Marängswiss med jordgubbar & vaniljgrädde

Nu har tiden gått så där otroligt fort igen. Hur kan det redan vara midsommarafton imorgon? Jag hade ju tänkt hinna ger er massor av goda tips inför midsommar, men jag verkar ju vara en obotlig tidsoptimist. 
 
Så nu så här dagen innan får jag helt enkelt välja ut det jag allra helst vill bjuda er på, och när valet står mellan mat eller efterrätt väljer jag alltid efterrätt. Alltid!
 
Med några sorters sill, lite färskpotatis och jordgubbar till efterrätt känner jag mig faktiskt riktigt nöjd med min midsommar. Det behöver inte vara så mycket mer komplicerat än så. 
 
Och med jordgubbar går det ju så klart att göra allt möjligt gott (men det godaste kanske ändå är att äta dem tillsammans med gammeldags vaniljglass och en klick grädde). Varför inte göra en stor skål med marängswiss att bjuda gästerna på? 
 
 
 Att göra egna maränger är superenkelt och blir så mycket godare än att köpa färdiga. Härligt knapriga på ytan och sega inuti. De kan med fördel göras någon dag innan (även om jag nu ger er receptet i sista stund) så att marängswissen snabbt går att slänga ihop strax innan servering. 
 
 
Att blanda vispad grädde med lite crème fraîche och vanilj höjer smaksensationen ännu lite extra. 
 
För min del bär det av till en sommarstuga utanför Eskilstuna imorgon. Hoppas att ni får en härlig och solig midsommarafton vartän ni befinner er :)

Marängswiss med jordgubbar & vaniljgrädde

 4-5 portioner
 
Ingredienser
1 liter jordgubbar (svenska så klart), snoppade och skurna i mindre bitar
1/2 dl strösocker
1 ask färska hallon
2 1/2 dl grädde
2 dl crème fraîche
1 dl florsocker
1/2 vaniljstång, endast fröna
1 liter gammeldags vaniljglass, delad i mindre bitar
 
Maränger
3 äggvitor
1 nypa salt
1 dl strösocker
2 1/2 dl florsocker
2 msk maizena
 
Gör så här:
 
Maränger
1. Sätt ugnen på 120 grader.
2. Vispa äggvitor och en nypa salt med elvisp tills du har ett hårt vitt skum, ca 3 minuter.
3. Fortsätt vispa och tillsätt lite strösocker i taget. Vispa till ett glansigt skum, ca 2 minuter. 
4. Tillsätt florsocker och maizena och vänd försiktigt ner i marängen (om du vill vara säker på att inte få några klumpar i marängen kan du sikta ner florsocker+maizena i smeten - jag orkar dock aldrig göra det och det brukar bli bra ändå). 
5. Klicka ut maränger (ca 1/2 dl stora) på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter tills marängerna är hårda och lätt lossnar från plåten (se dock till att de inte börjar bli bruna). Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar i ugnen tills de helt har svalnat.
 
Marängswiss
1. Blanda jordgubbar och strösocker i en skål. Låt stå tills fruktsaften börjar komma fram ur jordgubbarna, ca 20 minuter.
2. Vispa grädde, crème fraîche, florsocker och vanilj till en mjukt skum i en annan skål. 
3. Täck botten på en stor serveringsskål med 1/3 av jordgubbarna. Täck jordgubbarna med 1/3 av gräddblandningen och 1/3 av glassen. Dela 1/3 av marängerna i lite mindre bitar och smula över grädden. Upprepa med resten av ingredienserna. Avsluta med att strö över lite extra jordgubbar och färska hallon.

Sallad med färskpotatis, knaperstekt bacon & löskokt ägg

Det finns otroligt många bra och inspirerande matbloggar där ute, men min favorit är utan tvekan Cannelle et Vanille som drivs av matstylisten och fotografen Aran Goyoaga. Nyligen släppte hon en kokbok, Small Plates and Sweet Treats, som också den är en av mina absoluta favoriter. Det är en sådan där kokbok som jag ofta sitter i soffan och bläddrar i istället för att läsa en bra bok - kan inte riktigt få nog av de vackra bilderna och inspirerande recepten. 
 
Inspirationen till den här salladen kommer från just den kokboken där det finns ett liknande recept, så jag ska inte helt ta åt mig äran även om jag ändrat en del i receptet. 
 
 
 
Knaperstekt bacon är ju aldrig fel, men om man penslar det med lite lönnsirap blir det faktiskt ännu godare. För som ni säkert redan vet passar sött och salt väldigt bra ihop. Välj gärna ett bacon skuret i lite tjockare skivor så att det inte helt smälter bort inne i ugnen (t.ex. grillbacon).

Sallad med färskpotatis, knaperstekt bacon & löskokt ägg

 
2 portioner
 
Ingredienser
2 skivor grillbacon (om du väljer vanligt bacon behöver du fler skivor)
1 msk lönnsirap
10 medelstora färskpotatisar, kokta och halverade
2 ägg, löskokta
ruccolasallad
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader. 
2. Lägg baconskivorna på en plåt klädd med bakplåtspapper och pensla med lönnsirap. Stek mitt i ugnen i ca 20 minuter (kortare tid för tunna baconskivor) tills baconet är gyllene och krispigt.
3. Hacka baconet grovt och blanda med färskpotatis och ruccola. Servera med löskokt ägg och pesto.

Choklad- och cheesecakemousse med färska hallon

Trevlig söndag på er, hoppas att ni har haft en bra helg! Jag tittar in lite snabbt bara för att ge er receptet på en grymt god efterrätt som vi åt nu ikväll. 
 
 
Gillar verkligen efterrätter som går att servera i små skålar, det blir så mycket roligare att äta då. Ju kladdigare en efterrätt är desto godare blir den enligt mig, och vad kan vara kladdigare än chokladmousse?
 

Choklad- och cheesecakemousse med färska hallon

 
4 portioner
 
Ingredienser
2 1/2 dl grädde
200 g philadelphiaost
100 g mörk choklad, 70%
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl florsocker
 
Till garnering
färska hallon
hyvlad mörk choklad
 
Gör så här:
1. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron.
2. Vispa grädden tills du kan hårt. Tillsätt philadelphiaost, smält choklad, vaniljsocker och florsocker och vispa tills allt är väl blandat.
3. Fördela moussen i 4 portionsskålar och låt stå i kylskåpet i ca 2 timmar tills moussen stelnat något. Servera med färska hallon och hyvlad mörk choklad. 

Veckans favoriter

 
 
1. Den här skålen från IKEA är en nykomling i mitt kök.
 
2. Jag firade nationaldagen med att plantera en massa frön på balkongen. Ja, jag vet - är väldigt sent ute, men bättre sent än aldrig eller hur? Har jag tur så kanske det tittar upp något grönt lagom till midsommar. Och om man liksom jag bor i lägenhet utan tillgång till ett grönsaksland är odlingslådor en finfin lösning. Dessa kommer från Granit.
 
3. Och på tal om frön kan jag tipsa om Impecta fröhandel där du smidigt kan välja bland en mängd olika fröer (fick själv tipset från Sonja). Jag har bland annat planterat dill, gröslök, basilika, sockerärtor och isbergssallad. Ska bli otroligt spännande att se vad som kommer upp!
 
4. Fina skålar i maroccansk stil från Tine K Home.
 
5. Banana Granola från Green Kitchen Stories blir gott till frukosten i sommar.
 
 
 
8. Glasstårta med snickers från Bakers Royale.
 
9. Joanna bjuder på en fryst vit chokladcheesecake med björnbärssås som ser helt makalöst god ut. 
 
10. Sommarsallad med stekta morötter från The Food Club. 

Kardemummacrêpes med rabarberkompott

Det finns risk att det blir en del rabarberrecept den närmaste tiden eftersom jag verkligen har gått och längtat efter att rabarbersäsongen ska börja. Jag vill göra kräm, saft, kakor och allt annat som rabarber går att använda till men vi får väl se vart det slutar. Så förhoppningsvis gillar ni rabarber lika mycket som jag gör :)
 
 
De här crêpesen är smaksatta med kardemumma, och lite mineralvatten i smeten gör att de blir frasigare än vanliga pannkakor. Lika goda att äta som en lyxig frukost som till lunch eller mellanmål.
 
Rabarberkompott är hur enkelt som helst att göra och riktigt riktigt gott. Ju rödare rabarberna är desto finare blir kompotten att servera.
 
 

Kardemummacrêpes med rabarberkompott

 
Ingredienser
 
Crêpes (ca 10 stycken)
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
3 dl mjölk
1 dl mineralvatten
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk malen kardemumma
2 msk smält smör + extra till stekningen
 
Rabarberkompott
4 dl rabarber skuren i ca 1 cm tjocka bitar
1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver eller 1/2 vaniljstång
2 msk vatten
 
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser till crêpesen i en bunke och vispa med elvisp tills du har en jämn smet. Låt smeten vila i kylskåpet i ca 1 timme (har du brottom går det dock att använda smeten på en gång).
2. Blanda rabarber, socker, vaniljpulver/vaniljstång och vatten i en kastrull (om du använder vaniljstång - dela den på mitten, skrapa ur fröna med en kniv och lägg frön + den urskrapade vaniljstången i kastrullen). Låt koka tills sockret har smält och rabarbern har blivit mjuk utan att gå sönder alltför mycket, ca 10 minuter.
3. Smält lite smör i en stekpanna. Häll ca 1 dl crêpesmet i stekpannan (beroende på hur stor stekpanna du har) och låt smeten rinna ut så att den täcker bottnen på stekpannan. Stek på medelhög värme i ca 2 minuter tills crêpen fått fin färg innan du vänder på den. Låt steka ca 1 minut på den andra sidan. 
4. Servera omedelbart med rabarberkompott och gärna lite vaniljglass.

Smulpaj med rabarber och kokos

Igår var vi på bio och såg Baksmällan 3. Hade läst innan att den skulle vara ganska dålig, men jag tyckte faktiskt att den var riktigt bra. Inte lika bra som ettan kanske, men minst lika bra som tvåan. Jag kan ha lite svårt för komedier annars, men jag gillar verkligen humorn i Baksmällan-filmerna. Om du också gör det kan jag verkligen rekommendera Due Date om du inte redan har sett den. Samma galna humor och Zach Galifianakis är med även här.
 
 
 
Rabarberpaj.
 
Behöver jag säga så mycket mer än så? För mig är det nog en av de somrigaste sakerna man kan äta, och definitivt en av de godaste. Sötsyrliga rabarber i kombination med smörig och knaprig pajdeg. Mmmm... Gammaldags vaniljglass är oslagbart till.
 
Den här smulpajdegen är helt klart den godaste jag har ätit. Den innehåller ganska mycket salt vilket är otroligt gott tillsammans med det söta och syrliga. Idag hade jag även i lite kokos i degen för att variera den lite.
 
Om känner för det kan du använda dig av flera små ugnsformar istället för en stor (vilket jag gjorde idag).
 

Smulpaj med rabarber & kokos

 
Ingredienser
3-4 stjälkar rabarber
1 dl strösocker
 
Smuldeg
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 msk kokosflingor (kan uteslutas)
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk flingsalt
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skölj och skär rabarbern i ca 1 cm tjocka bitar. Lägg bitarna i en smord ugnsform så att det blir ett ca 2 cm tjockt lager. Strö över strösockret.
3. Smuldeg: Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl, kokos och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt.
4. Fördela smuldegen över raberbern. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 minuter tills den fått fin färg. Låt svalna något och servera förslagsvis med vaniljglass.

Spaghetti Puttanesca

Idag regnar det i Stockholm vilket jag faktiskt är helt ok med. Visst är det trevligt med sol och värme, men ibland vill man ju faktiskt bara kunna stanna inne och mysa utan att få dåligt samvete. Vi håller på att fixa lite i lägenheten och idag har vi ägnat några timmar åt att hänga upp tavlor ovanför soffan. Något man helst inte gör när solen skiner ute. Dessutom kan man ju stå och laga mat hela dagen om man känner för det eftersom det inte finns så mycket annat att göra.
 
 
Den här pastarätten tar dock inte hela dagen att göra, jag slängde ihop den på ca 20 minuter medan J fixade det sista med tavlorna. 
 
Googlar man på Puttanesca råder det lite delade meningar om vart namnet kommer ifrån. En förklaring är att det betyder "på de prostituerades vis" efter det italienska ordet puttana som betyder just prostituerad. Anledningen skulle i så fall vara att de prostituerade i Italien förr i tiden lagade den här rätten för att locka in potentiella kunder med hjälp av de ljuvliga dofterna. Eller var det kanske helt enkelt så att rätten snabbt gick att slänga ihop mellan två kundbesök?
 
Enligt mig skulle båda förklaringarna kunna stämma eftersom Spaghetti Puttanesca är otroligt lätt att göra och sprider en underbar doft medan såsen puttrar. Gott är det också!
 

Spaghetti Puttanesca

 
2 portioner
 
Ingredienser
spaghetti för 2 personer, kokt al dente
2 msk olivolja
1 vitlöksklyta, pressad
3 sardellfiléer, fint hackade
1/2 msk chiliflakes
4-5 mogna tomater, fint hackade
1 tsk torkad oregano
saft+rivet skal från 1/2 citron
1/2 dl vitt vin (kan uteslutas)
1 msk kapris
1 näve kalamataoliver utan kärnor
1 burk tonfisk, avrunnen
5-6 färska basilikablad, hackade
salt & nymalen svartpeppar
parmesanost till servering
 
Gör så här:
1. Medan spaghettin kokar förbereder du såsen. Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs vitlök, hackade sardellfiléer och chiliflakes i ca 2 minuter utan att vitlöken får färg. Tillsätt tomater, oregano, kapris, oliver, citronsaft + skal och enentuellt vitt vin. Rör om och låt puttra på medelhög värme i 8-10 minuter.
2. Tillsätt tonfisken och basilikan. Smaka av med salt och peppar (tänk dock på att intesalta för mycket eftersom både sardellerna, kaprisen och oliverna är salta i sig).
3. Blanda såsen med pastan och servera med riven eller hyvlad parmesanost.