Semlor

4
Idag har vintersolen skinit över Stockholm och vi har varit ute och åkt skridskor och grillat korv. Tyra har fått ett par nya fina skridskor och jag var nere i källaren och rotade fram mina gamla skriller från tonåren. De passar fortfarande, men fy vad man får ont i tårna! Fötterna är helt enkelt inte skapta för att tryckas ner i hårda och trånga skor med stålskenor på.
 
Ändå var jag faktiskt en riktig konståkare när jag var liten. Jag levde praktiskt taget med skridskorna på fötterna under vinterhalvåret fram till 14-årsåldern. Idag såg man dock inte röken av den forna lilla isprinsessan, det var snarare Bambi på hal is :) Om det berodde på att isen var ojämn och gropig eller att isprinsessan nu är 20 år äldre kan man ju spekulera om. Antagligen en kombination av båda...
 
Som tur var bakade jag i alla fall semlor imorse som stod och väntade på oss när vi kom in med frusna händer och tår. Mums!
 
 
 

Semlor

 
ca 16 stycken
 
Ingredienser
1 msk kardemummakärnor, stötta
3 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg + 1 ägg till pensling
11-12 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
 
Mandelmassa
200 g sötmandel, skållad och skalad
2 dl strösocker
 
vispgrädde
florsocker till pudring
 
Gör så här:
1. Värm de stötta kardemummakärnorna i en kastrull tillsammans med mjölken och värm till fingervarm, ca 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och och rör ut den varma mjölken, strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt sedan lite mjöl i taget och arbeta tills du har en smidig deg. 
3. Jäs degen under bakduk i 45-60 minuter.
4. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Häll ut degen på ett bakbord och dela den i 16 delar. Forma varje degbit till en liten bulle och lägg dem på plåtar klädda med bakplåtspapper. Lägg en bakduk över varje plåt och låt bullarna jäsa ytterligare 45-60 minuter.
6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i 6-7 minuter, eller till de blivit fint gyllenbruna. Låt svalna.
7. Mandelmassa: Mixa mandeln till en fint pulver i en hushållsmixer.Tillsätt sockret och fortsätt mixa i 5-6 minuter tills du har en tjock massa.
8. Skär toppen av varje bulle och gröp ur ett håll med en gaffel. Fyll hålen med mandelmassa. Klicka eller spritsa på vispad grädde. Lägg på locken och pudra med florsocker.
 
Kommentarer
Kommentarer
   
   
ann-sofie  

ser riktigt mumsigt ut :)

   
   
Joanna / byblondie.se  

Åh så goda de ser ut! :)
Här hemma väntar vi tills nästa måndag med semlebaket då vi har vänner över och ska baka tillsammans :)

   
   
Y A S M I N E  

Fina bilder!

Svar: Tack :)
mskafferi.blogg.se

   
   
C H A R L O T T E  

Jätte fin blogg :)

Svar: Tack Charlotte, vad kul att du tycker det :)
mskafferi.blogg.se


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback