Vamos a la playa!

Usch, nu har det gått flera veckor igen sedan jag hade tid att blogga. De senaste veckorna har fyllts av övernattningsgäster och jobb, jobb, jobb. Och sen lite mer jobb.
 
Och tyvärr kommer det dröja ännu längre innan jag hinner publicera nya recept här på bloggen. Jag håller nämligen på att packa resväskan för att tidigt imorgon bitti åka iväg på en två veckors semester i Mexiko. Vi bokade en sista minuten så sent som förra helgen och därför har jag knappt hunnit börja se fram emot resan. Det känns faktiskt fortfarande helt overkligt att jag om bara ett dygn kommer att ligga utsträckt på en solstol med en kall Corona i handen. Gött! Min kropp har verkligen skrikigt efter lite värme och sol den senaste tiden. 
 
Men håll ut - jag kommer komma hem utvilad och full av ny inspiration att dela med mig av. Risken finns att det kommer bli mycket guacamole, quesadillas, tacos och annat här på bloggen då :) 
 
Här kommer lite bilder från förra gången vi var i Mexico för två år sedan.
 
 
 
 
 

Veckans favoriter

Trevlig söndag allihopa! Hoppas att ni haft en skön helg så här långt. Här har vi sjukstuga igen - nu är det Tyra som har influensan och är inne på sin 8:e dag med feber. Suck... Kikar bara in för att ge er denna veckas favoriter, sen ska jag återgå till familjen. Hoppas ni hittar något ni gillar :)
 
 
1. Praktisk receptpärm med tillhörande register. Om ni som mig konstant river ut recept från tidnigar är det här ett jättebra sätt att hålla ordning på dem. Nu har jag även ordnat så att ni smidigt kan skriva ut recepten här på bloggen genom att klicka på "Utskriftsvänlig version" i den blå receptrutan (funktionen finns än så länge bara på de nya recepten). 
 
2. Roost - en helt underbar blogg med magiska bilder.
 
3. Joannas nutellakaka ser galet god ut!
 
4. Smarriga blåbärssemlor från Le Parpait.
 
5. Dittes danska variant av vår älskade semla - fastelavnsboller.
 
6. Det danska märket House Doctor har blivit mitt nya favoritmärke när det gäller inredning och bloggrekvisita. Förutom på den danska hemsidan kan du hitta produkterna på diverse svenska inredningsbutiker på nätet och i en butik i PUB-huset i Stockholm (har spenderat otaliga luncher med att gå runt och titta på alla vackra saker där).
 
7. A Couple of Cooks bjuder på enkel och hälsosam vegetarisk mat, något som i alla fall jag skulle må bra av. 
 
8. Kolla in den här pavlovan... Ibland önskar man verkligen att det gick att sticka handen genom skärmen och ta en bit.
 
9. Testade det här receptet på banansorbet (innehåller endast frusna bananer) för ett tag sedan. Perfekt när du har en klase bananer som börjar bli bruna där hemma. Till och med Tyra som inte gillar bananer i vanliga fall slevade glatt i sig det här.
 
10. Att jag äntligen har tagit mig i kraget och skaffat en facebooksida för bloggen. Gilla Mitt skafferi på Facebook!

Tagliatelle med valnötspesto

Idag bjuder jag på en enkel men ack så god pastarätt - tagliatelle med valnötspesto. Peston mixar du snabbt ihop i matberedaren och den ger en både krämig och lite knaprig karaktär till pastan. Massor av nötsmak, vitlök och parmesan. Servera pastan med en fräsch sallad.
 
 

Tagliatelle med valnötspesto

 
3-4 portioner
 
Ingredienser
2 dl valnötter
1 vitlöksklyfta
1 knippe bladpersilja
1 dl parmesanost, fint riven
1-2 dl olivolja
1 dl grädde
flingsalt
tagliatelle för 4 personer
 
Gör så här:
1. Rosta valnötterna i en het och torr stekpanna tills de börjar lukta riktigt nötigt. 
2. Mixa rostade valnötter, vitlök och persilja i en matberedare tills du har en smulig massa. Fortsätt mixa och tillsätt olivoljan i en fin stråle. Rör i riven parmesanost och grädde. Smaka av med rejält med flingsalt.
3. Koka pastan enligt instruktionerna på paketet. Häll av vattnet och blanda med peston.

Bli först med att gilla Mitt skafferi på Facebook!

Idag är jag hemma och vabbar med en febrig Tyra, och medan hon tittar på Natt på museet (dagens tredje film) har jag äntligen (!) passat på att skaffa en facebooksida för bloggen. Här kommer jag så klart posta mina blogginlägg så att ni ser när bloggen har uppdaterats, men tanken är också att jag ska dela med mig av andra länkar och tips utöver det som dyker upp på bloggen.
 
Så häng med till Facebook och bli först med att gilla Mitt skafferi!

Semlor

Idag har vintersolen skinit över Stockholm och vi har varit ute och åkt skridskor och grillat korv. Tyra har fått ett par nya fina skridskor och jag var nere i källaren och rotade fram mina gamla skriller från tonåren. De passar fortfarande, men fy vad man får ont i tårna! Fötterna är helt enkelt inte skapta för att tryckas ner i hårda och trånga skor med stålskenor på.
 
Ändå var jag faktiskt en riktig konståkare när jag var liten. Jag levde praktiskt taget med skridskorna på fötterna under vinterhalvåret fram till 14-årsåldern. Idag såg man dock inte röken av den forna lilla isprinsessan, det var snarare Bambi på hal is :) Om det berodde på att isen var ojämn och gropig eller att isprinsessan nu är 20 år äldre kan man ju spekulera om. Antagligen en kombination av båda...
 
Som tur var bakade jag i alla fall semlor imorse som stod och väntade på oss när vi kom in med frusna händer och tår. Mums!
 
 
 

Semlor

 
ca 16 stycken
 
Ingredienser
1 msk kardemummakärnor, stötta
3 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg + 1 ägg till pensling
11-12 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
 
Mandelmassa
200 g sötmandel, skållad och skalad
2 dl strösocker
 
vispgrädde
florsocker till pudring
 
Gör så här:
1. Värm de stötta kardemummakärnorna i en kastrull tillsammans med mjölken och värm till fingervarm, ca 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och och rör ut den varma mjölken, strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt sedan lite mjöl i taget och arbeta tills du har en smidig deg. 
3. Jäs degen under bakduk i 45-60 minuter.
4. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Häll ut degen på ett bakbord och dela den i 16 delar. Forma varje degbit till en liten bulle och lägg dem på plåtar klädda med bakplåtspapper. Lägg en bakduk över varje plåt och låt bullarna jäsa ytterligare 45-60 minuter.
6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i 6-7 minuter, eller till de blivit fint gyllenbruna. Låt svalna.
7. Mandelmassa: Mixa mandeln till en fint pulver i en hushållsmixer.Tillsätt sockret och fortsätt mixa i 5-6 minuter tills du har en tjock massa.
8. Skär toppen av varje bulle och gröp ur ett håll med en gaffel. Fyll hålen med mandelmassa. Klicka eller spritsa på vispad grädde. Lägg på locken och pudra med florsocker.