Blåbärsglass {utan maskin}

Herregud vad det är svårt att fota glass! Innan jag tog ut glassen ur frysen hade jag en hel del idéer om hur jag ville att bilderna skulle se ut, men jag hann ju knappt börja min lilla fotosession förrän glassen hade förvandlats till blåbärssås och droppat över hela köket. Det gäller att vara väl förberedd innan man sätter igång, något som jag kanske inte var idag. Ja ja, man lär sig av sina misstag och några skapliga bilder hann det bli i alla fall. 
 
 
Det här är lite av en fuskglass för dem som inte har någon glassmaskin eller inte orkar ta fram den. Man behöver inte koka något eller röra i glassen medans den står i frysen, det enda man gör är att vispa ihop några få ingredienser och sedan vänta på att glassen ska frysa till. Hemligheten är att blanda grädden med kondenserad mjölk för att få den rätta konsistensen utan en massa extra arbete.
 
För mig som inte riktigt har blivit vän med min glassmaskin (måste nog investera i en bättre) är det här ett utmärkt sätt att göra glass på. Och riktigt, riktigt gott blev det också! Krämig glass packad med massor av blåbärssmak.
 
 
Extra festliga våffelstrutar får du genom att doppa färdigköpta strutar i lite smält mörk choklad och sedan strö på t.ex. hackade nötter, strössel eller kokosflingor (jag använde pistagenötter).
 
 

Blåbärsglass {utan maskin}

 
6-8 portioner
 
Ingredienser
5 dl grädde
1 burk söt kondenserad mjölk (ca 400 g)
500 g blåbär*
 
Gör så här:
1. Vispa grädden tills mjuka toppar formas. Rör ner den kondenserade mjölken.
 
2. Mixa blåbären snabbt med stavmixer så att de krossas men inte blir helt puréade. Rör ner blåbären i grädden.
 
3. Häll upp glassmeten i en lagom stor form (tänk på att den ska rymmas i frysen). Frys i ca 6 timmar. Om du låter den stå inne en längre tid, t.ex. över natten, kan du behöva låta den stå framme i 15-20 minuter innan du skopar upp den.
 
*Låt frysta blåbär tina och häll sedan bort överflödig vätska för att inte glassen ska bli isig.

Smulpaj med äpplen och pekannötter

Just nu sitter jag och försöker peppa mig själv att gå och träna innan jobbet imorgon. Som jag säkert har nämnt tidigare är jag fruktansvärt morgontrött och hatar verkligen när väckarklockan ringer, så hur jag ska orka kliva upp och åka iväg till gymmet kl 05.45 imorgon är ju lite av ett mysterium.
 
Men jag behöver verkligen komma igång med träningen igen eftersom jag mår så mycket bättre när jag tränar hyfsat regelbundet. Och som alla med heltidsjobb och familj vet är det inte alltid så lätt att få tid över till annat. Vardagkvällar går i princip bort helt, lunchen behöver jag jobba in för att hinna hämta på fritids i tid och på helgen, ja då kan jag kanske få plats med ett träningspass. Men eftersom jag helst vill träna flera gånger i veckan är det helt enkel tidig morgon som gäller. Attans...
 
Här kommer receptet på det underbara äppelpajen jag gjorde i helgen och som jag lovade att dela med mig av. Nu måste jag nog gå och lägga mig om jag ska orka upp imorgon :)
 

Smulpaj med äpplen & pekannötter

 
ca 4 portioner
 
Ingredienser
6 äpplen
saften från 1/2 citron
1 dl farinsocker
1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk malen kanel
 
Smuldeg
1 dl pekannötter
1 dl vetemjöl
50 g kallt smör
1/2 dl strösocker
1/2 tsk flingsalt
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
 
2. Skala, kärna ur och tärna äpplena. Lägg äpplena i en ugnsfast form, ca 25x20 cm, och häll över citronsaften. Strö över farinsocker, mjöl och kanel och blanda om.
 
3. Smuldeg: Häll pekannötterna i en matberedare och mixa i ca 20 sekunder. Tillsätt mjöl, strösocker, flingsalt och smöret delat i mindre bitar. Fortsätt mixa tills du har en smulig deg. Fördela smuldegen över äpplena.
 
4. Grädda i ugnen i ca 25 minuter. Om pajen fått fin färg men äpplena fortfarande känns lite hårda kan du lägga över en bit ugnsfolie och låta den stå kvar i ugnen en stund till tills äpplena är mjuka och såsiga. 
 
5. Låt äppelpajen svalna och servera den lite varm tillsammans med god vaniljglass.

Fish Tacos

Helt plötsligt känns det som att sommaren är på väg att ta slut och att hösten är i antågande. Dagarna är svalare och kvällarna mörkare, och som vanligt känns det som att den härliga sommaren gick alldeles för snabbt.
 
Men jag råkar höra till den lilla skara som faktisk gillar hösten och tycker att det är mysigt att få kura ihop sig i en varmare jacka och sparka runt i löven. På hösten kan jag med gott samvete stanna inne och laga mat i flera timmar eller helt enkelt kura ihop mig i soffan med en bra bok. 
 
Det jag inte gillar är att det är alldeles för många månader kvar tills vi får njuta av värmen igen. Lagom till januari börjar man ju vara rejält less på kyla, mörker och slask. Hösten och vintern skulle helt enkelt behöva lämna lite mer plats för vår och sommar. Eller tänk om man hade ett jobb som tillät en att jobba utomlands ett par månader om året... Om det är någon som har ett sånt jobb liggandes får ni gärna skicka över det till mig :)
 
 
Idag var just en sådan dag som jag mer än gärna ägnade flera timmar i köket. Dagens väder lockade inte direkt till några utflykter och Tyra är hos sin pappa i helgen vilket alltid gör mig lite rastlös. Så jag slog på stort och gjorde fish tacos från grunden. Hemmagjorda vetetortillas med friterad fisk, coleslaw och chipotlesås (plus en supergod äppelpaj, men receptet på den får ni senare). Hur gott som helst!
 
Att göra egna tortillas är lite pilligt och tidskrävande, men om du hinner är det helt klart värt det. Om du inte orkar göre egna vetetortillas går det självklart bra att köpa färdiga. 
 
Receptet på tortillabröden och fisken kommer från Jonas Crambys recept i Texmex från grunden, en liten guldklimp om du gillar mexikansk mat.
 
Nu ska vi gå på bio och se Elysium (nej, jag fick inte välja den här gången). Ha en fortsatt trevlig lördag kväll allesammans!
 

Hemmagjorda vetetortillas

 
ca 16 stora eller 30 små
 
Ingredienser
1,4 liter vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
50 g smör
6 dl vatten
 
Gör så här:
1. Blande samman de torra ingredienserna i en bunke. Skär smöret i mindre bitar och tillsätt det. Häll långsamt över det varma vattnet. Blanda till en kletig deg.
 
2. Knåda degen på mjölat bord i ca 2 minuter, lägg tillbaka den i skålen och låt vila i 20 minuter under en fuktig kökshandduk.
 
3. Del degen i 16 eller 30 bitar och rulla till små bollar. Kavla ut bollarna till runda tortillabröd. Låt vila i 10 minuter.
 
4. Stek tortillabröden i en het och torr stekpanna, ca 30 sekunder på varje sida. Servera dem gärna omedelbar. Annars kan du återuppvärma dem i ugn på 100 grader insvepta i en kökshandduk.
 

Fish Tacos

 
4 portioner
 
Ingredienser
600 g vit fiskfilé (t.ex. kolja eller torsk), skurna i mindre bitar
1 dl vetemjöl
2 tsk chilipulver
2 tsk spiskummin
1 msk paprikapulver
salt
1 ägg
1 -2 dl pankoströbröd
olja till fritering
 
Coleslaw
1/4 rödkålshuvud, strimlat
2 msk rapsolja
1 msk pressad limejuice
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1/2 msk strösocker
1 vitlöksklyfta, pressad
salt & svartpeppar
 
Chipotlesås
2 dl crème fraîche
2 inlagda chipotlechilifrukter
 
2 avokados, tärnade
 
Gör så här:
1. Blanda all ingredienser till coleslawn i en skål.
 
2. Mixa crème fraîche och chipotlechilis till en slät sås.
 
3. Blanda vetemjöl, kryddor och salt i en skål. Vispa upp ägget i en annan skål. Häll pankoströbrödet i en tredje skål.
 
4. Värm ett par cm frityrolja i en stekpanna eller kastrull till ca 180 grader (eller tills en bit panko fräser fint). Vänd fiskbitarna först i mjölet, sedan i ägget och sist i pankoströbrödet. Lägg fiskbitarna i den upphettade oljan och fritera ett par minuter på varje sida tills de fått fin färg. Låt dem sedan rinna av på lite hushållspapper.
 
5. Servera friterad fisk, coleslaw och tärnad avokado tillsammans med tortillabröden och ringla över lite chipotlesås. Pressa gärna över lite extra limejuice också.

Isglasspinnar med smak av melon & lime

Vilket sommarväder vi har haft de senaste dagarna! I alla fall i Stockholm, här har det nästan varit lite för varmt för min smak. Då finns det inte så mycket annat att göra än att lägga sig och trängas med alla andra på stranden. 
 
Och nu känns det verkligen som att man får se till att njuta av de sommardagar som återstår. Tänk att det redan är augusti... Jag har en ynka semesterdag kvar och på måndag börjar allvaret igen. Åh, jag kände verkligen hur jobbångesten kom krypande nu precis när jag skrev den förra meningen. Men man brukar ju komma in i vardagslunket ganska snabbt så jag hoppas att det blir så i år också. 
 
 
Sådana här varma dagar gäller det att använda alla knep för att svalka ner sig och en läskande isglass kanske kan vara ett av de bästa knepen. Jag använde melon, närmare bestämt cantalope, och lime för att smaksätta de här isglassarna, men i stort sett kan du använda vilka frukter eller bär som helst.
 
Förutom att de här glasspinnarna svalkar skönt i sommarvärmen är de också ett väldigt effektivt sätt att få i kräsna barn lite extra vitaminer i form av frukt och bär. 
 
 

Isglasspinnar med smak av melon & lime

 
10 st
 
Ingredienser
2 dl vatten
2 dl strösocker
3 st cantalopemeloner 
saften från 3 limefrukter
 
Gör så här:
1. Blanda socker och vatten i en liten kastrull och låt sjuda tills sockret har smält. Ställ åt sidan och låt svalna.
 
2. Dela melonerna i stora klyftor och skär bort kärnhus samt skal. Skär melonen i mindre bitar och lägg i en matberedare eller mixer. Tillsätt limesaft och 1 1/2 dl sockerlag. Mixa på hög effekt i ca 3 minuter tills du har en slät blandning.
 
3. Sila blandningen ner i en skål så att du får en fruktjuice utan fruktkött. Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer av sockerlagen (beror lite på hur söta melonerna är och hur mycket juice limefrukterna innehåller).
 
4. Häll fruktjuicen i pinnglassformar. Låt stå i frysen i ca 4 timmar tills de helt har stelnat. Om du liksom jag använder träpinnar är det bäst att inte sätta i dessa från början. Låt glassformarna först stå i frysen i ca 2 timmar. Lägg under tiden träpinnarna i blöt i varmt vatten. Stoppa ner pinnarna i de halvfrusna glassarna och frys ytterligare några timmar. Detta hindrar pinnarna från att sjunka längst ner i glassformarna.