Cupcakes med citruscurd och marängtopp

8
Om det är någon gång som du ska frossa i olika citrusfrukter så är det nu. Så här års är apelsiner, citroner, lime och grapefrukt riktigt saftiga och söta i smaken. 
 
Idag bestämde jag mig för att baka cupcakes med citruscurd och maräng. Vanligtvis är jag inte så mycket för cupcakes och har inte riktigt ryckts med i den cupcakehysteri som rått de senaste åren. Men idag kände jag mig inspirerad att testa något nytt vilket resulterade i dessa små godingar. 
 
 
 
Glöm inte att skrubba citrusfrukterna ordentligt om du ska använda skalet! Speciellt om du inte köper ekologiskt odlad frukt. 
 

Cupcakes med citruscurd och marängtopp

 
12 cupcakes
 
Cupcakes
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
rivet skal och saft av 1 citron
 
Citruscurd
2 citroner, saft och skal
3 limefrukter, saft och skal
1 1/2 dl strösocker
50 g smör
1 msk maizena
2 ägg + 2 äggulor
 
Märäng
1 3/4 dl strösocker
2/3 dl vatten
2 äggvitor
1 nypa salt
 
Gör så här:
1. Citruscurd: Koka upp saften från limefrukterna och 1 citron med rivet skal från samtliga frukter, socker och smör. Rör ut maizena i saften från den andra citronen och rör ner i kastrullen. Vispa upp äggen (OBS! Spara äggvitorna som blir över till marängen) och rör sedan ner dem i vätskan på spisen. Sjud tills krämen tjocknar och rör hela tiden om för att inte klumpar ska bildas. Häll över i en skål och låt svalna.
2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Muffins: Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. 
4. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det sedan med äggsmeten.
5. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan skål och vänd försiktigt ner i smeten. Blanda i rivet skal och saft från 1 citron.
6. Smöra eller sätt muffinsformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 3/4 med smet. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.
7. Maräng: Blanda socker och vatten i en kastrull och låt sjuda tills sockret har smält och du ser de första bubblorna börja formas. Vispa under tiden äggvitor och salt med elvisp tills du har ett vitt skum och kan skapa mjuka toppar i skummet med visparna. Häll den heta vätskan i en tunn stråle ner i äggskummet och fortsätt under tiden att vispa. Vispa i 6-7 minuter tills marängen är tjock och glansig. 
8. Skär av toppen på cupcakesen och gröp en liten grop i varje med hjälp av en tesket. Fyll varje grop med en klick citruscurd. Spritsa på marängen och bränn försiktigt med en crème brulé-brännare. Pudra med florsocker och strö över lite extra rivet limeskal.
Kommentarer
Kommentarer
   
   
Lovisa  

Gud så gott det både lät och såg ut att vara!

   
   
Joanna / byblondie.se  

De ser sjukt goda ut! Och citron och maräng som passar så bra tillsammans. Så gott!:)

   
   
michaela- med syskon i magen <3  

låter farligt gott! men så fina dom blev..som små konstverk!

   
   
Eleonore- Kokboksutmaningen  

ÅH så gott, älskar maräng :D

   
   
Emilia  

Dessa vill jag testa! :)

   
   
Sanna  

Åh, himla fina!

   
   
Beata  

Dina bilder är obeskrivligt underbara.

Svar: Tack så hemskt mycket Beata :)
mskafferi.blogg.se

   
   
Ulrica  

Jösses vilka små konstverk. Dom måste jag verkligen testa att göra.

Ska bli kul att ses hos Sonja på hennes fotoworkshop. :)

Mvh Ulrica

Svar: Ja, det ska verkligen bli superkul :) Ha det bra så ses vi snart!
mskafferi.blogg.se


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback