Grillad halloumi med honung och sesamfrön

Jag har precis kommit tillbaka från en härlig liten seglingssemester i Grekland. Det var mitt första besök i Grekland, men det kommer definitivt bli fler! Förutom att seglingen var helt magisk blev jag mer eller mindre förälskad i landet, människorna och sist men inte minst maten. Jag har alltid gillat grekisk mat men det blir ju så mycket mer genuint när man sitter på en liten uteservering vid Medelhavet. Jag tror jag skulle kunna leva på oliver och fetaost...

Självklart handlade jag på mig ett litet skafferi av god olivolja, kalamataoliver och två sorters honung. Tyvärr hade inte den fantastiska fetaosten klarat flygresan hem, men en kokbok med grekiska recept snappade jag åt mig på flygplatsen i Aten.
 
 
Bland det godaste jag åt under semestern i Grekland var nog ändå grillad halloumi med honung och sesamfrön. Honungen är fantastisk god tillsammans med den salta halloumiosten och sesamfröna gör att det knastrar lite mysigt när man tuggar. Enklare än så blir det inte! Inte godare heller...
 

Grillad halloumi med honung och sesamfrön


1 paket halloumiost
2-3 tsk flytande honung
3 tsk sesamfrön

Gör så här:
1. Skär halloumin i tunna skivor. Grilla eller stek osten i en stek- eller grillpanna tills den är gyllenbrun på båda sidorna.
2. Lägg osten på ett fat. Ringla över honungen och strö över sesamfrön.

Kanske gillar du också...

 
Grekisk bönsallad Zucciniplättar Medelhavspaj

Kokostoppar med vit och mörk choklad

Just nu pågår en tävling på Kalasgott (som drivs av Jennie Benjaminsson - hon från Sveriges mästerkock ni vet), en av mina absoluta favoritmatbloggar. Tävlingen går ut på att man ska baka eller laga något med choklad, och det här är mitt bidrag: underbara små kokostoppar med både vit och mörk choklad. Love it!

Kokostoppar med vit och mörk choklad


10-15 stycken
200 g kokosflingor
0,5 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
3 droppar bittermandelolja
rivet skal från en citron
75 g vit choklad, fint hackad
4 äggvitor
1,5 krm salt
100 g mörk choklad

Gör så här:
1. Blanda kokosflingorna med vattnet och låt dra i ca 10 minuter.
2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Rör ihop alla ingredienser (utom den mörka chokladen) samt kokosen i en stor bunke.
4. Forma eller spritsa topparna på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda i ca 15 minuter eller tills topparna är gyllenbruna.
6. Ta ut och låt kallna.
7. Smält den mörka chokladen i vattenbad eller i micron. Doppa nedre delen av topparna i chokladen och ställ sedan tillbaka dem på bakplåtspappret tills chokladen har stelnat.

Kanske gillar du också...




Morotskaka med
limetopping
Chocolate Chip
Orange Cookies
Biscotti

Ricotta Pancakes

Söndag. Sovmorgon. Sen frukost. Härligt!

I vanliga fall är jag verkligen ingen frukostmänniska. Jag blir sällan speciellt hungrig före kl 10.00 och till vardags blir det oftast bara en smörgås och en kopp kaffe till frukost. Men på helgen finns det ju inget bättre än att få sova länge och sen lyxa till det med en riktig brunch! Idag blev det Leilas ricotta pancakes med blåbär. Ricottaost har en frisk och len smak som passar perfekt i amerikanska pankakor.

Ricotta Pancakes med blåbär


ca 15 pancakes
3 ägg
250 g ricottaost
2,5 dl mjölk, 3%
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 dl blåbär

smör till stekning
lönnsirap och vaniljglass

Gör så här:
1. Separera äggulorna från vitorna.
2. Blanda ricottaost, mjölk och äggulor i en bunke.
3. Blanda mjöl, bakpulver och salt och rör ned det i äggsmeten.
4. Vispa äggvitorna luftigt och vänd ner dem i smeten.
5. Vänd försiktigt ner blåbären i smeten.
6. Smält en klick smör i en stekpanna. Skeda ut smeten, ca 1 dl per pannkaka i pannan. Grädda dem gyllene på bägge sidor.
7. Servera dem med lönnsirap och vaniljglass.

Recept av Leila Lindholm

Kanske gillar du också...





Frozen Cheesecake Blueberry Cheesecake Rostade grönsaker med
couscous, räkor
och harissa

Farmors enkla äppelkaka

Jaha, då verkar det som att sommaren börjar lida mot sitt slut för den här gången. Idag har det regnat precis hela dagen i Stockholm. Huh!

Och vad bättre göra en regning dag än att sitta och mysa i soffan med en god äppelkaka. Det här otroligt enkla receptet är min farmors och om man inte är sugen på äppelkaka funkar det utmärkt att byta ut äpplena mot andra frukter eller bär. Varför inte prova röda vinbär eller konserverade päron?

Farmors äppelkaka


(1 kkp = ca 1,5 dl)

2 ägg
2 kkp strösocker
2 kkp vetemjöl
150 g smält smör
äppelklyftor
kanel + strösocker att rulla äppelklyftorna i

Gör så här:
1. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Rör ner mjölet och sedan smöret.
3. Häll smeten i en smord och bröad form.
4. Rulla äppelklyftorna i strösocker blandat med kanel och tryck lätt ner dem i smeten. Stö lite extra socker och kanel över kakan.
5. Grädda i 175 grader i 30-40 minuter. Den färdiga kakan är godast om den är en aning kladdig.

Kanske gillar du också...





Pecan Banana Bread Morotskaka med
limetopping
Choklad- och
nötcroissanter

Hallon- och avokadosmoothie

Nej, jag vet. Det låter inte speciellt gott att blanda hallon och avokado i en smoothie, men det kan jag lova att det är! Receptet innehåller så pass liten mängd avokado att drinken inte kommer att smaka avokado. Istället ger avokadon en väldigt krämig konsistens och balancerar lite av det syrliga i hallonen. En riktigt god vitaminkick!

Hallon- och avokadosmoothie


2 drinkar:
125 g frysta hallon
1 mogen avokado
5 dl tranbärsdryck

Bara att mixa och dricka!

Kanske gillar du också...

 
Grillad halloumi med
honung och sesamfrön
Fiskgryta Parisienne Hallon- och
kanelmojito