Blåbärskaka med smulig cream cheese-topping

6
 
 
Nu är skogarna fulla av blåbär, svamp och en massa annat gott. Har jag hört. Jag har nämligen inte gjort mig besväret att utforska saken själv, vilket egentligen är en skam. Här bor vi i ett land där man i princip bara kan stövla ut i närmaste skog och ta vad man vill ha och så utnyttjar man inte den möjligheten. Men ni kanske har varit flitigare när det gäller svamp- och bärplockningen i år? Bra jobbat i så fall!
 
 
Oavsätt om du har egenplockade blåbär hemma eller köper frysta blåbär (som jag gjorde) är den här kakan ett måste att testa. Jag säger inget mer, helt enkelt.

Blåbärskaka med smulig cream cheese-topping

 
Ingredienser
2 1/2 dl blåbär, färska eller frusna
1/2 dl äppeljuice
1 tsk majsstärkelse + 2 tsk vatten
5 dl vetemjöl
2 1/2 dl strösocker (OBS! Delat i 2 delar)
125 g smör, tärnat (plus lite att smörja formen med)
1/2 tsk bakbulver
1/2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
1 tsk rivet citronskal
2 dl grekisk yoghurt
2 tsk vaniljextrakt (eller vaniljsocker)
2 stora ägg
170 g cream cheese
1 tsk färskpressad citronjuice
1 dl mandelspån

 

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnfast form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Koka upp blåbär och äppeljuice i en kastrull. Sänk värmen och låt sjuda några minuter tills blåbären börjat koka sönder. Blanda majsstärkelse med vattnet i en liten skål och tillsätt i blåbärsblandningen. Låt sjuda ytterligare några minuter tills blandningen tjocknat något. Ställ åt sidan och låt svalna till rumstemperatur.
3. Blanda mjöl och 2 dl strösocker i en matberedare. Tillsätt smöret och mixa tills du har en smulig blandning (detta går att göra med händerna i en bunke istället, men det går så mycket snabbare med en matberedare). Lägg knappt 1 dl av smulblandningen i en annan skål och spara till senare. Tillsätt bakpulver, bikarbonat, salt och rivet citronskal till den återstående blandningen i matberedaren. Mixa tills allt är väl blandat.
4. Vispa ihop yoghurt, vaniljextrakt (eller vaniljsocker) och ett av äggen i en bunke. Tillsätt smeten i matberedaren och mixa bara små länge att allt är blandat och du har en tjock och jämn smet. Häll smeten i ugnsformen och bred ut den till ett jämt lager.
5. Blanda cream cheese, det resterande sockret, det andra ägget och citronjuice till en jämn smet i matberedaren (du behöver inte diska den efter den förra smeten). Häll cream cheese-smeten över den andra smeten i ugnsformen, men lämna ca 3 cm marginal till kanten. Bred försiktig den svalnade blåbärskompotten över cream cheese-smeten.
6. Blanda den återstående smulblandningen med mandelspånen och strö över kakan, det mesta längs kanten.
7. Grädda kakan mitti i ugnen i 40-45 minuter, eller tills kakan börjat få färg och mittenpartiet dallrar lite när du försiktigt skakar formen. Låt svalna på ett brödgaller.

Kanske gillar du också...

 
   
Kommentarer
Kommentarer
   
   
Marja - Baka Sockerfritt  

Vad gott det lät med creme cheese-topping! Blåbärskakan såg väldigt smarrig ut :)

   
   
Sanna  

Det låter verkligen som en perfekt kombo. Man behöver liksom inte välja mellan blåbärssmulpaj och chesse cake. Det ska testas!

   
   
Lotte  

Det ser fantastiskt gott ut!

   
   
Sonja {Dagmars Kitchen}  

Det ser fantastiskt smaskigt ut!! Den här måste jag testa snart!

   
   
Joanna / byblondie.se  

Den ser helt underbart god ut! :)

   
   
Felicia  

Har du inget bra recept på såna där energibars?:)

Svar: Nej tyvärr, jag har faktiskt aldrig testat att göra några själv. Men jag har sett att det finns massor av sådana recept på andra bloggar så det är nog bara att googla. Lycka till :)
mskafferi.blogg.se


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback