Årets julklappstips

Nu var det ett bra tag sedan jag bjöd er på några favoriter, men så här lagom till jul tänkte jag att det skulle passa bra med lite julklappstips. Kanske till systern, sambon eller rent av dig själv? Jag vet i alla fall att jag skulle bli väldigt glad om något av detta gömde sig bland mina klappar...
 
1. Ok, lika bra att vi börjar med den lyxigaste klappen. En KitchenAid är kanske inte något man köper till vem som helst, men skulle det inte passa bra med en i rött så här till jul? Jag har längtat efter en KitchenAid hur länge som helst, men har varit lite för snål för att köpa en. Så snälla, snälla tomten...
 
2. Marmorskärbräda från House Doctor. Jag gillar allt som är gjort av marmor just nu.
 
3. Royal Copenhagens serie Black Fluted Mega. Snyggt och klassiskt.
 
4. Kokböcker är alltid populärt att ge bort i julklapp och mitt hetaste tips i år är någon av Lisa Lembkes böcker. Personligen önskar jag mig Allt i en gryta eftersom det är den enda jag inte redan har, och det kanske också är den av hennes kokböcker som passar bäst så här i vintertid.
 
5. Till de som gillar att baka är mitt tips Roy Fares nya kokbok United States of Cakes. Dreggelvaring på hög nivå!
 
6. Vintertid är jag en stor tedrickare och en av favoriterna är Kusmi Tea, speciellt Prince Vladimir med smak av citrus, kanel och vanilj. Kusmi Tea finns också som detoxvariant, vilket kanske kan passa bra efter jul då man lätt stoppar i sig lite för mycket av det goda.
 
7. Clean Up Your Mess från House Doctor, den perfekta julklappen att ge bort till den slarvige sambon kanske? Hemma hos oss hänger den i hallen, men den skulle även göra sig bra i köket vid diskbänken.
 
8. Lite mysbelysning till köket kanske? Fina kromfärgade ljuslyktor från Åhléns.
 
9. Jag tycker att presenkort brukar kännas lite tråkigt att ge bort, men personligen skulle jag bli oerhört glad över ett presentkort i Leila's General Store.
 
10. Nyligen köpte vi en traktörpanna från Jamie Olivier och den har verkligen använts flitigt. Perkekt för köttfärssås, grytor eller fisksoppa.

Adventsmys och godaste lussebullarna

Kan inte riktigt fatta att det redan är första advent. Den här hösten har bara rusat förbi och det milda vädret gör ju inte precis att julkänslorna infinner sig snabbare. Men nu hänger advenststjärnorna på sina platser i fönstren och första ljuset i staken är tänt. Mysigt värre!
 
Imorse bakade jag och Tyra årets första lussebullar. Och vilka lussebullar sen! Jag snålade inte på varken smöret eller mandelmassan och resultatet blev riktigt saftiga och läckra bullar.
 
 

Lussebullar med mandelmassa

 
ca 30 stycken
 
Ingredienser
50 g jäst
5 dl mjölk
250 g kesella
1 1/2 dl vit sirap
2 paket saffran
1/2 tsk salt
15-17 dl vetemjöl special
100 g mjukt smör
 
Fyllning
500 g riven mandelmassa
200 g mjukt smör
1 1/2 dl russin
 
1 ägg
pärlsocker
 
Gör så här:
1. Låt alla ingredienser stå framme och bli rumstempererade minst ett par timmar innan du börjar baka (om du tänker baka på morgonen kan allting stå framme över natten).
 
2. Smula jästen i en stor bunke eller köksassistent. Tillsätt mjölk och kesella och rör ut jästen i vätskan.
 
3. Tillsätt sirap, saffran, salt och sedan ca 15 dl vetemjöl. Klicka i det mjuka smöret. Arbeta degen i 6-8 minuter (lättast gör du detta i en köksassistent) tills den släpper från  bunkens kanter. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om degen känns väldigt lös. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
 
5. Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen.
 
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda eventuellt in lite mer mjöl i den och den fortfarande känns lös och kletig. Dela degen i två delar. Kavla ut den ena delen till en rektangel, ca 60 x 50 cm stor. Bred hälften av mandelmassafyllningen över degen. Rulla ihop från långsidan och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg dem med lite mellanrum på en plåt klädd med bakplåtspapper. Upprepa med den andra halvan av degen. Låt bullarna jäsa under bakduk i 30-40 minuter.
 
7. Sätt ugnen på 225 grader.
 
8. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 7-8 minuter.