Chorizo- och tomatsallad med getost

Tjoho, solen lyser äntligen över Stockholm igen! Vi har verkligen inte varit bortskämda med solsken de senaste veckorna så jag hoppas hoppas att den tänker stanna kvar ett tag nu. 
 
Helgen var en enda lång regnskur. Eftersom jag hade finbesök från Sundsvall hade vi planerat att gå på Grönan och hitta på en massa skoj med barnen, men icke. Det var inomhushäng hela helgen med uttråkade barn och rastlösa föräldrar. Suck!
 
 
Idag tänkte jag bjuda på ett perfekt vardagsrecept. Den här ljumma salladen supergod, superlätt och går supersnabbt att slänga ihop. 

Chorizo- och tomatsallad med getost

 
2 portioner
 
Ingredienser
3 chorizokorvar
2 msk olivolja
400 g körsbärstomater
1/2 rödlök
1/2 kruka färsk basilika
2 vitlöksklyftor
2 msk balsamvinäger
50 g getost
flingsalt
nymald svartpeppar
 
Gör så här:
1. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Skär chorizokorvarna på snedden i ca 2 cm tjocka bitar. Placera dem i stekpannan med snittytan nedåt. Bryn 2-3 minuter på vardera sida.
2. Skär vitlöken i tunna skivor. Tillsätt vitlök och balsamvinäger i stekpannan och bryn tillsammans med chorizon i ca 1 minut. Var försiktig med vitlöken så att den inte blir bränd. Flytta åt sidan.
3. Halvera tomaterna och lägg dem i en salladsskål. Strimla rödlöken fint och tillsätt i skålen. Hacka basilikan grovt och tillsätt i skålen. Tillsätt chorizon och vitlöken från stekpannan. Salta, peppra och rör om. Smula getosten över salladen.

Kanske gillar du också...

 
Rostade grönsaker med couscous, räkor & harissa

Blondies med vit choklad och macademianötter



Jag bakade den här kakan igår och tack vare att jag har min käre far på besök i helgen har den gått åt i rasande fart. Han är om möjligt ett ännu större kakmonster än vad jag är (sånt går tydligen också i arv) och har gått och småätit av kakan hela dagen. Bara en liten bit till, sen en liten till, och en till...

Men jag förstår honom. Den här kakan är oemotståndligt god, så har man väl börjat äta av den är det svårt att sluta.


Blondies är ungefär som brownies, men ljusa istället för mörka - därav namnet. Istället för kakao eller mörk choklad som smaksättning har den här en lite knäckig smak av vanilj, nötter och vit choklad. Mums fillibabba!

Blondies med vit choklad och macademianötter


ca 20 bitar

Ingredienser
200 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
1 1/2 dl farinsocker
2 ägg
2 tsk vaniljextrakt (eller vaniljsocker)
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
4 dl vita chokladdroppar (eller hackad vit choklad)
2 dl macademianötter, grovt hackade

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Klä en ugnsfast form, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper och smörj pappret med lite vegetabilisk olja.
3. Vispa smör, socker och farinsocker tills det är väl blandat. Tillsätt äggen och vaniljextraktet (alt. vaniljsockret) och vispa till en jämn smet. Tillsätt mjöl, bakpulver och salt och vispa tills allt är väl blandat. Rör i nötter och hälften av den vita chokladen.
4. Häll smeten i ugnsformen och bred ut den till en jämnt lager. Strö resten av den vita chokladen över kakan och tryck lätt ner chokladbitarna i smeten.
5. Grädda kakan i 30-35 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg och du kan testa med en tandpetare som kommer upp nästan torr. Låt kakan svalna innan du skär den i fyrkantiga bitar.

Kanske gillar du också...




Pepparmint Brownies Brownies Chocolate Chip
Orange Cookies

Tacotårta

Som de flesta andra älskar vi tacos i min familj. Det är min dotters favorit och en av de maträtter vi äter oftast. Men det kan ju vara trevligt att variera sig i alla fall lite, ibland byter vi t.ex. ut köttfärsen mot kyckling eller fisk.

Men den här tacotårtan är nog ändå mitt bästa tips på en alternativ tacomiddag. Jag bjöd min dotter och hennes kompis på det här igår och de slukade tre stora bitar var. Högsta betyg med andra ord.
 

Tacotårta

6-8 portioner. Servera gärna med gräddfil, extra salsa, guacamole och en sallad.

Ingredienser
1 liten purjolök, hackad
1 msk olivolja
1 pkt stora vetetortillas
500 g nötfärs
1 pkt taco kryddmix
1 burk tacosås (gärna stark)
2,5 dl crème fraiche
1 dl grädde
200 g philadelphiaost
1 liten burk majs
salt
grovmalen svartpeppar
ca 3 dl riven ost

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna och bryn purjolöken tills den blivit mjuk. Tillsätt köttfärsen och bryn tills den fått fin färg. Tillsätt tacokryddan och sedan tacosåsen. Låt puttra en liten stund och ställ sedan åt sidan.
3. Blanda crème fraiche, grädde, philiadelphiaost, majs och riven ost i en bunke. Salta och peppra efter smak.
4. Varva vetetortillas, köttfärs och oströra i en form med löstagbar kant. Börja med att lägga en tortilla i botten på formen och bre på ett lager med köttfärs. Lägg en tortilla över köttfärsen och bre på ett lager med oströra osv. Avsluta med ett lager med oströra.
5. Gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills tårtan börjat bli gyllenbrun. Ta ut ur ugnen och låt vila i ca 5 minuter innan du tar bort kanten på formen och serverar.

Kanske gillar du också...

 
Shrimp Quesadillas Chili Lasagne Bolognese

Vinnaren av Muttis produktpaket

Tävlingen är nu avslutad och det har kommit in flera idéer som låter både goda och intressanta. Men den lycklige vinnaren av produktpaketet från Mutti är Alexandra som driver den härliga matbloggen Kärlek på tallrik. Hon valde att göra Kidneybollar med ricotta, tomatsås och vitlöksfräst zucchinipasta. Väldigt kreativt och jag gillar framför allt det faktum att hon gjorde om min kötträtt till en helt igenom vegetarisk rätt. Grattis Alexandra!



Stort tack till alla er som deltog i tävlingen!

Kanske gillar du också...





Medelhavspaj Pizza al tonno Pasta Delizie