Rostad rotfruktssoppa med knaprig bacon- & mandeltopping

Tror ni inte att jag har gått och blivit sjuk lagom till påsk! Jag som hade planerat att hinna med så mycket under helgen, men nu ligger jag här med feber och hosta. Fy!
 
Hade bland annat tänkt passa på att göra några blogginlägg, men som det är nu orkar jag knappt gå ut i köket och koka mig en kopp te. Men som tur är har jag ju bilderna och recepten från workshoppen i lördags att bjussa på. 
 
Den här goda och ganska starka soppan fick vi avnjuta till varmrätt.  Återigen har jag bara stylat och fotat, receptet kommer från Sonja.
 
Glad påsk på er allihopa!
 
 

Rostad rotfruktssoppa med knaprig bacon- & mandeltopping

 

4-6 personer

 

Ingredienser
250 g vardera av jordärtskockor, morötter, persiljerot, palsternacka och rotselleri (eller andra rötter som du tycker om)
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
½ mild chili
havssalt
olivolja
7,5 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
salt & peppar
1/2 pressad citron
1 paket bacon
50 g mandelflagor

 

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Snitta och skölj purjolöken och skär den i stora ringar. Skala vitlöksklyftorna och tryck till dem med ett knivskaft så att de öppnar sig. Skär chilin i små bitar. Blanda allt med olja och salt och lägg på bakplåtspapper på plåt. Rosta mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills rotfrukterna fått fin färg.
2. Koka upp buljongen och tillsätt de rostade rotfrukterna. Det är väldigt smidigt att bara ta bakplåtspappret och vika det lätt så att rotfrukterna ramlar ner i buljongen. Låt småputtra under lock ca 10 minuter, tills allt är mjukt. Mixa soppan slät med stavmixer eller bordsmixer. Häll tillbaka soppan i grytan, koka upp och smaka av med salt, peppar och lite pressad citron.
3. Knaperstek baconet, låt rinna av på hushållspapper och smula sedan i mindre bitar. Rosta mandelflagorna i en torr stekpanna.

 

Toppa soppan med bacon, mandel och timjan och eventuellt några droppar god olivolja.


Örtiga fiskkakor med ärtskottsmajonäs

Tänkte att jag skulle dela med mig lite mer av maten som vi fick fota och njuta av på workshoppen i lördags. Allt var så himla gott och fräscht. Sonja hade förberett allt så att det bara var för oss att komponera ihop våra egna tallrikar och sedan fotografera. 
 
De här goda fiskkakorna fick vi till förrätt och till det serverades en ärtskottsmajonäs och en vårig groddsallad. Det här kommer jag absolut göra själv och bjuda familjen på!
 
 
Receptet kommer alltså från Sonja, jag har bara stylat och fotat :)

Örtiga fiskkakor

 

ca 15 st

 

Ingredienser
500 g laxfärs (i fiskbilen brukar man kunna be dem göra färs av laxen)
1/2 kruka vardera av dill, bladpersilja och gräslök, finhackade
2 små salladslökar eller 1/2 purjolök, finhackade
3 msk majsmjöl eller potatismjöl
1 ägg
1 tsk salt
svartpeppar

 

Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser till en jämn färs.
2. Forma små bullar/biffar och stek dem i olja ca 4 minuter på varje sida.

Ärtskottsmajonäs

 

Ingredienser
1 äggula, rumstempererad
saften från ½ liten citron
1 tsk dijonsenap
en nypa havssalt
1-2 dl neutral rapsolja
1 liten vitlöksklyfta
2 dl färska ärtskott, mixade
ev. några matskedar turkisk yoghurt

 

Gör så här:
1. Vispa ihop äggula, citronsaft, dijonsenap och salt i en bunke. Häll sedan rapsoljan sakta i en tunn stråle över äggblandningen och vispa hela tiden. När du är nöjd med konsistensen behöver du inte mer olja.
2. Smaksätt majonnäsen med en liten pressad vitlöksklyfta, mixade ärtskott och eventuellt lite turkisk yoghurt för en mildare smak och ”såsigare” konsistens.


Workshop i Göteborg

Igår var det äntligen dags för workshop hemma hos Sonja som driver Dagmar's Kitchen, en av mina absoluta favoritbloggar. Vi var åtta personer som träffades för att umgås och prata matstyling och fotografering. Med på workshoppen var Ulrica från Från sött till salt, Helena från Mormorsglamour, Karin från Karin A fotografi, Lena från Koala's Kitchen och Christel.
 
Underbara Sonja
 
Sonja bjöd på en härlig 3-rättersmeny som vi fick träna på att styla och fotografera innan vi åt. Det var så himla kul att träffa andra med samma intresse som mig och som man kunde utbyta tankar och erfarenheter med. Annars blir det ju lätt så att man känner sig lite nördig när man vill fota maten innan middagen.
 
Helena in action.
 
 
Jag är otroligt nöjd med workshoppen och det enda negativa var att dagen gick alldeles för snabbt. Men så hade vi ju också väldigt kul och jag åkte hem med ny kunskap, massor av inspiration och nya bekantskaper. Ni som har bokat in er på nästa workshop har verkligen något att se fram emot!
 
En av mina bilder på varmrätten.
 
En gammal turkos dörr fick fungera som en av bakgrunderna.
 
Sonja förbereder efterrätten.