Cheesecake Brownies

Jag älskar cheesecake. Och jag älskar i princip allt som innehåller choklad. Så häromdagen snubblade jag över enligt mig det perfekta receptet. En syrlig och krämig cheesecake kombinerad med en brownie full av chokladsmak. Genialt!



Jag kan absolut inte ta åt mig äran för receptet. Jag hittade det på en av mina favoritbloggar just nu, La Tartine Gourmande, en otroligt inspirerande blogg full av underbara foton och smarriga recept. Jag har bara ändrat lite i receptet för att anpassa det efter svenska förutsättningar.

Så alla ni som liksom jag gillar cheesecake och choklad - ni måste prova detta!

Cheesecake Brownies


ca 16 brownies

Ingredienser

Cheesecakesmet
225 g Philadelphiaost
1 äggula
0,8 dl strösocker
1/4 tsk vaniljextrakt ( eller 1 tsk vaniljsocker)

Browniesmet
100 g mörk choklad, 70%
115 g smör
1,8 dl strösocker
2 ägg
1 nypa salt
1,5 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. I en bunke, vispa ihop alla ingredienser till cheesecakesmeten med elvisp.
3. För browniesmeten, smält chokladen tillsammans med smöret i micron eller över vattenbad. Låt svalna något.
4. Vispa ägg, socker och salt till en fluffig och vit smet.
5. Vänd försiktigt först i den smälta chokladen och sedan mjölet. Försök att behålla smeten så fluffig som möjligt.
6. Klä en ugnsform, ca 20x20 cm, med bakplåtspapper. Häll först i så gott som all chokladsmet i formen (spara några matskedar). Häll sedan i cheesecakesmeten och bred försiktigt ut den ovanpå chokladsmeten. Klicka ut resterande chokladsmet och skapa ett virvelmönster med hjälp av en kniv eller gaffel.
7. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Kakan ska vara en aning kladdig när du tar ut den. Låt svalna och skär sedan i lagon stora bitar.

Kanske gillar du också...





Blueberry Cheesecake Brownies Choklad- och
bananmuffins

"Banana Split" med keso, valnötter och bärsås



Banana Split till frukost? Absolut!

Kanske inte den versionen du är van vid, men väldigt god, mättande och dessutom nyttig. Den perfekta frukosten med andra ord.


"Banana Split" med keso, valnötter och bärsås


Välj de bär, nötter och frön som du gillar mest. Receptet ger 1 portion.

Ingredienser
1 banan
1-2 dl keso
1/2 dl bär (t.ex. hallon och blåbär)
1 msk flytande honung
1 msk hackade valnötter
1 tsk pumpafrön

Gör så här:
1. Halvera bananen på längden och lägg bananhalvorna på ett litet fat.
2. Klicka över keson.
3. Mixa bären tillsammans med honungen med en stavmixer. Ringla bärsåsen över keson.
4. Toppa med pumpafrön och hackade valnötter.

Kanske gillar du också...





Hemmagjord müsli Hallon- och
avokadosmoothie
Ricotta Pancakes

Quinoabiffar med lime och parmesan

Så här års är det många som är extra hälsomedvetna. Mitt gym har invaderats av nya medlemmar som vill inleda det året med en hälsosam livsstil. Och på många matbloggar som jag läser handlar många inlägg om detox och vad man ska äta för att kroppen ska må så bra som möjligt.



Jag är nog både för lat och för matglad för att orka ta mig igenom ett helt detoxprogram, det är inte min grej helt enkelt. Men jag har inget emot nyttig mat och den får gärna vara vegetarisk. Jag har perioder ibland gå jag blir en liten "minivegetarian" som äter med grönsaker och fisk, även om det slinker ner en och annan hamburgare ibland.


Det här receptet är inspirerat av en av mina favoritmatbloggar, Love & Olive Oil. Där kan man hitta väldigt mycket gott, så kika in där! De har biffarna har blivit en ny vegetarisk favorit!

Quinoabiffar med lime och parmesan


Goda att äta som de är eller som ett tillbehör till t.ex. grillad lax. Receptet ger 3 portioner.

Ingredienser
3 1/2 dl okokt quinoa (+vatten och salt)
4 ägg
1 gul lök, fint hackad
4 vitlöksklyftor, fint hackad
1 dl riven parmesanost
1 dl bladpersilja, fint hackad
1 msk limeskal, fint rivet
2 1/2 dl pankoströbröd
1/2 tsk salt
1/2 tsk mald svartpeppar
1-2 msk vatten
2 msk olivolja

Gör så här:
1. Koka quinoan i saltat vatten enligt anvisningarna på paketet. Den får gärna vara lite al dente. Låt svalna!
2. Vispa upp äggen i en skål.
3. Blanda lök, vitlök, parmesanost, persilja, limeskal, ströbröd, salt, peppar och 7 dl avsvalnad quinoa i en annan skål. Till sätt de uppvispade äggen och rör om. Tillsätt 1 msk vatten och rör om igen. Testa nu att forma biffar av quinoablandningen. Om de faller sönder väldigt lätt behöver du antagligen tillsätta ytterligare 1 msk vatten innan du fortsätter att forma dina biffar.
4. Hetta upp olivoljan på medelhög värme i en stekpanna. Lägg 4 biffar i taget i stekpannan och stek ca 4 minuter på varje sida tills biffarna är fint gyllenbruna.

Kanske gillar du också...





Zucciniplättar Grekisk bönsallad Medelhavspaj

Sprödbakad fisk med tartarsås

Jag kan på en gång avslöja att det här inte är dett nyttigaste sättet att tillaga fisk på. Så ni som är allergiska mot fet mat kan bläddra förbi det här inlägget :). Däremot är det ett väldigt gott sätt att njuta av fisk - för mig är det en gammal favorit.

I det här receptet är fisken panerad med pankoströbröd istället för vanligt ströbröd. Pankoströbröd hittar du i asiatiska specialbutiker, men har du ingen sådan i närheten av där du bor har jag hört att det även går att hitta i vanliga välsorterade matbutiker. Efter paneringen friteras fisken för att få den så frasig och god som möjligt. Mums!

Om man ändå vill göra rätten en aning nyttigare kan man tillaga den panerade fisken i ugn istället för att fritera den. Men då blir den inte lika frasig och fint gyllenbrun.

Sprödbakad fisk med tartarsås


Nu är det dags att byta ut de djupfrysta fiskpinnarna! Gyllenbrun och frasig fisk som doppas i krämig tartarsås. Receptet är för 4 personer.
 
Ingredienser
800 g fiskfilé (t.ex. torsk, sej eller hoki)
1 tsk salt
svartpeppar
1 dl vetemjöl
3 ägg
4 dl pankoströbröd
5 dl neutral olja (t.ex. solrosolja)

Tartarsås
1 dl majonäs
1 dl turkisk yoghurt
2 tsk dijonsenap
2 msk fint hackade cornichons
1msk fint hackad kapris
1 msk fint hackad bladpersilja
1 tsk citronsaft
salt & peppar

Gör så här:
1. Dela fisken i lagon stora bitar. Salta och peppra.
2. Vispa upp äggen i en skål. Häll vetemjölet i en annan skål och pankoströbrödet i en tredje skål. Vänd fisken i först mjölet, sedan äggsmeten och sist ströbrödet. Lägg bitarna på en plåt.
3. Hetta upp oljan i en stekpanna. Testa om oljan är tillräckligt varm genom att lägga i några pankobrödsmular. Om det fräser till och brödsmulorna blir gyllenbruna är det klart att fritera! Lägg i några fiskbitar i taget och fritera 2-3 minuter tills de är gyllenbruna. Ta upp och låt rinna av på tidnings- eller hushållspapper.
4. Blanda alla ingredienser till såsen i en skål.