit mjuk. Låt spenaten rinna av och svalna på hushållspapper.
3. Sätt ugnen på 175 grader.
4. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar.
5. Ta ut degen ur kulskåpet och lägg den på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen tills du har en rund platta något större än din pajform (ca 24 cm i diameter). Rulla degplattan runt kaveln, placera den över pajformen och rulla ut den tills den ligger över pajformen. Tryck försiktigt ner degen längs kanterna. Rulla kaveln längs kanten på pajformen för att skära av överflödig pajdeg.
6. Sprid ut spenaten i botten på pajskalet. Lägg laxskivorna över spenaten och strö över osten. Häll över äggstanningen.
7. Grädda i ca 50 minuter tills pajen är gyllenbrun. Låt svalna en liten stund innan du serverar pajen.

Kanske gillar du också...

 
Medelhavspaj Västerbottenlax Lax i hummersås