Pulled Pork och hemmagjorda hamburgerbröd

Nyligen fick jag en Crock-Pot (slow cooker) i present och ska jag vara ärlig förstod jag från början inte riktigt vad den skulle användas till. Min första tanke var att "slow cooker" bara är ett annat namn för "pressure cooker", alltså tryckkokare, ni vet en sån som alla mästerkockar använder på tv för att tillagningen av t.ex. kött ska gå snabbare. Men efter en sökning på nätet stod det klart att en slow cooker är raka motsatsen till en pressure cooker och ska användas när något ska tillagas långsamt (vilket ju namnet också antyder) och på ganska låg värme.
 
 
Igår var det dags att testa den för första gången. J och Tyra älskar pulled pork och beställer alltid det när vi är på O'Learys, så det var ganska självklart vad jag skulle laga. Pulled pork kan tillagas både på grillen, i ugnen eller i en slow cooker, men oavsett vilken sätt man väljer tar det väldigt lång tid för köttet att bli färdigt. Man får räkna med minst 6 timmar, kanske så mycket som 8-10 timmar, och det är ju inte alltid man har tid att stanna hemma och passa ugnen hela dagen. Det finfina med ett slow cooker är dock att man lägger i alla ingredienser och sätter på den, sen kan man handla, åka skridskor eller gå på kalas medan middagen tillagar sig själv. Hur smidigt som helst!
 
Och pulled pork är ju så himla gott! Efter 8 timmar i slow cookern faller köttet isär bara man rör vid det och kryddblandningen som jag använde gav en väldigt god smak. Jag bakade även egna hamburgerbröd (recept från Texmex från grunden av Jonas Cramby) vilket jag verkligen kan rekommendera er att göra oavsett om ni ska äta pulled pork eller hamburgare. Det är lite krångligare än att köpa färdiga, men ack så värt det.
 
 
Eftersom jag gissar att de flesta inte har en slow cooker får ni här även receptet för hur man tillagar pulled pork i ugnen.

Pulled Pork

 
4 portioner
Servera gärna med hemmagjorda hamburgerbröd (recept nedan), coleslaw, bbq-sås och färsk koriander.
 
ca 1 kg fläskkarré i bit utan ben
2 gula lökar, tunt skivade (endast för slow cooker)
2 vitlöksklyftor, tunt skivade (endast för slow cooker)
3 dl hönsbuljong (endast för slow cooker)
 
Kryddblandning
1/2 dl råsocker
1/2 dl strösocker
4 msk smoked paprikapulver
3/4 msk salt
3/4 msk vitlökspulver
1/2 msk svartpeppar
1/2 msk malen ingefära
1/2 msk lökpulver
1/2 tsk torkad rosmarin
 
Tillagning i slow cooker:
1. Blanda samman kryddblandningen och badda köttet med den.
2. Fördela löken och vitlöken i botten på slow cookern. Häll över hönsbuljongen. Placera kötten mitt i grytan och lägg på locket. Tillaga på hög värme i 6-8 timmar eller tills kötten lätt faller isär. Finfördela köttet med hjälp av två gafflar.
 
Tillagning i ugn:
1. Sätt ugnen på 110 grader.
2. Blanda samman kryddblandningen och badda köttet med den.
3. Lägg köttet i en ugnsfast form och grilla mitt i ugnen i ca 6 timmar eller tills innertemperaturen är 95 grader. Stäck av värmen men låt köttet stå kvar och svalna i ugnen i ca 2 timmar. Finfördela köttet med hjälp av två gafflar.
 

Hamburgerbröd av briochetyp

 
ca 8 stycken
 
Ingredienser
2 1/2 dl ljummet vatten
3 msk ljummen mjölk
2 tsk torrjäst
2 1/2 msk strösocker
2 ägg
7 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 msk smör
1 1/2 tsk salt
sesamfrön
 
Gör så här:
1. Blanda vattnet och mjölken med jästen och sockret i en skål. Låt stå 10 minuter.
2. Vispa ett av äggen fluffigt.
3. Blanda mjöl och smör med händerna i en stor bunke, precis som man brukar göra med smuldeg. Blanda i jästvätskan, saltet och det uppvispade ägget. Knåda degen i ca 8 minuter (lättast gör du detta i en köksassistent). Degen blir ganska kladdig,vilket är ok. Låt jäsa övertäckt i 1-2 timmar.
4. Dela degen i 8 delar. Forma till små, runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper (eftersom degen är ganska kladdig kan detta vara lite svårt, men gör dem så runda som det går). Låt jäsa övertäckta i ytterligare 1-2 timmar.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Vispa upp det andra ägget med en skvätt vatten och pensla bullarna. Strö över lite sesamfrön och grädda bröden gyllenbruna mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna lite innan du äter.

Rågkusar

En sak som aldrig har varit min starka sida är att baka bröd. Alldeles för ofta har resultatet blivit misslyckat - antingen jäser inte degen som den ska eller så blir brödet torrt och tråkigt. Jag är alltid lite nervös när det finns jäst i receptet, känns som att det kan gå hur som helst då. Och antagligen är det därför det knappt har dykt upp några recept på matbröd här på bloggen.
 
 
Men på senare tid har jag börjat använda mig av några enkla små knep som gör att jag lyckas bättre med brödet eller kanelbullarna. Det handlar inte om något revolutionerande, och antagligen känner många av er redan till detta, men jag tänkte ändå dela med mig av det lilla jag har lärt mig.
 
För det första har jag slutat värma vätskan tillsammans med smöret när jag bakar. Istället låter jag de ingredienser som vanligtvis förvaras kallt (t.ex. mjölk, smör, jäst och ägg) ligga framme i rumstemperatur ett par timmar innan jag sätter igång och bakar. Om man planerar att baka på morgonen kan man låta alla ingredienser stå framme över natten. Då riskerar man inte att vätskan blir för varm, vilket kan förstöra jäsningsprocessen. Dessutom får man ett saftigare bröd om inte smöret smälts utan istället tillsätts direkt i degen.
 
Det andra jag har börjat göra är att byta ut vanligt vetemjöl mot vetemjöl special. Det blir lite dyrare, men är verkligen värt det eftersom brödet blir både fluffigare och saftigare. Jag inbillar mig också att degen jäser bättre med vetemjöl special.
 
Som sagt, inga konstigheter men jag rekommenderar er verkligen att testa om ni inte gjort det redan.
 

Rågkusar

 
ca 16 st
 
Ingredienser
50 g jäst
2 dl ljummet vatten
3 dl mjölk, rumsvarm
1 tsk salt
6 1/2 dl rågmjöl
50 g smör. rumsvarmt
1 dl vetekross
5 1/2 - 6 dl vetemjöl special
1/2 dl rågflingor eller havregryn att strö över
 
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk och rör ut jästen i vätskan.
 
2. Tillsätt salt och rågmjöl och rör om ordentligt. Tillsätt det mjuka smöret i mindre bitar och sedan vetekrossen och vetemjölet. Blanda ordentligt. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 40 minuter.
 
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4 delar. Forma små baugetter och placera dem tätt intill varandra på en plåt klädd med bakplåtspapper. Skär på tvären i mindre bitar.  Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 40 minuter.
 
4. Sätt ugnen på 225 grader.
 
5. Pensla bröden med lite vatten och strö över råglingor eller havregryn. Grädda långt ner i ugnen i 20-25 minuter.