Adventsmys och godaste lussebullarna

1
Kan inte riktigt fatta att det redan är första advent. Den här hösten har bara rusat förbi och det milda vädret gör ju inte precis att julkänslorna infinner sig snabbare. Men nu hänger advenststjärnorna på sina platser i fönstren och första ljuset i staken är tänt. Mysigt värre!
 
Imorse bakade jag och Tyra årets första lussebullar. Och vilka lussebullar sen! Jag snålade inte på varken smöret eller mandelmassan och resultatet blev riktigt saftiga och läckra bullar.
 
 

Lussebullar med mandelmassa

 
ca 30 stycken
 
Ingredienser
50 g jäst
5 dl mjölk
250 g kesella
1 1/2 dl vit sirap
2 paket saffran
1/2 tsk salt
15-17 dl vetemjöl special
100 g mjukt smör
 
Fyllning
500 g riven mandelmassa
200 g mjukt smör
1 1/2 dl russin
 
1 ägg
pärlsocker
 
Gör så här:
1. Låt alla ingredienser stå framme och bli rumstempererade minst ett par timmar innan du börjar baka (om du tänker baka på morgonen kan allting stå framme över natten).
 
2. Smula jästen i en stor bunke eller köksassistent. Tillsätt mjölk och kesella och rör ut jästen i vätskan.
 
3. Tillsätt sirap, saffran, salt och sedan ca 15 dl vetemjöl. Klicka i det mjuka smöret. Arbeta degen i 6-8 minuter (lättast gör du detta i en köksassistent) tills den släpper från  bunkens kanter. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om degen känns väldigt lös. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
 
5. Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen.
 
6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda eventuellt in lite mer mjöl i den och den fortfarande känns lös och kletig. Dela degen i två delar. Kavla ut den ena delen till en rektangel, ca 60 x 50 cm stor. Bred hälften av mandelmassafyllningen över degen. Rulla ihop från långsidan och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg dem med lite mellanrum på en plåt klädd med bakplåtspapper. Upprepa med den andra halvan av degen. Låt bullarna jäsa under bakduk i 30-40 minuter.
 
7. Sätt ugnen på 225 grader.
 
8. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 7-8 minuter.
Kommentarer
Kommentarer
   
   
Kaffehörnan  

Godmorgon vad ruggigt gott du bakat


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback