Pizza al tonno

4
Det är inte mycket som är bättre än en god pizza och ett glas rött vin. Det är riktig fredagsmat för mig. Ofta blir det köpt pizza eftersom vi alltid är trötta efter en arbetsvecka och vill helst göra så lite som möjligt på fredag kväll.

Men ibland, som idag, finns det tid och ork att göra hemmagjord pizza från scratch. Och det är ju bara att inse - hemmagjord pizza slår köpt pizza med hästlängder.


Vanligtvis brukar jag göra Leilas pizzadeg, men idag provade jag ett annat recept. Och ledsen att säga det Leila, men jag tycker nog faktiskt bättre om den pizza jag gjorde idag. Den här degen innehåller mer olja, vilket gjorde den lite frasig och lättare att kavla ut.


Självklart kan du välja vad du vill som pizzatopping, men jag gillar verkligen kombinationen av tonfisk, rödlök och färsk basilka.

Pizza al tonno


Receptet ger 2 stora pizzor

Ingredienser

Pizzadeg
7 dl vetemjöl special
25 g jäst
2,5 dl fingervarmt vatten
1 msk strösocker
1 msk flingsalt
8 msk olivolja

Tomatsås
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, skalad och pressad
1 burk konserverade körsbärstomater
1 msk strösocker
1 lagerblad
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
0,5 paprikapulver
salt & peppar

Topping
200 g mozzarellaost
1 rödlök
1 dl kalamataoliver
1 burk tonfisk i vatten
0,5 kruka färsk basilika

Gör så här:
1. Börja med degen. Häll vatten och olivolja i en stor bunke. Smula i jästen och rör tills den löst upp sig. Tillsätt salt, socker och mjöl. Arbeta degen med händerna tills den är smidig och släpper från bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
2. Medan degen jäser gör du tomatsåsen. Värm upp olivoljan i en kastrull. Tillsätt vitlöken och låt fräsa en kort stund utan att den får färg. Tillsätt tomater, socker, lagerblad och kryddor. Låt sjuda på svag värme under lock i ca 10 minuter. Mixa såsen med stavmixer tills inga stora tomatbitar är kvar. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna något innan du brer den på pizzan.
3. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Dela den jästa degen i två delar och kavla sedan ut den till en rund pizzabotten. Placera på varsin smord plåt. Bred ca 1 dl tomatsås på varje botten. Toppa med avrunnen tonfisk, skivad mozzarella, skivad rödlök och oliver.
5. Grädda pizzorna i ca 15 minuter eller tills osten börjat få en gyllenbrun färg. Ta ut ur ugnen och strö över färsk basilika.

Kanske gillar du också...





Zucciniplättar Chili Pasta Delizie
Kommentarer
Kommentarer
   
   
Mrs Sunshine  

Javisst är det såå värt att göra pizzan själv. Det går ju inte ens att jämföra de bägge...Är själv kär i Leilas pizzadeg:-)

trevlig helg!

   
   
Fröken Dill  

Tonfisk och rödlök låter som en suverän pizzatopping! Jag är lite slö och eftersom vi oftast äter pizza på fredagarna då det är ont om tid brukar vi köpa färdig deg...

   
   
Helena  

Det är så gott med hemgjord pizza. Vilken fredagslyx!:)

   
   
Felicia  

Verkar som att man borde skippa pizzakiten och göra egen deg.. Japp! Så får det bli :) Fyllningen ser smaskens ut.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback