Paris, ma chérie

Kom hem från några dagar i Paris igår, och vilka dagar det har varit! Det har varit fruktansvärt varmt och vi har gått tills benen knappt har fungerat längre (tyvärr börjar det ju märkas att kroppen inte klarar av hur mycket som helst längre), men förutom det måste jag säga att jag älskar Paris. Önskar verkligen att vi hade haft några dagar till att njuta av atmosfären. Hoppas att jag får möjlighet att åka tillbaka snart igen.
 
Jag är inte ett jättestort fan av stora turistsamlingar och turistattraktioner, men självklart är det mäktigt att se Eiffeltornet, Louvren, Triumfbågen, Sacré-Cœur och Notre Dame i verkligheten. Men det jag gillade mest var att promenera runt i de lite lugnare kvarteren där det känns som att "det riktiga" Paris finns. 
 
 
 
 
Blev däremot inte så imponerad av maten som serveras på restaurangerna eftersom den mest består av pommes frites och en torr köttbit (om man inte gillar musslor och sniglar) och dessutom är väldigt dyr. Paris är fullt av restauranger och caféer, men tydligen är det bara ett fåtal av dem som lever upp till ryktet om det franska kökets storhet. Och smakar det så kostar det, upp emot 1000 kr för en varmrätt, vilket vi inte riktigt kände för att lägga på en middag. 
 
Lite konstigt är det ju att maten inte håller högre standard eftersom de har så otroligt mycket fina råvaror i Frankrike. Jag tycker alltid det är kul att besöka matmarknader när jag är utomlands och i Paris hittande vi en som hade massor av grönsaker, skaldjur, kryddor, bakverk och allt annant man kan tänka sig. En av mina bästa upplevelser från parisvistelsen. 
 
 
 
 

Chokladbiskvier

Imorgon drar jag och J på storstadsweekend till Paris. Ska bli jättekul att åka iväg på lite vuxensemester för en gångs skull, speciellt till Paris. Jag var där en dag under en tågluff för 15 år sedan, men på så kort tid hinner man ju knappast uppleva en stad fullt ut. 
 
Jag har precis varit och köpt ett par nya sköna joggingskor och ser fram emot att bara promenera runt i staden och ta in alla vackra miljöer. Tänker frossa i croissanter, ost, vin och allt annat gott som fransmännen är så kända för. 
 
Oroar mig dock lite för språket eftersom jag inte kan ett ord franska och efter vad man har hört är ju inte fransmännen speciellt pigga på att prata engelska. Kommer man ens kunna beställa in mat som går att äta? Jag vill ju inte sitta där med en tallrik sniglar framför mig... Men förhoppningsvis finns väl menyerna på engelska.
 
 
Nu till dessa chokladbiskvier - små läckerheter som smälter i munnen. Med både mandelmassa och choklad med i receptet kan det ju inte bli annat än succé och chokladsmörkrämen är så god att jag fick hejda mig från äta upp den innan den ens hamnat på kakorna. 

Chokladbiskvier

 
12-15 stycken

Ingredienser
275 g mandelmassa
1 äggvita
 

Fyllning
50 g mörk choklad, 70 %
125 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

 

Topping
200 g mörk choklad, 70 %

 

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°.

 

2. Riv mandelmassan grovt och arbeta in äggvitan till en jämn och ganska tjock smet.

 

3. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Platta till klickarna lite så att de inte är för toppiga. Grädda mitt i ugnen ca 12 min tills bottnarna blivit gyllenbruna. Låt bottnarna svalna innan de lossas och får kallna på galler med den släta sidan uppåt.

 

4. Smält chokladen till fyllningen i mikrovågsugn eller över vattenbad och låt den svalna något. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och äggula vitt och fluffigt med elvisp, ca 5 minuter. Vänd ner chokladen i smörkrämen.

 

5. Bred smörkrämen toppigt på bottnarna. Låt biskvierna stelna ca 30 min i kylskåp.

 

6. Bryt chokladen till toppingen i mindre bitar och smält i mikrovågsugn eller över vattenbad. Doppa biskvierna i chokladen. Låt stelna i kylskåp.


Pannacottapaj med sommarbär

Hur har ni det i sommarvärmen? Jag hoppas att ni njuter av lediga dagar (om ni fortfarande har semester) och ser till att slappa, sola, bada och äta gott. Själv har jag hunnit med både ett besök i Göteborg och i Sundsvall sedan det senaste inlägget. 
 
I Göteborg var det ju Liseberg som stod högst upp på listan och efter 8 1/2 timme med berg-och dalbanor och karuseller orkade vi inte med så mycket mer. Tyra hade nog kunnat åka i flera timmar till, men jag och J var helt slut. Som tur är får Tyra inte åka alla åkattraktioner än eftersom hon inte har längden inne (även om hon gärna skulle vilja) för det verkar som att jag blir fegare ju äldre jag blir och är glad så länge jag slipper åka fritt fall. 
 
 
Tidigare har jag ju tipsat om Lisa Lemkes nya kokbok Till sommaren som har blivit min nya favorit. Den innehåller massor av recept jag skulle vilja testa och nu när J fyllde år passade jag på att göra den här underbara pannacottapajen till födelsedagsfikat. Den blev väldigt uppskattad och gillar ni pannacotta kan jag verkligen rekommendera den. 
 

Pannacottapaj med sommarbär

 
8-10 portioner
 

Pajdeg
4 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1/2 tsk salt
125 g smör, kylskåpskallt
1 ägg

Pensling
1 uppvispad äggula
1 tsk grädde

Fyllning
4 1/2 gelatinblad
1-2 vaniljstänger
7 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1 liter färska bär (t.ex. hallon, blåbär och björnbär)

 

Gör så här:
1. Blanda alla torra ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare.

 

2. Skär smöret i tärningar, häll ner dem och arbeta hastigt ihop till en smulig blandning.

 

3. Tillsätt ägget och arbeta snabbt samman till en deg.

 

4. Kavla ut degen till en tunn rundel (2–3 mm) på ett bakplåtspapper med lite mjöl, rulla ihop pappret till en rulle och låt den vila i kylskåp i 20 minuter.

 

5. Täck en springform (cirka 23 cm i diameter) med pajdegen. Var noga med att trycka ut degen ordentligt längs bottenkanten och att nypa till lite extra längst uppe på sidokanterna.

 

6. Nagga bottnen och låt pajskalet vila i kylskåp i 20 minuter (jag hade lite brottom och hoppade över detta steg vilket funkade bra det också).

7. Värm under tiden upp ugnen till 225 grader.

8. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 12–15 minuter, eller tills det börjar få färg.

9. Blanda äggulan och grädden för pensling och pensla genast den varma bottnen med blandningen. Detta täpper till eventuella naggningshål så att inte fyllningen senare rinner ut. Låt svalna.

10. Lägg gelatinbladen till fyllningen i blöt i kallt vatten i 10 minuter. Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna.

11. Lägg fröna och de urskrapade stängerna i en kastrull tillsammans med grädde och socker och koka upp.

12. Dra kastrullen åt sidan, krama ur gelatinbladen och rör ner dessa i kastrullen.

13. Rör om ordentligt och låt blandningen stå i cirka 20 minuter. Rör om då och då under tiden.

 

14. Fiska upp vaniljstängerna och häll blandningen i pajformen.

15. Täck över pajen med plastfolie och låt stå i kylskåpet i minst 3 timmar, eller tills fyllningen har stelnat.

16. Toppa pajen med bären innan den serveras.

 
Recept: Lisa Lemke

Müsli med blåbär, nötter & kanel

Som ni kanske har förstått vid det här laget är jag ingen stor frukostätare, i alla fall inte tidigt på morgonen. På vardagarna brukar jag äta en macka framför datorn vid 10-tiden och på helgerna, ja då är vi sällan ens vakna före 10. Tyra verkar ha ärvt min förkärlek för att sova bort hela förmiddagen, så till skillnad från i många andra familjer betyder lediga dagar sovmorgon och sen frukost.
 
Oftast blir den en macka och kaffe för mig till frukost, men ibland (speciellt på sommaren) kan jag bli oerhört sugen på yoghurt och müsli. men då ska det vara en müsli med mycket nötter och torkad frukt.
 
 
Det finfina med att göra egen müsli är att man kan se till att äta upp redan öppnade påsar med nötter, frön och torkade bär som annars skulle ha blivit gamla. Härom dagen inventerade jag vårt skafferi och hittade både torkade blåbär, tranbär, mandlar och hasselnötter. Perfekt att göra en lyxig müsli av!
 
Men själklart använder du det du har hemma och tycker om. Variera med olika sorters torkat frukt, nötter och frön för att göra din egen favoritmüsli.
 
 

Müsli med blåbär, nötter & kanel

 
ca 8 portioner
 
Ingredienser
1 liter havregryn
2 dl lönnsirap
1/2 dl solrosolja
1/2 dl farinsocker
1 dl drickfärdig äppeljuice
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk flingsalt
2 tsk vaniljextrakt
1 dl torkade blåbär
1 dl sötmandel, grovt hackade
1 dl hasselnötter, grovt hackade
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Häll havregrynen i en stor bunke. Blanda lönnsirap, solrosolja, farinsocker, äppeljuice, kanel, salt och vaniljextrakt i en skål och häll sedan över havregrynen. Blanda alltsammans (gärna med händerna) så att havregrynen blir ordentligt täckta med sirapsblandningen.
3. Fördela havregrynen på två plåtar klädda med bakplåtspapper och sprid ut blandningen så mycket det bara går. Ju tunnare lager desto snabbare torkar müslin i ugnen. Placera en plåt i den övre delen av ugnen och en i den undre och låt müslin torka i 20 minuter.
4. Ta ut plåtarna ur ugnen. Fördela torkade blåbär och nötter över havregrynen. Använd en stekspade för att vända müslin så att den inte bränns i botten. Ställ tillbaka plåtarna i ugnen, men byt plats på dem. Låt müslin torka i ytterligare 20-30 minuter tills den är helt torr och fått en gyllenbrun färg. 
5. Låt svalna helt innan du häller upp müslin i lufttäta burkar.

Nytt receptindex

Ifall ni undrar varför jag har bombarderat er med en massa inlägg så kan jag berätta att jag äntligen har knåpat ihop ett receptindex. Och enda sättet att göra det på blogg.se är tyvärr att skapa en himla massa nya inlägg...
 
Har utlovat ett receptindex till flera av er besökare under en längre tid, men det har som mycket annat inte blivit av - förrän nu. Nu har bloggen blivit så full av recept att det kanske börjar bli lite svårt att få en överblick på allt, så förhoppningsvis kommer det nya receptindexet att få ordning på detta. 
 
Ni kommer till receptindexet via länken i menyn här ovanför.

Recept


Jul


Bröd


Sallader


Smårätter & tillbehör


Desserter & godis


Söta bakverk


Frukost & mellanmål


Middagstips


Minipajer med ugnsrostade körsbärstomater & chèvre

På lördag åker vi på en liten bilsemester ner till Göteborg och Liseberg. Tyra har längtat och längtat efter den här resan eftersom hon älskar karuseller och berg- och dalbanor, ju läskigare desto bättre. Vid det här laget kan vi Grönan utan och innan så nu är det hög tid att testa lite nya åkattraktioner. 
 
Någon som har några bra tips på vad man kan göra med en 8-åring i Göteborg förutom att besöka Liseberg? Eller kanske något trevligt ställe att besöka längs vägen dit? Tar tacksamt emot alla tips!
 
 
Nu är det hög tid att börja frossa i alla solmogna tomater. Egentligen tycker jag inte att man behöver göra så mycket mer än att skiva några tomater och äta dem tillsammans med mozzarella, färsk basilika och en skvätt olivolja. Enkelt och otroligt gott!
 
Men idag bestämde jag mig ändå för att istället ugnsrosta tomaterna och göra de här små söta pajerna med chèvre. Lite krångligare, men snudd på lika gott. 
 
 
Att ugnsrosta tomaterna tillsammans med lite balsamvinäger, olivolja, salt och en gnutta socker framhäver verkligen tomatsmaken maximalt. Om du inte känner för att göra pajer rekommenderar jag att servera tomaterna tillsammans med grillat kött eller en bit fisk.
 

Minipajer med ugnsrostade körsbärstomater & chèvre

 
6 små pajer, ca 12 cm i diameter (eller en stor)
 
Pajskal
4 1/4 dl vetemjöl
125 g kallt smör, skuret i mindre bitar
1 äggula
1 tsk salt
3-4 msk kallt vatten
 
Ugnsrostade tomater
150 g körsbärstomater
3 msk balsamvinäger
1 msk olivolja
1 nypa salt
1 nypa strösocker
 
Fyllning
4 stora ägg
2 dl crème fraîche
1 tsk salt
1/2 tsk malen vitpeppar
1/2 tsk malen svartpeppar
100 g chèvre
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skölj tomaterna och lägg dem i en liten ugnssäker form. Ringla över balsamvinäger och olivolja. Strö över salt och socker. Rosta mitt i ugnen i 20-30 minuter tills tomaterna blivit mjuka utan att tappa för mycket form. Ta ut tomaterna och sänk värmen till 180 grader.
3. Medan tomaterna är i ugnen kan du förbereda pajdegen. Mixa smör, mjöl och salt i en matberedare tills du har en smulig blandning. Fortsätt mixa och tillsätt äggulan och sedan 1 msk kallt vatten i taget tills degen går ihop till en stor klump.
4. Stjälp ut degen på ett bord och platta till den lite. Linda in degen med plastfolie och låt ligga i kylskåpet i ca 20 minuter. 
5. Vispa ihop ägg, crème fraîche, salt och peppar i en bunke.
6. Ta ut pajdegen ur kylskåpen och kavla ut den till en rund platta, 2-3 mm tjock. Använd en tallrik eller liknande för att skära ut runda bitar deg som är något större än dina pajformar. Klä pajformarna med pajdegen och skär bort överflödig deg. 
7. Lägg några rostade tomater i varje pajskal. Fördela äggsmeten i pajskalen och smula över lite chèvre.
8. Grädda mitt i ugnen 20-30 minuter tills äggsmeten stelnat och pajerna fått fin färg. 

Veckans favoriter

Ännu en vecka till ändo och som vanligt på fredagarna är jag helt slut. Men eftersom jag för ovanlighetens skull är ensam hemma hela kvällen känner jag att tiden är lite för dyrbar för att bara somna i soffan. Istället gör jag flera av mina favoritsysslor samtidigt - tittar på ett avsnitt av Masterchef Australia, äter Ben & Jerry's direkt ut förpackningen och bloggar. Multitasking på hög nivå med andra ord. 
 
Här kommer denna veckas favoriter. Trevlig helg allihopa!
 
1. Min nyaste kärlek i kokbokshyllan är Lisa Lemkes Till sommaren: mat för många. Det här är verkligen en kokbok i min smak. Vackra bilder och enkel men vällagad mat. Eller vad sägs om långpannepaj med rödbetor, potatis och getost? Eller pannacottapaj med sommarens bär? Mums säger jag! 
 
2. Du har väl inte missat att det är sommarrea i Leila's General Store? Skynda dig att fynda!
 
3. Lagerhaus har börjat sälja miljömärkt tvål och diskmedel som dessutom luktar helt magiskt. Tvålen med citrongräs och olivolja är min favorit. 
 
4. Fina, klassiska köksstolar från Reforma.
 
5. Duktiga Jennie bjuder på citronkräm med vit choklad och sommarbär.
 
6. Plommonsorbet med rosmarinkex.
 
7. Små rabarber- och creamcheesepajer
 
8. Nu är det hög tid att skörda fläderblommorna. Sonja berättar hur du gör godaste flädersaften.
 
9. No-bake Strawberry Cheesecake från Call Me Cupcake.
 
10. Sommarbuffé på Grill i Stockholm. Jag var där med mina föräldrar igår och frossade i grillat kött, sallader och olika röror och såser. Har varit mätt hela dagen idag.

Varm chokladbakelse med hallon

En och en halv vecka kvar till semester nu... Hur är det med er, har ni redan semester eller sommarlov? Jag längtar i alla fall väldigt mycket efter några veckors ledighet nu och för en gångs skull har vi inte så mycket inplanerat. En tur till Liseberg och ett besök hos familjen i Sundsvall, i övrigt blir det nog bara så mycket slappande som möjligt. Och förhoppningsvis lite tätare blogginlägg än vanligt. 
 
 
Just nu har vi min pappa på besök och då står som vanligt en hel del efterrätter på menyn. Han är om möjligt en ännu större sockerråtta än vad jag är. Ikväll åt vi en varm chokladbakelse med hallon och vaniljglass - snuskigt god om man nu kan uttrycka sig så på en matblogg. Massor av chokladsmak och härligt geggig i mitten. Väldigt lätt att göra men känns ändå lite lyxig att bjuda på. 
 
 

Varm chokladbakelse med hallon

 
5 portioner
 
Ingredienser
200 g mörk choklad, 70%
125 g smör
2 ägg + 2 äggulor
3/4 dl strösocker
3 msk vetemjöl
1 nypa salt
1 ask färska hallon
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält chokladen tillsammans med smöret i mikron eller över vattenbad.
3. Vispa ägg, äggulor och strösocker pösigt i en bunke. Rör ner den smälta chokladen och lite salt i äggsmeten.  Vänd försiktigt ner mjölet i smeten.
4. Fördela smeten i fem stycken ugnssäkra portionsformar och tryck ner några hallon i varje bakelse.
5. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter (bakelserna ska fortfarande vara kladdiga i mitten). Låt svalna något och avnjut tillsammans med god vaniljglass.