Nu är skogarna fulla av blåbär, svamp och en massa annat gott. Har jag hört. Jag har nämligen inte gjort mig besväret att utforska saken själv, vilket egentligen är en skam. Här bor vi i ett land där man i princip bara kan stövla ut i närmaste skog och ta vad man vill ha och så utnyttjar man inte den möjligheten. Men ni kanske har varit flitigare när det gäller svamp- och bärplockningen i år? Bra jobbat i så fall!
Oavsätt om du har egenplockade blåbär hemma eller köper frysta blåbär (som jag gjorde) är den här kakan ett måste att testa. Jag säger inget mer, helt enkelt.
Blåbärskaka med smulig cream cheese-topping
Ingredienser
2 1/2 dl blåbär, färska eller frusna
1/2 dl äppeljuice
1 tsk majsstärkelse + 2 tsk vatten
5 dl vetemjöl
2 1/2 dl strösocker (OBS! Delat i 2 delar)
125 g smör, tärnat (plus lite att smörja formen med)
1/2 tsk bakbulver
1/2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
1 tsk rivet citronskal
2 dl grekisk yoghurt
2 tsk vaniljextrakt (eller vaniljsocker)
2 stora ägg
170 g cream cheese
1 tsk färskpressad citronjuice
1 dl mandelspån
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnfast form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Koka upp blåbär och äppeljuice i en kastrull. Sänk värmen och låt sjuda några minuter tills blåbären börjat koka sönder. Blanda majsstärkelse med vattnet i en liten skål och tillsätt i blåbärsblandningen. Låt sjuda ytterligare några minuter tills blandningen tjocknat något. Ställ åt sidan och låt svalna till rumstemperatur.
3. Blanda mjöl och 2 dl strösocker i en matberedare. Tillsätt smöret och mixa tills du har en smulig blandning (detta går att göra med händerna i en bunke istället, men det går så mycket snabbare med en matberedare). Lägg knappt 1 dl av smulblandningen i en annan skål och spara till senare. Tillsätt bakpulver, bikarbonat, salt och rivet citronskal till den återstående blandningen i matberedaren. Mixa tills allt är väl blandat.
4. Vispa ihop yoghurt, vaniljextrakt (eller vaniljsocker) och ett av äggen i en bunke. Tillsätt smeten i matberedaren och mixa bara små länge att allt är blandat och du har en tjock och jämn smet. Häll smeten i ugnsformen och bred ut den till ett jämt lager.
5. Blanda cream cheese, det resterande sockret, det andra ägget och citronjuice till en jämn smet i matberedaren (du behöver inte diska den efter den förra smeten). Häll cream cheese-smeten över den andra smeten i ugnsformen, men lämna ca 3 cm marginal till kanten. Bred försiktig den svalnade blåbärskompotten över cream cheese-smeten.
6. Blanda den återstående smulblandningen med mandelspånen och strö över kakan, det mesta längs kanten.
7. Grädda kakan mitti i ugnen i 40-45 minuter, eller tills kakan börjat få färg och mittenpartiet dallrar lite när du försiktigt skakar formen. Låt svalna på ett brödgaller.
Kanske gillar du också...
Min semester är slut, vilket känns så där om jag ska vara ärlig. Det är såååå segt att komma ur sängen på morgonen och det är seeeegt att sitta inne på kontoret hela dagarna. Min hjärna befinner sig fortfarande i "vacation mode" och jag har redan börjat drömma om en eventuell utlandssemester i vinter.
Nu är det dags att börja göra lite storkok igen för att kunna fylla lunchlådan. Den här smakrika köttfärssåsen är perfekt för det, speciellt om man som jag brukar träna på lunchen och behöver fylla på med lite extra energi.
Här kommer fler tips på vad som passar till lunchlådan:
Somrig spaghetti och köttfärssås
4 potioner
Ingredienser
1 msk olivolja
1 gul lök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
2 morötter, grovt rivna
500 g nötfärs
salt
nymalen svartpeppar
1 burk körsbärstomater
3 msk tomatpuré
1 msk strösocker
1/2 tsk malen kummin
1/2 tsk malen muskot
1 tsk paprikapulver
1 tsk malen koriander
1 köttbuljongtärning
5 dl vatten
Tillbehör
Tagliatelle till 4 personer, kokt enligt anvisningarna på förpackningen
ruccola
fetaost
Gör så här:
1. Fräs lök, vitlök och morötter i olivoljan i en gryta tills löken börjar bli mjuk. Tillsätt köttfärsen och bryn 3-4 minuter tills den blivit brun. Salta och peppra.
2. Tillsätt tomater, tomatpuré, socker och kryddor. Rör om och fräs i ca 2 minuter. Tillsätt vatten och buljongtärningen. Rör om. Låt puttra på svag värme under lock i 25-30 minuter.
3. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar. Servera med ruccola och smulad fetaost.
Kanske gillar du också...
Färskpotatis kan man aldrig få för mycket av under sommaren. Här har den blivit gratinerad med prästost och massor av timjan. Otroligt enkelt och gott.
Gott till grillat kött, lax eller kyckling.
Prästostgratinerad färskpotatis
4 portioner
Ingredienser
600 g färskpotatis
1/2 tsk salt
Oströra
50 g riven prästost
25 g rumsvarmt smör
1 dl hackad färsk timjan
1/2 tsk salt
nymald svartpeppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skölj potatisen och lägg den i en ugnsfast form. Strö över saltet. Rosta dem mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills de är nästan helt mjuka. Använd gärna ugnens grillfunktion.
3. Rör ihop alla ingredienser till oströran.
4. Ta ut potatisen ut ugnen och lägg en klick oströra på varje potatis. Ställ tillbaka i ugnen och gratinera i ca 10 minuter tills osten har smält och potatisarna har blivit gyllenbruna.
Kanske gillar du också...