Lasagne Bolognese

Usch, jag har redan gjort av med alldeles för mycket pengar på dyra stockholmsluncher den här månaden. Det är helt enkelt inte alltid man orkar laga middag och lunchlådor under veckorna. Speciellt de dagar då min dotter är hos sin pappa blir det ofta bara en äggmacka till middag.

Men en lösning kan ju vara att göra ett storkok på söndagen så att man i alla fall har lunch ett par dagar framöver. Idag gjorde jag en megastor lasange som kommer bli mums i veckans matlådor!

Lasagne Bolognese


Köttfärssås:
1000 g nötfärs
1 gul lök, hackad
2 dl rivna morötter
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1 burk krossade tomater
2-3 dl vatten
2 msk kalvfond (eller en buljongtärning)
2 lagerblad
4 msk tomatpuré
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
3 msk balsamvinäger
olivolja till stekning

Ostsås:
75 g smör
4 msk mjöl (gärna såsmjöl)
1 liter mjölk
1,5 dl riven ost, lagrad
salt och vitpeppar

15-20 lasagneplattor

Gör så här:
1. Hetta upp lite olivolja i en stor kastrull. Fräs köttfärsen tills den fått färg. Tillsätt lök, vitlök och morötter och låt fräsa tillsammans med köttfärsen i 2-3 minuter.
2. Tillsätt övriga ingredienser och rör om. Låt köttfärsåsen puttra under lock i 45-60 minuter.
3. Ostsåsen: Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet och tillsätt sedan mjölken. Sjud på mellanhög värme tills såsen börja tjockna. Dra kastrullen av plattan och rör i den rivna osten tills den smälter. Salta och peppra.
4. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Varva köttfärssås, ostsås och lasangeplattor i en stor ugnssäker form. Avsluta med ett lager lasagneplattor och ostsås.
6. Grädda i ugnen i ca 25 minuter eller tills lasagnen är gyllenbrun och lasagneplattorna mjuka.
 

Kanske gillar du också...

 
Västerbottenlax Pasta Delizie Chicken Cashew

Rabarber- och jordgubbspaj

Jag kanske är lite efter, men jag har precis upptäckt hur gott det är att kombinera rabarber och jordgubbar. Och smulpaj kan ju vara den ultimata efterrätten att slänga ihop när man får oväntat besök! Det går snabbt och oftast har man alla ingredienser hemma.

Rabarber- och jordgubbspaj


Smuldeg:
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
0,75 dl strösocker
100 g smör

Fyllning:
3 stjälkar rabarber
0,5 liter jordgubbar
0,75 dl strösocker
2 msk potatismjöl

Gör så här:
1. Blanda mjöl, havregryn och socker i en bunke. Skär fast smör i småbitar och fördela med fingertopparna till en smuldeg.
2. Skala och skär rabarber i centimetertjocka bitar. Skölj och snoppa jordgubbarna och skär dem i mindre bitar.
3. Lägg rabarber och jordgubbar i en ugnssäker form. Strö över socker och potatismjöl. Fördela smuldegen över fyllningen.
4. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 15-20 minuter.

Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Kanske gillar du också...





Bakad choklad
med vaniljglass
Vaniljgratinerade
rabarber
Hallon- och
kanelmojito

Banantårta

Idag är det min älskade sambos födelsedag och självklart blev det tårta på sängen! En riktigt smaskig historia för alla som gillar kombinationen banan och chokald, och vem gör inte det? Tårtan görs med fördel iordning kvällen innan den ska serveras. Då får den stå i kylskåpet och bli riktigt saftig under natten.

Banantårta


2 ägg 
3 dl strösocker 
2 mosade bananer 
3 dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver 
1 tsk vaniljsocker 
1 tsk bikarbonat 
1 dl smält smör 

Fyllning:
3 mosade bananer 
2 dl vispgrädde, väl vispad 

Glasyr:
3 msk kakao 
0,5 paket florsocker 
0,5 dl starkt kaffe 
ca 50 g smält smör

Gör så här:
1. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Tillsätt 2 mosade bananer.
3. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och bikarbonat och rör sedan ner blandningen i smeten.
4. Tillsätt smält smör. 
5. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. 
6. Grädda kakan i 175 grader, ca 50 minuter.
7. Låt kakan svalna och dela den sedan i två lager. 
8. Blanda vispad grädde och mosade bananer. Bred banangrädden över bottendelen av kakan. Lägg den andra delen på. 
9. Rör ihop glasyren och bred över kakan.

Kanske gillar du också...





Bakad choklad
med vaniljglass
Morotskaka med
limetopping
Choklad- och
bananmuffins