Fish Tacos

0
Helt plötsligt känns det som att sommaren är på väg att ta slut och att hösten är i antågande. Dagarna är svalare och kvällarna mörkare, och som vanligt känns det som att den härliga sommaren gick alldeles för snabbt.
 
Men jag råkar höra till den lilla skara som faktisk gillar hösten och tycker att det är mysigt att få kura ihop sig i en varmare jacka och sparka runt i löven. På hösten kan jag med gott samvete stanna inne och laga mat i flera timmar eller helt enkelt kura ihop mig i soffan med en bra bok. 
 
Det jag inte gillar är att det är alldeles för många månader kvar tills vi får njuta av värmen igen. Lagom till januari börjar man ju vara rejält less på kyla, mörker och slask. Hösten och vintern skulle helt enkelt behöva lämna lite mer plats för vår och sommar. Eller tänk om man hade ett jobb som tillät en att jobba utomlands ett par månader om året... Om det är någon som har ett sånt jobb liggandes får ni gärna skicka över det till mig :)
 
 
Idag var just en sådan dag som jag mer än gärna ägnade flera timmar i köket. Dagens väder lockade inte direkt till några utflykter och Tyra är hos sin pappa i helgen vilket alltid gör mig lite rastlös. Så jag slog på stort och gjorde fish tacos från grunden. Hemmagjorda vetetortillas med friterad fisk, coleslaw och chipotlesås (plus en supergod äppelpaj, men receptet på den får ni senare). Hur gott som helst!
 
Att göra egna tortillas är lite pilligt och tidskrävande, men om du hinner är det helt klart värt det. Om du inte orkar göre egna vetetortillas går det självklart bra att köpa färdiga. 
 
Receptet på tortillabröden och fisken kommer från Jonas Crambys recept i Texmex från grunden, en liten guldklimp om du gillar mexikansk mat.
 
Nu ska vi gå på bio och se Elysium (nej, jag fick inte välja den här gången). Ha en fortsatt trevlig lördag kväll allesammans!
 

Hemmagjorda vetetortillas

 
ca 16 stora eller 30 små
 
Ingredienser
1,4 liter vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
50 g smör
6 dl vatten
 
Gör så här:
1. Blande samman de torra ingredienserna i en bunke. Skär smöret i mindre bitar och tillsätt det. Häll långsamt över det varma vattnet. Blanda till en kletig deg.
 
2. Knåda degen på mjölat bord i ca 2 minuter, lägg tillbaka den i skålen och låt vila i 20 minuter under en fuktig kökshandduk.
 
3. Del degen i 16 eller 30 bitar och rulla till små bollar. Kavla ut bollarna till runda tortillabröd. Låt vila i 10 minuter.
 
4. Stek tortillabröden i en het och torr stekpanna, ca 30 sekunder på varje sida. Servera dem gärna omedelbar. Annars kan du återuppvärma dem i ugn på 100 grader insvepta i en kökshandduk.
 

Fish Tacos

 
4 portioner
 
Ingredienser
600 g vit fiskfilé (t.ex. kolja eller torsk), skurna i mindre bitar
1 dl vetemjöl
2 tsk chilipulver
2 tsk spiskummin
1 msk paprikapulver
salt
1 ägg
1 -2 dl pankoströbröd
olja till fritering
 
Coleslaw
1/4 rödkålshuvud, strimlat
2 msk rapsolja
1 msk pressad limejuice
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1/2 msk strösocker
1 vitlöksklyfta, pressad
salt & svartpeppar
 
Chipotlesås
2 dl crème fraîche
2 inlagda chipotlechilifrukter
 
2 avokados, tärnade
 
Gör så här:
1. Blanda all ingredienser till coleslawn i en skål.
 
2. Mixa crème fraîche och chipotlechilis till en slät sås.
 
3. Blanda vetemjöl, kryddor och salt i en skål. Vispa upp ägget i en annan skål. Häll pankoströbrödet i en tredje skål.
 
4. Värm ett par cm frityrolja i en stekpanna eller kastrull till ca 180 grader (eller tills en bit panko fräser fint). Vänd fiskbitarna först i mjölet, sedan i ägget och sist i pankoströbrödet. Lägg fiskbitarna i den upphettade oljan och fritera ett par minuter på varje sida tills de fått fin färg. Låt dem sedan rinna av på lite hushållspapper.
 
5. Servera friterad fisk, coleslaw och tärnad avokado tillsammans med tortillabröden och ringla över lite chipotlesås. Pressa gärna över lite extra limejuice också.
Kommentarer
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback