Italienska köttbullar i tomatsås

2
Någon mer än jag som har tittat på Sopranos och kännt hur det börjat vattnas i munnen av all gudomlig mat som de äter i serien? Det är något med italiensk matlagning och deras familjegemenskap som det känns som att vi svenska är ganska dåliga på. Det är inte bara det att maten ser så god ut. Jag gillar också tanken på att skippa alla halv- och helfabrikat och istället ägna några timmar extra i köket, för att sedan sitta ner tillsammans runt middagsbordet och bara äta och umgås. Visst gör vi svenskar det också, men för italienarna känns det mer självklart.


Det här är verkligen inget recept att ta sig an en vardag efter jobbet. Såsen ska koka länge och köttbullarna tar en stund att rulla. Men om du har några timmar över en söndag tycker jag verkligen att du ska testa det här! Köttbullarna blir otroligt saftiga och smakrika eftersom de kokar i tomatsåsen och är packade med brödsmulor och parmesanost som suger åt sig vätska. Det här är min 6-årings nya favoriträtt.

Så häll upp ett glas rött vin, sätt på lite musik och laga en riktig italiensk söndagmiddag!

Italienska köttbullar i tomatsås


Riktigt saftiga och smakrika köttbullar i supergod tomatsås. Servera köttbullarna tillsammans med pasta och en grön sallad.

Ingredienser
500 g nötfärs
1,25 dl ströbröd
2 ägg
1 tsk finhackad vitlök
1,25 dl riven parmesanost
2 msk finhackad bladpersilja
1 tsk salt
svartpeppar
2 msk olivolja

Tomatsås
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk tomatpuré
4 burkar skalade hela tomater
salt och nymalen svartpeppar
5 färska basilikablad, strimlade
2 msk socker
1 dl rött vin

Gör så här:

Tomatsås
1. Hetta upp oljan på medelvärme i en stor tjockbottnad kastrull. Lägg i vitlöken och fräs den gyllengul.
2. Rör ner tomatpurén och koka i en minut.
3. Kör tomaterna släta i en matberedare och tillsätt i kastrullen.
4. Tillsätt det röda vinet, sockret, basilikan och salt och peppar efter smak.
5. Koka upp såsen och låt den sedan sjuda på låg värme i 1,5 timmar. Rör om då och då. Till sätt vatten eller mer vin om såsen blir för tjock.

Köttbullar
1. Lägg alla ingredienser utom oljan i en stor bunke. Blanda väl.
2. Skölj händerna i kallt vatten och forma köttbullarna så att de inte är större än vindruvor.
3. Hetta upp oljan i en stekpanna. Bryn köttbullarna väl runtom. (De ska koka i tomatsåsen senare för att bli helt klara.)
4. När tomatsåsen har sjudit i en och en halv timme lägger du i köttbullarna och låter dem sjuda ytterliggare en halvtimme.
5. Servera med pasta.

Kanske gillar du också...





Pasta Delizie Lasagne Bolognese Biscotti
Kommentarer
Kommentarer
   
   
emelie  

ser gudomligt gott ut. mums.

   
   
Cissi  

super härlig blogg!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback