Spaghetti Puttanesca

4
Idag regnar det i Stockholm vilket jag faktiskt är helt ok med. Visst är det trevligt med sol och värme, men ibland vill man ju faktiskt bara kunna stanna inne och mysa utan att få dåligt samvete. Vi håller på att fixa lite i lägenheten och idag har vi ägnat några timmar åt att hänga upp tavlor ovanför soffan. Något man helst inte gör när solen skiner ute. Dessutom kan man ju stå och laga mat hela dagen om man känner för det eftersom det inte finns så mycket annat att göra.
 
 
Den här pastarätten tar dock inte hela dagen att göra, jag slängde ihop den på ca 20 minuter medan J fixade det sista med tavlorna. 
 
Googlar man på Puttanesca råder det lite delade meningar om vart namnet kommer ifrån. En förklaring är att det betyder "på de prostituerades vis" efter det italienska ordet puttana som betyder just prostituerad. Anledningen skulle i så fall vara att de prostituerade i Italien förr i tiden lagade den här rätten för att locka in potentiella kunder med hjälp av de ljuvliga dofterna. Eller var det kanske helt enkelt så att rätten snabbt gick att slänga ihop mellan två kundbesök?
 
Enligt mig skulle båda förklaringarna kunna stämma eftersom Spaghetti Puttanesca är otroligt lätt att göra och sprider en underbar doft medan såsen puttrar. Gott är det också!
 

Spaghetti Puttanesca

 
2 portioner
 
Ingredienser
spaghetti för 2 personer, kokt al dente
2 msk olivolja
1 vitlöksklyta, pressad
3 sardellfiléer, fint hackade
1/2 msk chiliflakes
4-5 mogna tomater, fint hackade
1 tsk torkad oregano
saft+rivet skal från 1/2 citron
1/2 dl vitt vin (kan uteslutas)
1 msk kapris
1 näve kalamataoliver utan kärnor
1 burk tonfisk, avrunnen
5-6 färska basilikablad, hackade
salt & nymalen svartpeppar
parmesanost till servering
 
Gör så här:
1. Medan spaghettin kokar förbereder du såsen. Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs vitlök, hackade sardellfiléer och chiliflakes i ca 2 minuter utan att vitlöken får färg. Tillsätt tomater, oregano, kapris, oliver, citronsaft + skal och enentuellt vitt vin. Rör om och låt puttra på medelhög värme i 8-10 minuter.
2. Tillsätt tonfisken och basilikan. Smaka av med salt och peppar (tänk dock på att intesalta för mycket eftersom både sardellerna, kaprisen och oliverna är salta i sig).
3. Blanda såsen med pastan och servera med riven eller hyvlad parmesanost.
Kommentarer
Kommentarer
   
   
Beata  

Ja, det där måste vara den godaste pastarätten!

   
   
Joanna / byblondie.se  

Det ser ju även otroligt gott ut :)

   
   
Frökenfilantrop II Your cup of tea  

Åh permesanost! Så.himla.gott! Kanske ska bjuda på detta när vi får gäster i veckan? gör jag det kommer jag tillbaka med en liten recession om vad alla tycket! fast det blir ju när jag lagat den förstås och inte du ;-) haha

   
   

Tack för detta goda recept! T.o.m min son som inte gillar oliver o kapris älskade denna rätt. Jag gjorde dubbel portion (4 pers) och vi åt nästan upp allt.
Med vänlig hälsning Pia i Kågeröd, Skåne

www.medicinarna.blogspot.se

Svar: Vad kul att ni gillade det :)
mskafferi.blogg.se


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback