Blåbärskaka med smulig cream cheese-topping
Blåbärskaka med smulig cream cheese-topping
2 1/2 dl blåbär, färska eller frusna
1/2 dl äppeljuice
1 tsk majsstärkelse + 2 tsk vatten
5 dl vetemjöl
2 1/2 dl strösocker (OBS! Delat i 2 delar)
125 g smör, tärnat (plus lite att smörja formen med)
1/2 tsk bakbulver
1/2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
1 tsk rivet citronskal
2 dl grekisk yoghurt
2 tsk vaniljextrakt (eller vaniljsocker)
2 stora ägg
170 g cream cheese
1 tsk färskpressad citronjuice
1 dl mandelspån
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnfast form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Koka upp blåbär och äppeljuice i en kastrull. Sänk värmen och låt sjuda några minuter tills blåbären börjat koka sönder. Blanda majsstärkelse med vattnet i en liten skål och tillsätt i blåbärsblandningen. Låt sjuda ytterligare några minuter tills blandningen tjocknat något. Ställ åt sidan och låt svalna till rumstemperatur.
3. Blanda mjöl och 2 dl strösocker i en matberedare. Tillsätt smöret och mixa tills du har en smulig blandning (detta går att göra med händerna i en bunke istället, men det går så mycket snabbare med en matberedare). Lägg knappt 1 dl av smulblandningen i en annan skål och spara till senare. Tillsätt bakpulver, bikarbonat, salt och rivet citronskal till den återstående blandningen i matberedaren. Mixa tills allt är väl blandat.
4. Vispa ihop yoghurt, vaniljextrakt (eller vaniljsocker) och ett av äggen i en bunke. Tillsätt smeten i matberedaren och mixa bara små länge att allt är blandat och du har en tjock och jämn smet. Häll smeten i ugnsformen och bred ut den till ett jämt lager.
5. Blanda cream cheese, det resterande sockret, det andra ägget och citronjuice till en jämn smet i matberedaren (du behöver inte diska den efter den förra smeten). Häll cream cheese-smeten över den andra smeten i ugnsformen, men lämna ca 3 cm marginal till kanten. Bred försiktig den svalnade blåbärskompotten över cream cheese-smeten.
6. Blanda den återstående smulblandningen med mandelspånen och strö över kakan, det mesta längs kanten.
7. Grädda kakan mitti i ugnen i 40-45 minuter, eller tills kakan börjat få färg och mittenpartiet dallrar lite när du försiktigt skakar formen. Låt svalna på ett brödgaller.
Kanske gillar du också...
Marja - Baka Sockerfritt
Vad gott det lät med creme cheese-topping! Blåbärskakan såg väldigt smarrig ut :)
Sanna
Det låter verkligen som en perfekt kombo. Man behöver liksom inte välja mellan blåbärssmulpaj och chesse cake. Det ska testas!