Müsli med blåbär, nötter & kanel

2
Som ni kanske har förstått vid det här laget är jag ingen stor frukostätare, i alla fall inte tidigt på morgonen. På vardagarna brukar jag äta en macka framför datorn vid 10-tiden och på helgerna, ja då är vi sällan ens vakna före 10. Tyra verkar ha ärvt min förkärlek för att sova bort hela förmiddagen, så till skillnad från i många andra familjer betyder lediga dagar sovmorgon och sen frukost.
 
Oftast blir den en macka och kaffe för mig till frukost, men ibland (speciellt på sommaren) kan jag bli oerhört sugen på yoghurt och müsli. men då ska det vara en müsli med mycket nötter och torkad frukt.
 
 
Det finfina med att göra egen müsli är att man kan se till att äta upp redan öppnade påsar med nötter, frön och torkade bär som annars skulle ha blivit gamla. Härom dagen inventerade jag vårt skafferi och hittade både torkade blåbär, tranbär, mandlar och hasselnötter. Perfekt att göra en lyxig müsli av!
 
Men själklart använder du det du har hemma och tycker om. Variera med olika sorters torkat frukt, nötter och frön för att göra din egen favoritmüsli.
 
 

Müsli med blåbär, nötter & kanel

 
ca 8 portioner
 
Ingredienser
1 liter havregryn
2 dl lönnsirap
1/2 dl solrosolja
1/2 dl farinsocker
1 dl drickfärdig äppeljuice
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk flingsalt
2 tsk vaniljextrakt
1 dl torkade blåbär
1 dl sötmandel, grovt hackade
1 dl hasselnötter, grovt hackade
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Häll havregrynen i en stor bunke. Blanda lönnsirap, solrosolja, farinsocker, äppeljuice, kanel, salt och vaniljextrakt i en skål och häll sedan över havregrynen. Blanda alltsammans (gärna med händerna) så att havregrynen blir ordentligt täckta med sirapsblandningen.
3. Fördela havregrynen på två plåtar klädda med bakplåtspapper och sprid ut blandningen så mycket det bara går. Ju tunnare lager desto snabbare torkar müslin i ugnen. Placera en plåt i den övre delen av ugnen och en i den undre och låt müslin torka i 20 minuter.
4. Ta ut plåtarna ur ugnen. Fördela torkade blåbär och nötter över havregrynen. Använd en stekspade för att vända müslin så att den inte bränns i botten. Ställ tillbaka plåtarna i ugnen, men byt plats på dem. Låt müslin torka i ytterligare 20-30 minuter tills den är helt torr och fått en gyllenbrun färg. 
5. Låt svalna helt innan du häller upp müslin i lufttäta burkar.
Kommentarer
Kommentarer
   
   
Emma - Mamma till Olivia ♥  

Mums! O fina bilder. :-)

   
   
Hanna Karlsson  

Det låter riktigt gott!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback