Pepparkaksmuffins
På söndag är det 1:a advent och idag har det börjat snöa i Stockholm (även om det tyvärr bara blir en grå sörja så snart snöflingorna landar på marken). Jag har tjuvstartat årets jul med härliga pepparkaksmuffins med cream cheese frosting.
Pepparkaksmuffins
10-12 st stora muffins
Ingredienser
200 g rumsvarmt smör
5 dl farinsocker
4 ägg
3 dl gräddfil
6 dl vetemjöl
2 msk malen kanel
2 tsk malen kryddnejlika
2 tsk mald ingefära
2 tsk bikarbonat
Glasyr
400 g philadelphiaost
100 g rumsvarmt smör
4 msk vaniljsocker
stötta kardemummakärnor
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rör smör och farinsocker fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget och rör om i smeten mellan varje ägg. Rör ner gräddfilen.
3. Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat i en bunke och rör ner i smeten. Rör bara så pass länge att allt är väl blandat och du har en jämn smet.
4. Häll smeten i stora muffinsformar, ungefär halvvägs upp. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Testa med en sticka som bör komma upp torr. Låt svalna.
5. Rör ihop alla ingredienser till glasyren. Bred eller spritsa glasyren på de avsvalnade muffinsarna.
Kanske gillar du också...
Veckans favoriter
Tänkte att jag skulle införa något nytt här på bloggen. Varje söndag kommer jag att lista tio stycken favoriter på webben - ofta matrelaterade, men inte alltid. Jag blir själv så glad när man kikar in på någons blogg och får ett bra tips eller inspiration, så förhoppningsvis kan jag på det här sättet ge lite tillbaka :)
Här kommer denna veckas favoriter:
1. Den här glassen från Häagen-Dazs. Kan lätt säga att det är den godaste glassen jag ätit (och jag äter mycket glass).
2. Den här tårtan från Dagmar's Kitchen. Ingen som fyller år snart så att jag får en ursäkt att baka tårta?
3. Det här kinesiska zinkhuset som fungerar som en ljuslykta skulle vara mysigt att ha i vardagsrummet nu i vintermörkret.
4. Den här kokboken från en av mina absoluta favoritmatbloggare. Full av inspirerande recept och bilder.
5. Den här receptsajten. Om du inte vet vad du ska laga eller baka kan du alltid hitta inspiration här.
6. Årets julnummer från Sweet Paul.
8. Eftersom jag har fruktansvärt svårt att komma ur sängen på morgonen tycker jag att den här gryningslampan från Philips verkar vara den bästa uppfinningen på länge. Har redan önskat mig den i julklapp av min sambo som är måttligt road av mitt snoozande på morgonen.
9. Leilas rocky road - ett måste bland julgodiset.
10. Till sist älskar jag att det snart är december och 1:a advent. Nu är det äntligen fritt fram att frossa i julgodis, saffransbröd och allt annat som hör julen till!
Pasta Carbonara med bladspenat och citron
Hoppas ni har haft en lika skön lördag som jag. Ett svettigt träningspass och sedan hemmamys. Min dag förgylldes extra mycket av en enkel och härligt krämig tallrik med pasta carbonara, en vegetarisk sådan.
Pasta Carbonara med bladspenat och citron
2 portioner
Ingredienser
150 g spaghetti
70 g bladspenat
1 ägg
1/2 dl creme fraiche
skalet av 1 citron, fint rivet
1/2 dl parmesanost, fint riven
salt och nymald svartpeppar
Gör så här:
1. Koka spaghettin i rikligt med saltat vatten. Under tiden kan du förbereda de andra ingredienserna.
2. Vispa ägget i en skål. Tillsätt creme fraiche och rivet citronskal och rör till allt är väl blandat.
3. Häll av pastavattnet när spaghettin är kokt al dente, men spara lite av pastavattnet i en skål. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och häll omedelbart tillbaka spaghettin i kastrullen. Tillsätt ca 1/2 dl av det sparade pastavattnet och bladspenaten. Lägg på ett lock och låt stå i ca 2 minuter mjuknar. Stäng av plattan.
4. Tillsätt creme fraiche- och äggblandningen och sedan den rivna parmesanosten. Rör om tills allt är väl blandat, sätt på locket och låt stå någon minut på den varma plattan tills att blivit varmt.
5. Smaka av med salt och peppar. Servera med lite extra riven parmesanost på toppen.
Kanske gillar du också...
Tortillapizza med gorgonzola, päron och valnötter
Ibland har man liksom helt enkelt inte tid eller ork att ställa sig och laga en avancerad måltid. Eller så är man vrålhungrig och vill ha mat typ NU!
Då är en tortillapizza den perfekta lösningen! Vi har så gott som alltid vetetortillas liggandes i skafferiet eller i frysen och som topping kan man i princip ha vad som helst som man tycker är gott. Jag hade turen att ha en perfekt kombo av gorgonzola, valnötter, päron och honung hemma (smaskens till ett glas rött), men det funkar minst lika bra med t.ex. rökt skinka och tunt skivade färska champinjoner.
Oavsätt vad du väljer som topping är det viktigt att du skivar det tunnt eftersom tortillan bara kommer kunna vara i ugnen i ca 5 minuter innan den börjar få för mycket färg.
Jag anger inga exakta mått i det här receptet, av den enkla anledningen att jag inte riktigt vet hur mycket jag använde mig av. Tänk bara på att inte lägga på för stora mängder eftersom bottnen är så tunn.
Tortillapizza med gorgonzola, päron och valnötter
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg 1-2 tortillas på en plåt klädd med bakplåtspapper. Pensla dem med lite olivolja och strö över ett tunnt lager med fint riven parmesanost, Strö över smulad gorgonzola och tunna päronskivor.
3. Gratinera mitt i ugnen i ca 5 minuter eller tills kanterna på tortillan börjar få färg. Strö över valnötter och lite ruccola. Avsluta genom att ringla över lite flytande honung.
Chokladpudding
Chokladpudding är en av de få ätbara saker jag nästan alltid köper färdiglagat eller i pulverform. I övrig är jag väldigt sparsam med att äta och köpa hel- och halvfabrikat. Dels för att jag tycker att det är godare och roligare att laga maten från scratch, och dels för att det känns som att man får i sig alldeles för många konstiga tillsatser.
Men chokladpudding i pulverform är jag faktiskt barnsligt förtjust i och det är även den efterrätt min dotter oftast väljer om hon får bestämma. Och då är det ju så himla smidigt att bara vispa ihop pulvret med lite mjölk, vänta en liten stund och sen är det klart!
Ikväll när det efterfrågades chokladpudding kände jag dock att jag vill testa något nytt för en gångs skull. Resultatet blev en väldigt god och uppskattad hemmagjord chokladpudding. Visst - det är lite krångligare, tar lite längre tid och du behöver lite fler ingredienser. Men gud så gott det blev!
Hemmagjord chokladpudding blir tyngre i konsistensen än den i pulverformat, så man behöver inte äta en lika stor portion för att chokladbehovet ska bli tillfredställt. Och som sagt - du slipper alla konstiga tillsatser.
Här kommer receptet!
Chokladpudding
6 portioner
Ingredienser
1 1/2 dl strösocker
3 msk maizena
3/4 dl kakao
1 nypa salt
5 dl mjölk
4 äggulor
2 1/2 dl grädde
150 g mörk choklad (70%), hackad
vispad grädde
Gör så här:
1. Vispa ihop strösocker, maizena, kakao, salt och 2 1/2 dl mjölk i en bunke. Tillsätt äggulor och vispa tills allt är väl blandat.
2. Koka upp resten av mjölken och grädden i en mellanstor kastrull. Häll långsamt den heta mjölken i bunken med kakaosmeten och vispa hela tiden så att du får en jämn smet. Häll tillbaka all smet i kastrullen och sjud på medelhög värme i 5-10 minuter tills smeten tjocknat (den ska kunna täcka baksidan av en träslev när den är klar). Vispa hela tiden så att smeten inte klumpar sig. Ta kastrullen från värmen och rör i den hackade chokladen tills den har smält.
3. Häll smeten i 6 portionsskålar och låt stå i kylen tills de är kalla (minst 1 timme). Servera med vispad grädde,