Cupcakes med citruscurd och marängtopp

Om det är någon gång som du ska frossa i olika citrusfrukter så är det nu. Så här års är apelsiner, citroner, lime och grapefrukt riktigt saftiga och söta i smaken. 
 
Idag bestämde jag mig för att baka cupcakes med citruscurd och maräng. Vanligtvis är jag inte så mycket för cupcakes och har inte riktigt ryckts med i den cupcakehysteri som rått de senaste åren. Men idag kände jag mig inspirerad att testa något nytt vilket resulterade i dessa små godingar. 
 
 
 
Glöm inte att skrubba citrusfrukterna ordentligt om du ska använda skalet! Speciellt om du inte köper ekologiskt odlad frukt. 
 

Cupcakes med citruscurd och marängtopp

 
12 cupcakes
 
Cupcakes
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
rivet skal och saft av 1 citron
 
Citruscurd
2 citroner, saft och skal
3 limefrukter, saft och skal
1 1/2 dl strösocker
50 g smör
1 msk maizena
2 ägg + 2 äggulor
 
Märäng
1 3/4 dl strösocker
2/3 dl vatten
2 äggvitor
1 nypa salt
 
Gör så här:
1. Citruscurd: Koka upp saften från limefrukterna och 1 citron med rivet skal från samtliga frukter, socker och smör. Rör ut maizena i saften från den andra citronen och rör ner i kastrullen. Vispa upp äggen (OBS! Spara äggvitorna som blir över till marängen) och rör sedan ner dem i vätskan på spisen. Sjud tills krämen tjocknar och rör hela tiden om för att inte klumpar ska bildas. Häll över i en skål och låt svalna.
2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Muffins: Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. 
4. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det sedan med äggsmeten.
5. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan skål och vänd försiktigt ner i smeten. Blanda i rivet skal och saft från 1 citron.
6. Smöra eller sätt muffinsformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 3/4 med smet. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.
7. Maräng: Blanda socker och vatten i en kastrull och låt sjuda tills sockret har smält och du ser de första bubblorna börja formas. Vispa under tiden äggvitor och salt med elvisp tills du har ett vitt skum och kan skapa mjuka toppar i skummet med visparna. Häll den heta vätskan i en tunn stråle ner i äggskummet och fortsätt under tiden att vispa. Vispa i 6-7 minuter tills marängen är tjock och glansig. 
8. Skär av toppen på cupcakesen och gröp en liten grop i varje med hjälp av en tesket. Fyll varje grop med en klick citruscurd. Spritsa på marängen och bränn försiktigt med en crème brulé-brännare. Pudra med florsocker och strö över lite extra rivet limeskal.

Veckans favoriter

Igår var jag och kärleken på TGI Friday's här i Stockholm. Det var några år sedan jag var där sist, men satan i gatan vad gott det var! Speciellt förrätten var helt sagolikt god - någon slags potatischips med ostsås, salsa och gräddfil och koriander. Mums!
 
Här kommer denna veckas favoriter. Önskar er en fortsatt trevlig kväll!
 
 
1. Kokboken Texmex från grunden av Jonas Cramby som jag fick i julklapp. Om ni gillar men är lite less på tacos rekommenderar jag verkligen den här kokboken. Den är fullproppad med olika varianter på tacos, salsa, guacamole, mexikanska efterrätter och massor av annat. Supersmarriga recept och jättefina bilder! 
 
2. Att duktiga Sonja som driver bloggen Dagmar's Kitchen ska börja ordna workshops för matbloggare. Att dessutom jag har anmält mig till workshopen i slutet av mars är ju ännu bättre. Ska blir riktigt riktigt kul. Någon mer som ska dit?
 
3. Citrusbakad lax med kaprisvinägrett från Le Parfait.
 
4. Om ni som mig gillar att läsa böcker men ofta har svårt att hitta bra böcker kan jag tipsa om bloggen Hyllan som jag nyligen upptäckte. Där har jag fått massor av bra lästips. 
 
5. Mary's hallonmousse som ser ljuvlig ut.
 
6. Att Ica har börjat sälja frysta granatäppelkärnor. Perfekt att ha hemma för att piffa till en sallad eller efterrätt.
 
7. Filmen Argo med Ben Affleck i huvudrollen. En av de bästa filmerna jag sett på länge.
 
8. Donald Skehan's matblogg är verkligen en blogg i min smak. Gillar enkelheten i recepten och bilderna som får en att vilja slicka skärmen. Inspiration i massor! Måste nog springa iväg och köpa hans kokbok snart.
 
9. Att det är semmeltider. En semmeltårta skulle ju inte sitta helt fel...
 
10. Leila's General Store. Kan inte riktigt får nog av de fina pastellerna och 50-talskänslan. Har redan shoppat en hel del men vill ha mer!

Stekt strömming med blomkålspuré och lingon

Jag älskar stekt strömming. I princip gillar jag all slags fisk, men jag älskar strömming! Och så himla lätt att göra, bara köpa färdiga strömmingsfiléer och steka dem. Ett hemmagjort potatismos eller, som här, en blomkålspuré är godast till.
 
 

Stekt strömming med blomkålspuré och lingon

 
3-4 portioner
 
Ingredienser
16 strömmingsfiléer
2 msk senap (jag använde en blandning av skånsk senap och honey dijon)
1/2 dl hackad dill
1 dl grovt rågmjöl
salt och nymald svartpeppar
smör till stekning
2-3 msk frysta lingon, upptinade
 
Blomkålspuré
1 kg blomkål
1 dl grädde
salt och nymald svardpeppar
 
Gör så här:
1. Blomkålspuré: Dela blomkålen i små buketter och koka i lättsaltat vatten tills blomkålen är mjuk, ca 10 minuter. Tillsätt grädde och mixa till en slät puré. Salta och peppra.
2. Lägg hälften av strömmingsfiléerna på en skärbräda med skinnet nedåt. Bred lite senap på varje filé och strö över dill. Lägg de andra filéerna ovanpå med skinnet uppåt. Vänd i rågmjöl. Salta och peppra.
3. Smält en klick smör i en stekpanna och stek strömmingen på medelhögvärme tills de är gyllenbruna, ca 2 minuter på vardera sida. Servera med blomkålspurén och lingonen. 

Pavlova med päron, hasselnötter, choklad & apelsin

Igår hade jag lite av en katastrofdag i köket. Hade planerat att tillaga en massa gott att publicera här på bloggen, men iband blir det helt enkelt inte som man har tänkt sig. 
 
Till middag gjorde jag Jamie Olivers fläskkarré som ser otroligt saftig och god ut i hans kokbok. När min köttbit kom ut ur ugnen så den dock ut som en gammal gummisula. Den gick att äta även om köttet var lite segt, men gjorde sig inte alls bra på bild. Vet inte riktigt vad som gick fel (kanske slarvade jag med att täcka köttet ordentligt medan det stod i ugnen) men det blogginlägget gick helt enkelt upp i rök någonstans inne i ugnen.
 
Till efterrätt hade jag gjort en pavlova som faktiskt var jättehög och fin tills det var dags att dekorera den, då den brakade ihop (vilket inte syns så mycket på bilderna). Dessutom glömde jag bort tiden och när pavlovan väl var redo att fotograferas hade solen nästan gått ner, vilket resulterade i några få tråkiga bilder. 
 
Men jag har ju hört att även de bästa kockarna misslyckas ibland, så konstigt vore det väl om vi andra aldrig gjorde det :)
 
Eftersom pavlovan var så otroligt god väljer jag ändå att ge er receptet på den. Jag kommer definitivt göra den fler gånger även om den blev lite misslyckad den här gången. 
 
 

Pavlova med päron, hasselnötter, choklad & apelsin

 
Ingredienser
4 stora ägg, endast vitorna
2 1/2 dl strösocker
2 msk maizena
2 tsk vitvinsvinäger
2 1/2 dl grädde, vispad
1 burk konserverade päronhalvor, delade i 4 delar
1 näve hasselnötter
50 g mörk choklad, 70%, smält
skalet av en halv apelsin, tunt strimlat
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 C.
2. I en stor bunke - vispa äggvitorna till ett hårt skum. 
3. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills du har ett hårt och glansigt skum. Vänd i maizena och vinäger och se till att allt är väl blandat.  
4. Lägg ett pakplåtspapper på en plåt och markera ut en cirkel ,ca 18 cm i diameter, med hjälp av en rund tallrik. Häll ut äggviteskummet i den markerade cirkeln och forma till en stor platt maräng, ca 8 cm hög.
5. Sänk ugnsvärmen till 120 C och grädda pavlovan mitt i ugnen i 1 timme och 20 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt pavlovan stå kvar i den stängda ugnen tills den helt har svalnat.
6. Bred den vispade grädden över pavlovan. Ringla över den smälta chokladen och dekorera med konserverade päron, hasselnötter och apelsinskal. 

Kaffepannacotta

God fortsättning på er! 
 
Hoppas att 2013 har börjat bättre för er än för oss för här har det varit sjukstuga så gott som hela julen. Lunginflammation, magsjuka, nackspärr och gud vet allt. Den som har varit friskast är nog jag som "bara" har haft en hederlig gammal förkylning. 
 
 
Och som ni vet brukar ju inte apetiten och orken vara på topp när man är sjuk, så det har knappt ätits och än mindre lagats mat i vårt hem de senaste veckorna. Men igår kväll kände jag helt enkelt att "Nu får det vara nog!" och gick ut i köket där jag kokade ihop en pannacotta som har fått stå och gotta till sig i kylen över natten.
 
 
 
Nu återstår väl bara att se om någon orkar äta lite efterrätt ikväll. Annars får jag helt enkelt äta allt själv, vilket inte gör så mycket eftersom den här pannacottan var riktigt god :)
 

Kaffepannacotta

 
4 portioner
 
Ingredienser
4 gelatinblad + kallt vatten
7 1/2 dl mellangrädde
2 msk vattenlösligt pulverkaffe
4 msk vaniljsocker (gärna med äkta vaniljstång)
mörk choklad till servering
 
Gör så här:
1. Låt gelatinbladen ligga i en skål med kallt vatten i minst 5 minuter.
2. Blanda grädde, pulverkaffe och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull. Hetta upp under omrörning utan att koka upp. Rör om tills kaffet har lösts upp i grädden.
3. Plocka upp gelatinbladen ur vattnet (utan att krama ur dem) och lägg dem i en liten kastrull. Häll lite av den heta grädden över gelatinbladen och värm på svag värme. Rör om tills gelatinbladen har smält. Häll ner gelatin- och gräddblandningen i den stora kastrullen med grädde och rör om tills allt är väl blandat.
4. Fördela blandningen i portionsskålar och täck med plastfolie. Låt stå i kylskåpet i minst 6-8 timmar, eller helst över natten. Servera med hyvlad mörk choklad.