Chai Latte Cupcakes

6
Finns det något godare en kall och grå novemberdag än en varm chai latte? Kryddig, söt och med rejält med skum. Mums. Jag skulle lätt kunna dricka 2-3 stycken om dagen.
 
 
Dessa cupcakes är lika kryddiga och krämiga som en chai latte och är dessutom smaksatta med te, därav namnet. Den himmelska toppingen får symbolisera skummet på chailatten.  Kakan påminner ganska mycket om mjuk pepparkaka. Perfekt till adventsfikat!
 
Söta muffinsformar finns på Åhlens.

Chai Latte Cupcakes


Kryddiga och juliga cupcakes med en silkeslen topping. Receptet ger 12 st cupcakes eller 6 st stora muffins.

Ingredienser
2,5 dl mjölk
4 tepåsar eller 2 msk svart te
1 tsk äppelcidervinäger
3 dl vetemjöl
2 msk majsstärkelse
3/4 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1/4 tsk malda nejlikor
1/4 tsk malen muskot
0,8 dl solrosolja
1, 8 dl strösocker
2 tsk vaniljextrakt

Topping
1 pkt philadelphiaost
50 g rumsvarmt smör
1 pkt florsocker
2 tsk vaniljextrakt
0,5 tsk malen kanel

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Värm mjölken i en liten kastrull tills den nästan kokar. Ta bort från plattan och lägg i tepåsar eller tesil. Låt teet dra i ca 10 minuter. Ta bort tepåsarna/tesilen och kramar ur så mycket som möjligt av mjölken. Mät upp den smaksatta mjölken igen så att du har exakt 2,5 dl (antagligen behöver du tillsätta lite mer mjölk).
3. Vispa i äppelcidervinäger i mjölken och låt stå medan du fortsätter med resten av smeten. Vinägern kommer att göra så att mjölken klumpar sig.
4. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, kryddor, majsstärkelse och salt i en skål. Tillsätt den smaksatta mjölken, solrosolja, strösocker och vaniljextrakt. Rör om endast tillräckligt för att inga stora klumpar ska finnas kvar i smeten.
5. Fyll cupcakeformar eller muffinsformar till 2/3 med smet. Grädda i ca 20 minuter (ca 30 minuter för stora muffins). Ta ut ur ugnen och låt svalna innan du brer på toppingen.
6. Topping:  Vispa alla ingredienser med elvisp tills du har en fluffig topping. Bred eller spritsa toppingen på dina cupcakes.

Kanske gillar du också...

 
Choklad- och
bananmuffins
Bullar med mandelmassa Pecan Banana Bread
Trackback