Pasta Carbonara

Äntligen lite sommarväder! Gud så härligt. Hoppas bara att det håller i sig till på fredag då min 2 veckor långa semester börjar. Solbrännan från vinterns utlandssemester har sedan länge bleknat och min hud är i desperat behov av lite d-vitamin i form av sol.
 
Det roligaste som finns när man matbloggar är när någon säger att de testat ett recept och verkligen gillade resultatet. Häromdagen fick jag en trevlig kommentar från Ulrika som hade testat mina kladdiga chokladmuffins (även om det faktiskt är min systers recept). Hon älskade dem och har dessutom knäppt otroligt smarriga bilder. Läs Ulrikas inlägg här
 
 
Pasta Carbonara är kanske inte den typiska sommarrätten, men med det sommarväder vi haft hittills är det inte helt fel med en krämig och värmade pastarätt. Det här är min version av Pasta Carbonara, i den klassiska versionen använder man varken grädde eller vitlök. Men det är gott - tro mig!

Pasta Carbonara

 
4 portioner
 
Ingredienser
spagetti till 4 personer (kokt enligt anvisningarna på förpackningen)
2 paket bacon, grovt strimlat
2 vitlöksklyftor, fint skivade
4 ägg
1 1/4 dl grädde
2 1/2 dl pecorinoost, fint riven
salt och nymald svartpeppar
1 rejäl knippa färsk persilja, grovt hackad
 
Gör så här:
1. Medan spagettin kokar kan du förbereda såsen. Stek baconet i en stekpanna tills det börjar bli lite knaprigt (du behöver inget matfett i stekpannan eftersom baconet är så fett i sig). Tillsätt vitlöken och bryn ytterligare någon minut. Ställ åt sidan.
2. Vispa ihop ägg, grädde, riven ost, salt och peppar i en skål. 
3. Häll av spagettin i ett durkslag. Häll tillbaka spagettin i kastrullen och tillsätt baconet. Tillsätt ägg- och ostbladningen. Blanda snabbt tills spagettin är täckt av såsen. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar. Strö över rikligt med färsk persilja.

Kanske gillar du också...

 
     
Pasta Delizie Lasagne Bolognese

Bananmuffins med chocolate chips

Jag har äntligen investerat i ett nytt objektiv till min systemkamera. Har inte varit riktigt nöjd med de bilder som jag fick med det standardobjektiv som följde med kameran så jag har länge funderat på att köpa ett lite bättre porträttobjektiv. Dels för att ha till bilderna här på bloggen så klart, men också för att ta bättre bilder på nära och kära.
 
Men som ni kanske vet är det ju inte direkt billigt med objektiv, så det har liksom inte blivit av. Förrän jag hittade det perfekta objektivet nedsatt med 50%! Det är ett Canon 60mm 2.8 med macro som egentligen kostar runt 3700 kr. Absolut inte det dyraste objektivet man kan köpa, men betydligt bättre än det jag hade innan.
 
 
Resultatet då? Jag är väldigt nöjd, trots att det fortfarande inte är ett jättedyrt objektiv. Skärpan och färgerna blir verkligen bättre och sen får man det där djupet i bilderna som jag tycker så mycket om. Ni vet - när ett objekt är i fokus och resten av bilden är lite suddig? Perfekt för att fotografera mat och porträttbilder!
 
 
Dessa bananmuffins är härligt saftiga med massor av god mörk choklad. Perfekta att baka när man har ett gäng bananer som börjar bli lite för bruna. Godast är de att äta så snart de svalnat något, men de håller sig i ca 1 vecka i kylskåpet.
 

 Bananmuffins med chocolate chips

 
ca 8 muffins
 
Ingredienser
3 mogna bananer
1/2 dl strösocker
2 msk flytande honung
1 ägg
drygt 1 dl solrosolja (eller annan neutral olja)
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 dl chocolate chips (eller hackad mörk choklad)
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Skala bananerna och mosa dem i en skål. Tillsätt socker, honung, olja och ägget. Vispa kraftigt ett par minuter tills allt är väl blandat.
3. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Vänd ner i banansmetet. Rör ner chokladen.
4. Fyll muffinsformar med smet, ungefär 2/3 upp. Grädda i 20-25 minuter eller tills du kan testa med en sticka som kommer upp torr. Låt svalna och pudra eventuellt med florsocker.

Kanske gillar du också...

 
Choklad- och bananmuffins Pecan Banana Bread

Kladdiga chokladmuffins med chokladkräm, grädde och hallon

 
 
Bloggen har haft ett litet sommaruppehåll medan jag har haft en veckas skön semester. Den spenderades med släkten i en liten by utanför Luleå som heter Måttsund där jag tillbringade många härliga sommarlovsveckor under min uppväxt med att köra häst, åka hölass och leka kurragömma mellan ladorna. Ett riktigt drömställe för barn med andra ord! 
 
Trots att sommar för mig alltid har betytt ett besök i Måttsund var det nu flera år sedan jag var där, så det var verkligen på tiden att jag tog med mig Tyra och åkte upp. Hästarna och höet finns inte kvar, men Tyra och de andra barnen väckte liv i den gamla kurragömmaleken och hittade på en massa annat kul. 
 
Till hösten ska huset säljas och det här var nog den sista sommaren som vi kunde åka dit på samma sätt som vi brukar. Känns vemodigt, men jag är glad över att jag tog med mig Tyra dit en sista gång.
 
 
Min älskade syster Nella har en längre tid försökt övertala mig att jag måste testa dessa chokladmuffins (det är tydligen hennes paradnummer när hon ska bjuda på fika). Så idag gjorde jag slag i saken och jag måste erkänna att det här även är min nya favorit. Riktigt kladdiga och chokladiga muffins som blir ännu godare med en klick grädde och färska bär. Det här måste ni bara prova!
 
 
Min syster tipsade om att muffinsarna är jättegoda att stoppa in i frysen en stund innan de ska avnjutas så att de blir lite kalla och hårda. Om det stämmer vet jag inte då jag åt mina muffins rumstempererade, vilket inte var helt fel heller.
 
Rosa ugnsform från Leila's General Store.
 

 Kladdiga chokladmuffins med chokladkräm, grädde och hallon

 
ca 14 små muffins eller 6 stora muffins
 

Ingredienser
100 g smör
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt


Chokladkräm
50 g smör
1 1/2 msk vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 1/2 msk kakao
1 dl mjölk
1 dl grädde

2 dl lättvispad grädde
1 dl färska hallon


Gör så här:


Muffins

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret till muffinsarna i en kastrull. 
3. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner det smälta smöret.
4. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en annan bunke och rör sedan ner det i smeten.
5. Placera muffinsformar i en muffinsplåt och fyll dem till hälften med smeten. Grädda mitt i ugnen i 13-15 minuter (ca 5 minuter längre för stora muffins). Ta ut och låt svalna.


Chokladkräm

1. Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjöl, socker och kakao. Rör ner mjölk och grädde. Koka under omrörning på medelhög värme tills krämen tjocknat.
2. Tryck en liten grop i de svalnade muffinsarna och fyll den med en klick chokladkräm. Här kan du sedan välja om du vill frysa dem en liten stund eller på en gång dekorera dem med en klick lättvispad grädde och färska bär.

Kanske gillar du också...

 
Kladdkaka Pepparmint Brownies