Vit chokladkaka med citron

Jag älskar kladdkaka, men ibland kan det vara gott att variera sig lite. Varför inte prova en variant med vit choklad och citron istället för den vanliga chokladkakan? Lika enkel att göra. Lika god att äta. Det här är ett av de recept som hängt med längst i min receptsamling och som jag alltid återkommer till. 

Se till så att inte kakan står i ugnen för länge, den är godast lite kladdig!

Vit chokladkaka med citron


Det här är en form av kladdkaka vilket betyder att den gärna får vara lite kladdig i mitten. Servera med hallon och en klick grädde.

Ingredienser:
100 g vit choklad
100 g smör
150 g kesella, 10%
2 dl strösocker
skal + saft av en halv citron
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält chokladen och smöret i mikron eller i vattenbad.
3. Rör ihop kesella, socker och citronsaft + skal.
4. Blanda de torra ingredienserna i en tredje skål.
5. Vispa ihop innehållet i de tre skålarna och häll smeten i en form.  Grädda kakan i 20-30 minuter.

Kanske gillar du också...





Kladdkaka Blueberry Cheesecake Choklad- och
bananmuffins

Pecan Banana Bread

Jag gillar verkligen inte när bananer blir för mogna. Skalet ska vara gult, kanske lite grönt, men absolut inte brunt. De både luktar, smakar och ser äckliga ut då. Så vad gör man när man har ett gäng bananer i fruktskålen som blir brunare och brunare? Känns ju som ett fruktansvärt slöseri att bara slänga dem i soporna.



Nu har jag hittat det perfekta receptet för övermogna bananer, det platsar nog t.o.m. bland mina absoluta favoritrecept! En otroligt saftig kaka som är jättegod som den är till en kopp te, men ännu godare tillsammans med en kula ischokladglass. En ny favorit helt enkelt!

Har du något eget favoritrecept med bananer?

Tänk på att smöret behöver vara rumsvarmt för att du ska kunna vispa det tillsammans med sockret. Annars blir det som för mig - en explosion av florsocker som landade som en fin vit yta på mitt nystädade köksgolv. Bra jobbat Stephanie...

Pecan Banana Bread


Ingredienser:
150 g smör (rumsvarmt)
1 dl strösocker
2 dl florsocker
4 mogna bananer
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen ingefära
1 nypa salt
75 g pecannötter
smör och ströbröd till formen

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, strösocker och florsocker vitt och krämigt.
3. Mixa bananerna till en puré och rör ner i smeten. Tillsätt äggen.
4. Blanda alla torra ingredienserna med hela pecannötter (spara några att strö över kakan) och vänd försiktigt ner i smeten.
5. Fyll en smord och bröad avlång kakform med smet, strö över resterande pecannötter och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.

Recept av Leila Lindholm

Kanske gillar du också...





Banantårta Morotskaka
med limetopping
Farmors enkla
äppelkaka

Kubansk chokladmousse

Ni får ursäkta om jag förtillfället publicerar väldigt många recept där huvudingrediensen är choklad. Det kan inte hjälpas - det finns inte mycket som slår en läcker efterrätt med choklad. Jag är chokladoman - kan inte leva utan detta mörka guld. Jag äter choklad så gott som varje dag, i små doser och helst mörk. Har valt att ta fasta på nya rön som säger att choklad är bra för hjärtat och skyddar mot stroke, och inbillar mig att jag mår bra av att få i mig en dos varje dag. Sant eller inte - jag tror i alla fall inte att det är dåligt för mig.

Igår undvek jag chokladabstinens genom att göra en krämig chokladmousse till efterrätt. Gott!

Kubansk chokladmousse


8 portioner
200 g mörk choklad, 70 %
2 äggulor
2 msk mörkt muscovadosocker
1 msk kokhet espresso
2 msk mörk rom
3 passionsfrukter
3 dl vispgrädde
hyvlad choklad till garnering

Gör så här:
1. Smält hackad choklad i ett vattenbad eller i microvågsugn.
2. Vispa äggulor och socker krämigt.
3. Blanda ner kokhet espresso, rom och urskrapade passionsfrukter.
4. Vispa grädden till en mycket lättvispad och rinnig konsistens.
5. Blanda ner den smälta varma chokladen i äggsmeten.
6. Vänd ner den lättvispade grädden, lite i taget.
7. Fyll moussen i små koppar eller glas och garnera med lite hyvlad choklad.

Recept av Leila Lindholm

Kanske gillar du också...





Kladdkaka Frozen Cheesecake Crème brûlée

Pasta Delizie

Åh, vad skönt med helg! Efter en riktig sovmorgon och ett träningspass har jag mest slappat i soffan med en bok och min laptop. Roligt också att få tid till att laga en riktigt god middag för två. Det är något med matlagning som får mig att känna mig så otroligt tillfreds och nöjd med livet, speciellt när man sedan får äta maten tillsammans med någon som man tycker om.

I Stockholm finns det en en härlig liten restaurang som heter Därmedpasta som serverar otroligt god pizza och pasta. Där har jag ätit Pasta Delizie ett par gånger - en krämig pastarätt packad med smak som bara smälter i munnen när man äter den. Det här är inte Därmedpastas recept, men med risk för att skryta tycker jag att min Pasta Delizie blev minst lika god.
 

Pasta Delizie


2-3 portioner
6 färska lasagneplattor (125 g)
1 zuccini
1 msk olivolja
1 tsk salt
150 g emmenthalerost, riven
150 g kokt skinka i tunna skivor

Tomatsås:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3/4 dl olivolja
1 konservburk plommontomater
1/2 tsk salt
2 krm strösocker
1 krm svartpeppar

Bèchamelsås:
2 1/2 msk smör
2 1/2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1/2 krm vitpeppar
2 krm muskot

Gör så här:
1. Tomatsås: Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs i oljan i ca 3 minuter. Tillsätt tomater, salt, svartpeppar och socker och låt såsen sjuda på svag värme under lock i 15 minuter. Passera sedan genom en sil eller ett durkslag så att du får en slät tomatsås.
2. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Hyvla zuccinin i tunna skivor med en osthyvel. Fräs den lätt i olja. Salta och låt svalna.
4. Bèchamelsås: Smält smöret. Rör i mjölet och fräs i ca 2 minuter under omrörning. Vispa i mjölken lite i taget och låt såsen sjuda på svag värme i ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och muskot.
5. Fördela zuccini, skinka och 2/3 av osten på lasagneplattorna. Rulla ihop dem från kortsidan och dela rullarna på mitten.
6. Häll hälften av bèchamelsåsen i botten på en ugnssäker form. Ställ rullarna i formen med snittytan nedåt. Häl över resten av bèchamelsåsen och sedan tomatsåsen. Strö över resten av osten.
7. Gratinera mitt i ugnen i 15-20 minuter.

Kanske gillar du också...

 
Lasagne Bolognese Zucciniplättar Örtkyckling

Renskavsgryta med kantareller och lingon

Ibland har man riktigt dåliga matupplevelser. Så dåliga att man aldrig vill äta en maträtt eller råvara igen. För mig har renskav varit en sådan maträtt. För ganska många år sen gjorde jag ett försök att tillaga en renskavsgryta efter ett recept som jag hade hittat. Vet inte om det var fel på renskaven (min spontana känsla), receptet eller kocken (mest troligt) men det blev så gott som oätligt och jag har aldrig varit sugen på att prova något liknande igen.

Så härom dagen när vi var i mataffären och min pojkvän föreslog att vi skulle köpa älgskav muttrade jag till svar att han antagligen skulle få äta upp den själv. Men döm om min förvåning när jag kom hem idag och en renskavsgryta stod på bordet och smakade riktigt, riktigt gott.



Receptet kommer från Börje Salmings nya kokbok. Den mannen har tydligen fler talanger än hockey och kalsongdesign... Vi bytte ut Börjes rårörda lingon mot lingonsylten som jag kokade ihop härom veckan (funkade jättebra).

Renskav, kantareller och messmör - blir det mer höst än så?

Renskavsgryta med kantareller och lingon


4 portioner
1 gul lök
2 paket fryst renskav à 240 g
200 g färska kantareller
2 dl mellangrädde
5 dl vatten + 3 msk viltfond
2 msk messmör
1 tsk timjan
2 msk rårörda lingon
2 msk smör
salt och peppar
2 msk maizena + vatten

Gör så här:
1. Skala och hacka löken. Bryn den med köttet och 1 msk smör i en stor stekpanna. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Lägg över köttet i en kastrull.
2. Stek kantarellerna gyllenbruna i 1 msk smör i stekpannan. Krydda med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Tillsätt svampen till kastrullen med köttet.
3. Tillsätt grädde, vatten, fond, messmör och timjan. Låt koka på svag värme i ca 5 minuter.
4. Blanda i lingonen. Red av med maizena utblandat i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.

Servera med kokt potatis.

Kanske gillar du också...





Örtkyckling Rostad potatissallad
med kyckling och pesto
Pinjenötsbiffar med
fetaostcréme

Bakad choklad med vaniljglass

Mums! Det här var det godaste jag har ätit på länge. Slår kladdkaka med hästlängder och är väldigt enkelt att göra. Se till att inte ha dem för länge i ugnen bara.

Bakad choklad med vaniljglass


4 portioner
100 g osaltat smör, rumstempererat
0,5 dl strösocker
2 st ägg + 2 st äggulor
100 g mörk choklad, 70%, smält
0,5 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa smör och socker vitt och fluffigt i en bunke.
3. Tillsätt de hela äggen, ett i taget, och sedan äggulorna.
4. Vispa mellan varje ägg.
5. Tillsätt smält choklad och mjöl under långsam vispning. Smeten ska ha samma konsistens som vispad grädde.
6. Häll upp smeten i 4 smorda portionsformar.
7. Grädda i mitten av ugnen ca 5 minuter. Chokladbakelserna ska ha stelnat i kanterna men vara rinniga inuti.
8. Servera dem nybakade med god vaniljglass.

Recept av Markus Aujalay

Kanske gillar du också...





Kladdkaka Choklad- och
bananmuffins
Frozen Cheesecake

Kanelbullar och lingonsylt

Ingen har väl undgått att det är Kanelbullens dag idag! Har ni ätit några bullar idag? Själv har jag faktiskt inte ätit några bullar och än mindre haft tid att baka några, men jag tänkte ändå bjuda på mitt bästa recept för kommande bullbak - Ingrids bullar. Bullarna blir saftiga och otroligt goda. I receptet är de fyllda med mandelmassa istället för kanel och socker, men det går självklart att byta ut.

Så inget bullbak blev det för min del idag, men däremot köpte jag med mig 2 kilo lingon hem och gjorde egen lingonsylt till kvällens fläskpannkaka. Har aldrig gjort egen sylt förut, men vad lätt det var! Och det blir ju så mycket godare. Kommer nog aldrig köpa lingonsylt i affären mer.
 

Lingonsylt


1 kg lingon
2 dl vatten
5,5 dl strösocker

Gör så här:
1. Rensa och skölj bären.
2. Låt bären och vattnet koka i 5-10 minuter. Ta bort eventuellt skum som bildas.
3. Tillsätt sockret och låt koka ytterligare några minuter.
4. Häll upp sylten i väl rengjorda burkar och sätt genast på locket. Förvara svalt.
 

Kanske gillar du också...

 
Blueberry Cheesecake Päron Royale Farmors äppelkaka