Hallon- och havresmoothie

Hur är det nu, vågar man äta frysta bär? Ett tag pratades det ju om att man kunde få hepatit av alla möjliga sorters bär, men sen läste jag att faran hade begränsats till frysta jordgubbar. Och om frysta jordgubbar kan vara farliga borde väl samma sak gälla för färsta jordgubbar nu i sommar?
 
Under vinterhalvåret är vi storkonsumenter av frysta bär här hemma och använder dem speciellt för att göra smoothies på morgnarna. Och det känns ju lite jobbigt om man ska behöva koka bären innan man äter dem, plus att man nog inte får samma konsistens på smoothien.
 
 
Hur tänker ni? Vågar ni äta frysta bär eller bär överhuvudtaget? Jag har i alla fall bestämt mig för att lyssna på Livsmedelsverket som säger att smittorisken bara gäller jordgubbar, så imorse gjorde jag en uppfriskande hallonsmoothie med mandelmjölk och lite havregryn i för mer fibrer. 
 
Mandelmjölk (brukar finnas stå mataffären tillsammans med de andra laktosfria mejeriprodukterna) gör smoothien lite "lättare". Den innehåller också en del socker, så det är inte nödvändigt att tillsätta socker separat. Hittar du inte mandelmjök går det utmärkt att använda yoghurt i stället, gärna med vaniljsmak.
 

Hallon- och havresmoothie

 
2 drinkar
 
Ingredienser
200 g frysta hallon
3 1/2 dl mandelmjölk
1 msk havregryn
lite flytande honung att ringla över
 
Gör så här:
Mixa hallon, mandelmjölk och havregryn. Häll upp i glas och ringla över lite honung.

Mazarinkaka

Kollade ni på Eurovision igår? Det gjorde jag, kan bara inte låta bli även om jag tycker att det mest är ett stort spektakel. Och i år tyckte jag att bidragen var ovanligt tråkiga, eller är det så att alla låtar känns lite bleka jämfört med Loreens "Euphoria"? Jag vet att jag borde hålla på Sverige i alla lägen, men det går liksom inte om låten är dålig. Så istället satt jag och höll tömmarna för Norge.
 
Nu är det hockeyfinal på tv här hemma, men det är inte lika spännande så jag passar på att blogga istället. 
 
 
Det här receptet är nog det äldsta jag har i min receptsamling. Jag fick det av min bästa kompis Marjas mamma när vi gick på högstadiet (alltså drygt 20 år sedan) och brukade baka den här kakan ofta förut. Hade nästan glömt bort att jag hade receptet tills jag var hemma i Sundsvall förra helgen och just den här mazarinkakan stod och väntade på köksbänken i mina föräldrars hus. Så himla god!
 
Receptet innehåller mycket smör, socker och mjöl, men då får du också en hel långpanna med mazarinkaka som räcker till hela tjocka släkten. Eller så gör du som jag - dela upp smeten i två lite mindre formar och frys in den ena kakan i väntan på att du får oväntat besök. Om du gör det är det bäst att vänta med glasyren tills kakan är upptinad och redo att ätas. 
 
Och du - glöm inte att slicka skålen. Smeten är minst lika god som den färdiga kakan.

Mazarinkaka

 
Ingredienser
4 ägg
6 dl strösocker
3 dl mjölk
7 dl vetemjöl
1 1/2 dl mald sötmandel
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
400 g smält smör
1 tsk bittermandelolja
 
Glasyr
1 paket florsocker + vatten
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en stor bunke. Rör ner mjölken.
3. Blanda mjöl, mald mandel, vaniljsocker och bakpulver i en annan bunke. Rör sedan ner i äggsmeten.
4. Tillsätt smält smör och bittermandelolja och rör till en jämn smet. 
5. Häll smeten i smord och bröad långpanna. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt kakan svalna.
6. Blanda florsockret med några matskedar vatten i taget tills du har en lagom rinnig glasyr. Bred den över den avsvalnade kakan. Vänta tills glasyren stelnat något och skär sedan kakan i fyrkantiga bitar.

Veckans favoriter

 
1. Virkad grytlapp från Lagerhaus.
 
2. Tina Nordströms senaste kokbok som jag satt och bläddrade i hemma hos min lillasyster igår. Fullpackad med god mat som man bara känner att man måste testa. 
 
3. Mortel från Lagerhaus.
 
4. Smarrig chokladcheesecake.
 
5. Donald Skehan's somriga pavlova.
 
6. Rustik skärbräda i trä från Inreda Utreda. 
 
7. Rabarber, rabarber, rabarber. Rabarberclafoutis med apelsin från Plat du Jour, frozen yoghurt med rabarber och jordgubbar från Green Kitchen Stories och rabarberkräm med kardemumma från Le Parfait
 
8. Älskar de här tavlorna av Ylva Skarp
 
9. Webbutiken Anthropologie är en riktig liten pärla när det gäller vackra saker till hemmet.
 
10. Arlas nya mjukglass som man enkelt kan göra hemma. Har inte testat än, men kommer absolut göra det i sommar. 

Snabb mango- och passionsfruktglass

Gud, vad skönt det är med vår och helgdagar! Förra veckan var det 1 maj och till veckan är det Kristi Himmelsfärd. Tänk om alla veckor kunde vara 4-dagars veckor, vad mycket mer man skulle hinna göra med sin fritid då. Och vad mycket mer jag skulle kunna blogga :)
 
Nu till Kristi Himmelfärd ska jag och Tyra åka upp till min familj i Sundsvall, vilket vi ser fram emot otroligt mycket. Vi har inte varit där sedan i julas så det är verkligen på tiden nu. Önskar verkligen att de bodde närmare, för även om 40 mil inte är superlångt är det ju inte direkt så att man bara kan svänga förbi när man känner för det. Ofta när jag ringer hem till mina föräldrar på helgen är mina syskon och syskonbarn samlade där och då gör det lite ont att jag inte kan vara med. 
 
Men som man bäddar får man ligga heter det ju.
 
 
Hörrni, idag gjorde jag något fantastiskt enkelt och gott. Den här glassen med mango och passionsfrukt liknar väl kanske mer frozen yoghurt eftersom den är ganska lös i konsistensen. Riktigt god och läskande var den i alla fall, speciellt tillsammans med pistagenötterna. Det här kommer jag äta ofta i sommar! Kan tänka mig att det även blir riktigt gott att använda sig av frusna hallon, jordgubbar eller blåbär.
 
 
 
Mango är egentligen ingen favorit hos mig. Jag tycker ofta färsk mango smakar lite unket, speciellt om den är väldigt mogen. Men fryst mango är en helt annan sak - fräscht och gott. Så ni som liksom mig tror att ni inte gillar mango, ni borde verkligen testa det här receptet!
 

Snabb mango- & passionsfruktglass

 
2-3 portioner
 
Ingredienser
550 g frusen mango i bitar
4 passionsfrukter
1 msk farinsocker
1 1/2 dl grekisk yoghurt
pistagenötter, grovt hackade
 
Gör så här:
1. Lägg mango, farinsocker och yoghurt i en matberedare.
2. Dela passionsfrukterna på mitten och skrapa ur fruktköttet med en sked. Använd en sil för att pressa fruktsaften ur fruktköttet och tillsätt endast saften till innehållet i matberedaren.
3. Mixa tills du har en slät och mjuk glass. Servera omedelbart med hackade pistagenötter. 

Spansk tortilla

När jag var 20 år (känns som en evighet sedan) bodde jag tre månader i Salamanca, Spanien, där jag pluggade spanska. En fantastiskt kul upplevelse på alla sätt. Inte nog med att jag faktiskt lärde mig en hel del spanska, jag lärde också känna massor av trevliga människor (både spanjorer och utlänningar) och reste runt en hel del.
 
 
Vi var tre svenska tjejer som bodde tillsammans i en lägenhet och medan våra dagar spenderades i skolbänken ägnade vi inte sällan kvällarna åt att besöka Salamancas restauranger, barer och klubbar.
 
På mornarna var vi därför ofta ganska segstartade och orkade inte fixa frukost hemma. Istället slank in på caféet bredvid skolan när det blev förmiddagsrast och beställde varsin bit tortilla (potatisomelett) som serverades tillsammans med en skiva vitt bröd. Till det en krämig café con leche. Och i all sin enkelhet var det här nog det godaste jag åt under min vistelse i Spanien. Kanske var det sällskapet, miljön eller minnena från kvällen innan som gjorde det extra gott, men jag har ofta längtat tillbaka till den där frukosten.
 
Inte riktigt samma sak att göra egen tortilla här hemma i Sverige, men ändå riktigt gott.
 

Spansk tortilla

 
4-6 portioner
 
Ingredienser
2 1/2 dl olivolja + 1 msk
1 gul lök
1/2 kg potatis, fast sort
6 ägg 
1 1/2 tsk salt
 
Gör så här:
1. Hetta upp oljan i en teflonpanna. Skiva löken tunt och stek den i oljan på medelhög värme tills den blivit mjuk utan att få färg, ca 5-10 minuter.
2. Skala och skiva potatisarna i ca 5 mm tunna skivor. Lägg dem i stekpannan tillsammans med löken och rör om så att allt är täckt av olja. Lägg på ett lock, sänk värmen och låt puttra i ca 20 minuter tills potatisen är mjuk utan att ha fått färg. Rör försiktigt om då och då.
3. Vispa ihop ägg och salt i en bunke. Använd en hålslev för att lyfta upp löken och potatisen ur oljan och vänd försiktigt ner den i äggsmeten. 
4. Häll oljan ur stekpannan och ställ tillbaka pannan på plattan. Hetta upp 1 msk olivolja och använd en pensel eller lite hushållspapper för att smörja botten och kanterna på stekpannan. Häll ägg- och potatisblandningen i stekpannan och stek på medelhög värme i ca 7 minuter tills omeletten stelnat i botten och längs kanterna.
5. Lägg en skärbräda eller stor tallrik över stekpannan och vänd den försiktigt upp och ner så att omeletten hamnar på skärbrädan/tallriken. Låt försiktigt omeletten glida tillbaka ner i stekpannan och stek den andra sidan tills den fått fin färg, ca 5 minuter.
6. Själp försiktigt upp omeletten på en ren tallrik och låt den vila i minst 10 minuter innan du skär upp den.

Kycklingklubbor med het citrusglaze och örtig couscous

Varför köper man inte kycklingklubbor oftare? Det är ju både billigt och lätt att tillaga och variera med olika marinader eller glaze. Perfekt att ha i frysen.
 
 
Och sen är ju kycklingklubbor otroligt barnvänligt. Tyra älskar allt som går att äta med händerna - revbensspjäll, grillad kyckling, majskolvar, you name it. Gärna ska det vara så kladdig som möjligt också.
 
 
Det här receptet innehåller lite maroccanska smaker, vilket jag älskar. Harissa, citron och apelsin är en perfekt kombination tillsammans med kycklingen och couscousen.
 
 

Kycklingklubbor med het citrusglaze och örtig couscous

 
4 porttioner
 
Ingredienser
1 kg kycklingklubbor
3 msk lönnsirap
1 tsk harissa + lite till yoghurtsåsen
1 tsk kumminfrön
saft och rivet skal från 1 apelsin
saft och rivet skal från 1 citron
salt & peppar
couscous för 4 personer
1 näve färsk mynta
1 näve färsk koriander
3 msk olivolja
grekisk yoghurt
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på grilleffekt.
2. Lägg kycklingklubborna i en ugnsfast form och grilla dem i ugnen i ca 15 minuter tills de börjar få fin färg. Vänd dem efter halva tiden.
3. Blanda lönnsirap, harissa, kumminfrön, skalet från citronen och apelsinen, hälften av saften från citronen och apelsinen samt salt och peppar. Häll blandningen över kycklingklubborna och blanda tills alla klubbor är täckta med glazen. Grilla dem ytterligare ca 15 minuter eller tills de blivit bruna och kladdiga. Vänd dem efter halva tiden.
4. Tillaga couscousen enligt instruktionerna på paketet. Blanda i olivolja, hackade örter och resten av citron- och apelsinsaften. Salta och peppra. 
5. Servera kycklingvingarna och couscousen med grekisk yoghurt blandad med lite harissa.