Yoghurt med karamelliserade äpplen och havrecrunch

 
 
Idag hade jag och Tyra lite tjejmys. Efter en lunch i Vällingby centrum gick vi på bio och såg Hotell Transylvanien, en perfekt film att se så här i Halloweentider. Sen hem till det godaste mellanmålet. Yoghurt med varma karamelliserade äpplen och härligt knaprig havrecrunch. 
 
 
Det här kan lätt förvandlas från mellanmål till efterrätt genom att byta ut yoghurten mot glass. Och se till att spara eventuellt havrecrunch som blir över - supergott att äta som topping på glass. Med eller utan äpplen.
  

Yoghurt med karamelliserade äpplen och havrecrunch

 
4 portioner
 
Ingredienser
4 dl yoghurt
2 stora äpplen
1 msk smör
1 msk strösocker
 
Havrecrunch
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
2 dl ljust muscvadosocker
1 1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk flingsalt
1 dl smält smör
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda alla ingredienser till havrecrunchet i en bunke. Sprid ut blandningen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen i ca 15 minuter tills crunchet börjar få en fin gyllenbrun färg. Ta ut ur ugnen och låt svalna.
3. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. 
4. Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt äppelklyftorna och sedan strösockret. Stek på hög värme tills äppelklyftorna har blivit mjuka och fått fin gyllenbrun färg. Servera omedelbart tillsammans med yoghurt och havrecrunchet.

Himmelsk chokladkaka

Kladdkaka, släng dig i väggen! Det här är chokladkakan som smälter i munnen. Den är packad med massor av mörk choklad och innehåller dessutom knappt något mjöl. Precis som en riktig chokladkaka ska vara med andra ord.
 
Den här kakan blir bäst om den bakas dagen innan du planerar att äta den och får stå i kylen över natten (annars blir den kanska lös i koncistensen). Den är ganska mäktig, så receptet räcker till 10-15 personer.
 
 
För er som tycker att det är lite dyrt att köpa mörk choklad i mataffären kan jag tipsa om att IKEA säljer 70-procentig choklad, 100 gram för 10 kr. Perfekt att ha när man bakar och riktigt god att äta som den är. Jag bunkrade upp ordentligt sist jag var där :)
 

Himmelsk chokladkaka

 
Ingredienser
300 g smör
300 g mörk choklad 70%
3 1/2 dl strösocker
6 stora ägg
knappt 2 msk vetemjöl
1 nypa flingsalt
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Smält smör och choklad tillsammans i en bunke i mikron. Värm 1 minut åt gången och rör om därimellan så att chokladen inte bränns vid.
3. Häll över den smälta chokladen i en stor bunke och rör ner sockret. Låt blandningen svalna något.Tillsätt sedan ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan varje. Rör ner mjölet.
4. Häll smeten i den förberedda formen. Strö över lite flingsalt. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter eller till kakan har stelnat i mitten. Ta ut kakan och låt svalna.
5. Om kakan ska ätas nästa dag täcker du formen med folie och ställer den i kylskåpen. När det är dags att äta den, ta en kniv och för längs kanten mellan kakan och formen. Lossa försiktigt formens kant och placera kakan på ett fat. Pudra över lite kakao och servera med vispgrädde. 

Kanske gillar du också...

 
Kladdkaka

Grönsakssoppa med pistou

Idag åkte vinterjackan fram. Officiellt sett kanske inte vintern har början än, och jag råkar faktiskt höra till dem som gillar hösten, men jag hatar att frysa. Så när termometern visade 8 grader imorse var det inte svårt att bestämma sig för att ta en tjockare jacka.
 
Och vad är bättre en fuktig och kall höstdag än en skål med rykande het soppa? Inte mycket.
 
 

Grönsakssoppa med pistou

 
3-4 portioner
 
Ingredienser
2 msk olivolja
1/2 gul lök, hackad
1 purjolök, skivad
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 potatisar, hackade
2 morötter, hackade
1/2 zucchini, hackad
1 lagerblad
1/2 msk persilja, hackad
100 g haricots verts
1 burk (400 g) avrunna bönor, t.ex. cannellini eller borlotti
1 burk (400 g) krossade tomater
2 msk tomatpuré
salt & nymald svartpeppar
vatten
 
Pistou
3 vitlöksklyftor
en näve färska basilikablad
flingsalt
50 g riven parmesanost
2 msk olivolja
 
Gör så här:
1. Värm olivoljan i en stor kastrull. Fräs lök, purjolök och vitlök på medelhög värme i ca 5 minuter.
2. Tillsätt övriga ingredienser. Häll på vatten så att det täcker. Salta och peppra. Sjud soppan tills grönsakerna är mjuka (ju mindre bitar du skurit dem i desto snabbare går det). Tillsätt eventuellt mer vatten om soppan blir för tjock. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar. 
3. Pistou: Mixa vitlök, basilika och flingsalt. Rör i parmesanost och olivolja. Servera soppan med en klick pistou.

Kanske gillar du också...

 
Chili

Cookies med jordnötter, choklad och kanel

I söndags stod jag och Tyra på en stor loppis i Järfälla, inte långt från där vi bor. Jag har gjort det förut i samband med att jag flyttade för några år sedan och nu kände jag som sagt att det var dags igen. Vi har bara bott i vår lägenhet i drygt två år, men herregud vad man samlar på sig mycket skit!
 
Jag gjorde en rejäl rensning i källarförrådet och alla våra garderober och Tyra hjälpte till i sitt rum. Vi hade bestämt att hon skulle få pengarna för sina gamla leksaker och kläder att köpa nya saker för. Men plötsligt var leksaker som hon slutade leka med för flera år sedan roliga igen och omöjliga att skiljas från. 
 
Till slut fick vi i alla fall ihop sex flyttkartonger med saker. Tyra var jätteduktig som försäljare och vi fick ihop några tusenlappar för saker som vi annars skulle ha slängt. För er som aldrig har stått på loppis kan jag verkligen rekommendera det. Riktigt roligt plus att det känns bra att sakerna återvinns istället för att bara hamna i soporna.
 
 
Men de här kakorna kommer verkligen inte hamna i soporna! Frasiga och packade med mörk choklad och jordnötter. Mumsfillibabba!
 
 

Cookies med jornötter, choklad och kanel

 
ca 15 cookies
 
Ingredienser
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1/3 tsk malen kanel
90 g rumsvarmt smör
1/2 dl jordnötssmör (creamy)
1 1/3 dl farinsocker
1/2 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljextrakt (eller vaniljsocker)
1 1/2 dl chokladdroppar eller hackad mörk choklad
1/2 dl salta jordnötter
 
Gör så här:
1. Blanda mjöl, bikarbonat, salt och kanel i en bunke.
2. Vispa det mjuka smöret och jordnötssmöret med en elvisp i ca 2 minuter. Tillsätt farinsocker och strösocker och vispa lite till. Tillsätt ägget och vispa lite till. Tillsätt lite av mjölblandningen i taget och vispa bara så pass mycket att allt är väl blandat. Rör i vanilj, choklad och jordnötter.
3. Låt kaksmeten stå i kylskåpet i ca 15 minuter tills det stelnat något. Sätt ugnen på 175 grader.
4. Rulla ca 2 1/2 cm stora bollar av kaksmeten och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem litegrann. Tänka på att inte placera bollarna med kaksmet för nära varandra eftersom de kommer smälta ut i ugnen.
5. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter eller tills kakorna är gyllenbruna. Låt kakorna svalna på ett brödgaller.

Kanske gillar du också...

 
 
Chocolate Chip Cookies

Kanelbullens dag!

Idag är en väldigt väldigt trevlig dag, nämligen Kanelbullens dag. Idag är det nästan en synd att inte äta minst en bulle, så passa på att lyxa till det med en gofika så här i slutet av veckan. Om du inte hinner baka finns det ju riktigt goda bullar att köpa.
 
 
Förutom kanelbullar älskar jag bullar med mandelmassa och det här receptet ger otroligt saftiga bullar. Mandelmassan kan du så klart byta ut mot kanel och socker om du känner för det.
 
På bloggen Det gröna skafferiet hittade jag ett recept på kanelsnurror som såg väldigt gott ut och ni som har blåbär i frysen borde verkligen testa dessa vanilj- och blåbärsbullar som jag hittade på Cookies 'n' Dreams. Även allas vår Leila har i dagarna så klart också lagt ut en hel radda med bullrecept på sin blogg.
 
Så där! Nu hoppas jag att ni har tillräckligt med inspiration för att dra igång ett bullbak där hemma. Eller helt enkelt springa iväg till Pressbyrån och köpa en påse bullar till kollegorna på jobbet :)

Kanske gillar du också...

 
 
Bullar med mandelmassa Kladdkaka