Mitt skafferi i Expressen

Jag har fått ett recept publicerat i Expressens matbilaga Mitt kök, vilket känns riktigt stort för att vara en sådan här liten matblogg. Det är mitt recept på Banana Split med keso, valnötter och bärsås som är publicerat i det nummer som just nu säljs i butikerna.
 
Jättekul som sagt, dock en liten känga till Expressen som inte angett vart de fått receptet och bilden ifrån. Det hade de ju kanske kunnat kosta på sig...

Aioli

Ofta kan ett tillbehör eller en ingrediens göra underverk för en måltid. Något som annars "bara" skulle ha varit gott blir super-mega-smarrigt. Aioli är ett sådant tillbehör. Jag älskar fiskgryta, speciellt mitt recept på Fiskgryta Parisienne, men med en klick aioli blir den hundra gånger godare.

Behöver jag tillägga att aioli är godast när du gör den själv?
 

Aioli


Ingredienser
2-3 tsk citronsaft
salt
vitpeppar
2 st äggulor
1 tsk dijonsenap
1 dl matolja
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor

Gör så här:
1. Blanda citronsaft, salt och peppar, dijonsenap, pressad vitlök och äggulor i en skål.
2. Tillsätt oljan i en fin stråle under vispning med elvisp tills du har en tjock och krämig aioli.

Kanske gillar du också...

 
Fiskgryta Parisienne Rostade grönsaker med
couscous, räkor & harissa
Kycklinggryta med chili
och spiskummin

Choklad- och mandeltrekanter

Enkla att göra och goda att äta. Kan det bli bättre?


Choklad- och mandelsnittar


ca 16 bitar

Ingredienser
100 g smör, rumstempererat
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
1/2 dl mandelspån

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ägget.
3. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao och rör ner blandningen i smeten.
4. Bred ut smeten till en 25x30 cm stor kaka på en plåt med bakplåtspapper (då smeten är ganska tjock tyckte jag att det var lättast att använda händerna här). Strö över mandeln.
5. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Ta ut kakan och skär i trekanter innan den kallnat.

Kanske gillar du också...





Biscotti Kokostoppar med vit
och mörk choklad
Kladdkaka

Pizza al tonno

Det är inte mycket som är bättre än en god pizza och ett glas rött vin. Det är riktig fredagsmat för mig. Ofta blir det köpt pizza eftersom vi alltid är trötta efter en arbetsvecka och vill helst göra så lite som möjligt på fredag kväll.

Men ibland, som idag, finns det tid och ork att göra hemmagjord pizza från scratch. Och det är ju bara att inse - hemmagjord pizza slår köpt pizza med hästlängder.


Vanligtvis brukar jag göra Leilas pizzadeg, men idag provade jag ett annat recept. Och ledsen att säga det Leila, men jag tycker nog faktiskt bättre om den pizza jag gjorde idag. Den här degen innehåller mer olja, vilket gjorde den lite frasig och lättare att kavla ut.


Självklart kan du välja vad du vill som pizzatopping, men jag gillar verkligen kombinationen av tonfisk, rödlök och färsk basilka.

Pizza al tonno


Receptet ger 2 stora pizzor

Ingredienser

Pizzadeg
7 dl vetemjöl special
25 g jäst
2,5 dl fingervarmt vatten
1 msk strösocker
1 msk flingsalt
8 msk olivolja

Tomatsås
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, skalad och pressad
1 burk konserverade körsbärstomater
1 msk strösocker
1 lagerblad
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
0,5 paprikapulver
salt & peppar

Topping
200 g mozzarellaost
1 rödlök
1 dl kalamataoliver
1 burk tonfisk i vatten
0,5 kruka färsk basilika

Gör så här:
1. Börja med degen. Häll vatten och olivolja i en stor bunke. Smula i jästen och rör tills den löst upp sig. Tillsätt salt, socker och mjöl. Arbeta degen med händerna tills den är smidig och släpper från bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
2. Medan degen jäser gör du tomatsåsen. Värm upp olivoljan i en kastrull. Tillsätt vitlöken och låt fräsa en kort stund utan att den får färg. Tillsätt tomater, socker, lagerblad och kryddor. Låt sjuda på svag värme under lock i ca 10 minuter. Mixa såsen med stavmixer tills inga stora tomatbitar är kvar. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna något innan du brer den på pizzan.
3. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Dela den jästa degen i två delar och kavla sedan ut den till en rund pizzabotten. Placera på varsin smord plåt. Bred ca 1 dl tomatsås på varje botten. Toppa med avrunnen tonfisk, skivad mozzarella, skivad rödlök och oliver.
5. Grädda pizzorna i ca 15 minuter eller tills osten börjat få en gyllenbrun färg. Ta ut ur ugnen och strö över färsk basilika.

Kanske gillar du också...





Zucciniplättar Chili Pasta Delizie

Äppel- och toscakaka

Usch, vad helgerna går snabbt! Imorgon är det måndag igen, och varför inte ladda inför kommande arbetsvecka med en fantastiskt god äppelkaka?! Det har i alla fall jag gjort.


Äppel- och toscakaka


Ingredienser
100 g smör
1 ½ dl strösocker
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
1 krm vaniljessens (alt. 2 tsk vaniljsocker)
2 äpplen
½-1 tsk kanel

Toscasmet
50 g smör
3/4 dl strösocker
50 g mandelspån
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och låt det svalna.
3. Vispa ägg och socker luftigt. Vänd i mjöl, vaniljessens och rör till sist i det smälta smöret. Häll smeten i en smord och bröad springform.
4. Skala äpplena, dela och kärna ur dom. Skär dom i tunna skivor. Tryck ner äppelskivorna i smeten och pudra över kanel.
5. Grädda kakan i ca 25 minuter. Ta sedan ut kakan och höj ugnstemperaturen till 200 grader.
6. Toscaglasyr: Smält smör och socker i en kastrull. Blanda i mandelspånen och mjölet. Rör noga. Häll i mjölken.
7. Häll den varma toscasmeten över kakan och ställ in den i ugnen igen i 8-10 min.
8. Servera med vaniljsås eller vispgrädde.

Receptet kommer från Bambi.

Kanske gillar du också...





Farmors enkla äppelkaka Morotskaka med
limetopping
Päron Royale

Lax med lime- och vitlökssmör

Förutom köttfärs är nog lax min favorit när det gäller att snabbt slänga ihop en god middag en vardag. Frysta laxfilér går snabbt att tina upp och går att variera i alla oändlighet. Dessutom är det gott. Och nyttigt!



Det här receptet gjorde jag härom kvällen, och supergott blev det! Lime- och vitlökssmöret är packat med smak, så om du är rädd för att få i dig för många kalorier kan du bara pensla på lite på laxfiléerna. Om du däremot, liksom jag, vill ha lite sås kan du gott hälla ett par matskedar över varje laxfilé :). Hur du än gör lovar jag att det blir gott!

Lax med lime- och vitlökssmör


En fräsch och superenkel laxrätt som är god tillsammans med till exempel quinoa eller en sallad. Receptet ger 4 portioner.

Ingredienser
4 portionsbitar lax
rivet skal från 1 lime
salt och peppar
1 msk olivolja

Såsen
1 vitlöksklyfta
1/2 dl limesaft
1 tsk flingsalt
1/2 tsk nymald svartpeppar
100 g smält smör

Gör så här:
1. Massera in laxfiléerna med olivoljan. Salta och peppra runt om. Hetta upp en grillpanna (eller tänd utomhusgrillen) och grila filéerna ca 4 minuter på vardera sida.
2. Skär vitlöksklyftan i mindre bitar och mixa den med stavmixer till en slät puré tillsammans med limesaften, salt och peppar.
3. Fortsätt mixa och tillsätt samtidigt det smälta smöret. Mixa ca 30 sekunder tills allt är väl blandat.
4. Lägg den grillade laxen på ett fat och häll lime- och vitlökssmöret över filéerna (eller pensla på smöret om du inte vill ha så mycket av det). Strö över rivet limeskal.

Kanske gillar du också...





Västerbottenlax Lax i hummersås Laxburgare med
mangodressing