Lax- och spenatpaj

Den här pajen är lika god varm som kall vilket gör den till det perfekta innehållet i picknickkorgen eller lunchlådan.

 
Om du vill kan du byta ut färsk bladspenat mot fryst bladspenat. Se bara till att krama ur allt vatten ur den tinade spenaten så att du inte får en vattnig paj.
 
Jag använde mig av västerbottenost, men det går jätte bra att byta ut den mot en annan god ost med mycket smak. Kanske grevé eller prästost?
 

Lax- och spenatpaj


Servera varm eller kall, gärna till en sallad.

Ingredienser

Pajskal
5 dl vetemjöl
2 krm salt
120 g kallt smör
1/2 dl kallt vatten

Fyllning
1/2 msk olivolja
70 g bladspenat
4 stora ägg
1,5 dl grädde
1 dl mjölk
1/2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
2 dl riven ost (t.ex. västerbotten, grevé eller prästost)
150 g kallrökt lax i skivor

Gör så här:
1. Börja med pajdegen. Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt smöret i kuber och smula sönder det i mjölet till det bara kvarstår ärtstora bitar. Gör en grop i mitten av mjölet och häll det kalla vattnet i gropen. Börja arbeta in mjölet och smöret i vattnet lite åt gången tills du har en fast deg. Om du märker att degen är för torr tillsätter du bara 1 msk kallt vatten i taget tills du är nöjd med konsistensen. Forma degen till en boll och slå in den i plastfolie. Lägg i kylskåpten i 30 minuter. Under tiden kan du förbereda fyllningen.
2. Hetta upp olivoljan i en stekpanna på medelhög värme. Stek bladspenaten i 3-4 minuter tills den blivit mjuk. Låt spenaten rinna av och svalna på hushållspapper.
3. Sätt ugnen på 175 grader.
4. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar.
5. Ta ut degen ur kulskåpet och lägg den på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen tills du har en rund platta något större än din pajform (ca 24 cm i diameter). Rulla degplattan runt kaveln, placera den över pajformen och rulla ut den tills den ligger över pajformen. Tryck försiktigt ner degen längs kanterna. Rulla kaveln längs kanten på pajformen för att skära av överflödig pajdeg.
6. Sprid ut spenaten i botten på pajskalet. Lägg laxskivorna över spenaten och strö över osten. Häll över äggstanningen.
7. Grädda i ca 50 minuter tills pajen är gyllenbrun. Låt svalna en liten stund innan du serverar pajen.

Kanske gillar du också...

 
Medelhavspaj Västerbottenlax Lax i hummersås
Trackback