Rostad rotfruktssoppa med knaprig bacon- & mandeltopping
Rostad rotfruktssoppa med knaprig bacon- & mandeltopping
4-6 personer
Ingredienser
250 g vardera av jordärtskockor, morötter, persiljerot, palsternacka och rotselleri (eller andra rötter som du tycker om)
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
½ mild chili
havssalt
olivolja
7,5 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
salt & peppar
1/2 pressad citron
1 paket bacon
50 g mandelflagor
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Snitta och skölj purjolöken och skär den i stora ringar. Skala vitlöksklyftorna och tryck till dem med ett knivskaft så att de öppnar sig. Skär chilin i små bitar. Blanda allt med olja och salt och lägg på bakplåtspapper på plåt. Rosta mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills rotfrukterna fått fin färg.
2. Koka upp buljongen och tillsätt de rostade rotfrukterna. Det är väldigt smidigt att bara ta bakplåtspappret och vika det lätt så att rotfrukterna ramlar ner i buljongen. Låt småputtra under lock ca 10 minuter, tills allt är mjukt. Mixa soppan slät med stavmixer eller bordsmixer. Häll tillbaka soppan i grytan, koka upp och smaka av med salt, peppar och lite pressad citron.
3. Knaperstek baconet, låt rinna av på hushållspapper och smula sedan i mindre bitar. Rosta mandelflagorna i en torr stekpanna.
Toppa soppan med bacon, mandel och timjan och eventuellt några droppar god olivolja.
Örtiga fiskkakor med ärtskottsmajonäs
Örtiga fiskkakor
ca 15 st
Ingredienser
500 g laxfärs (i fiskbilen brukar man kunna be dem göra färs av laxen)
1/2 kruka vardera av dill, bladpersilja och gräslök, finhackade
2 små salladslökar eller 1/2 purjolök, finhackade
3 msk majsmjöl eller potatismjöl
1 ägg
1 tsk salt
svartpeppar
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser till en jämn färs.
2. Forma små bullar/biffar och stek dem i olja ca 4 minuter på varje sida.
Ärtskottsmajonäs
Ingredienser
1 äggula, rumstempererad
saften från ½ liten citron
1 tsk dijonsenap
en nypa havssalt
1-2 dl neutral rapsolja
1 liten vitlöksklyfta
2 dl färska ärtskott, mixade
ev. några matskedar turkisk yoghurt
Gör så här:
1. Vispa ihop äggula, citronsaft, dijonsenap och salt i en bunke. Häll sedan rapsoljan sakta i en tunn stråle över äggblandningen och vispa hela tiden. När du är nöjd med konsistensen behöver du inte mer olja.
2. Smaksätt majonnäsen med en liten pressad vitlöksklyfta, mixade ärtskott och eventuellt lite turkisk yoghurt för en mildare smak och ”såsigare” konsistens.