Veckans favoriter

Hoppas att ni har haft en bra start på veckan allihopa. Och jag hoppas att jag kan förgylla veckan ännu mer med veckans favoritlänkar.

 

1. Mattidningen Lantliv Mat & Vin. Senaste numret innehåller massor av recept på olika läckerheter och den där efterrätten på framsidan måste man ju nästan bara testa. Elle Mat & Vin är fortfarande min favorit bland mattidningar, men den här kommer bara snäppet efter. 
 
2. Fänkål med saffran och tomat från Green Kitchen Stories.
 
3. Sonjas brownies med fudgeglasyr och pistagenötter ser helt underbara ut. Sonja fortsätter för övrigt med sina workshops för matbloggare och på nästa är temat fisk. Är väldigt sugen på att vara med även på denna. Hade otroligt kul förra gången och dessutom älskar jag ju fisk :)
 
4. Jonas Cramby - ni vet han som släppte kokboken Texmex från grunden förra året kommer nu med sin nya bok Texas BBQ. Just nu kan du köpa boken till specialpris på Adlibris. Jag gillar verkligen den första boken och kommer med största sannorlikhet införskaffa den nya också.  
 
5. Det nya vackra och prisvärda porslinet Promenad från IKEA.
 
6. Jordgubbar med vit choklad från Från sött till salt - så enkelt men så gott.
 
7. Tv-serien Southland är det bästa jag sett på tv på länge. Har ni inte sett den - gör det! Femte säsongen har precis tagit slut och jag hoppas verkligen att det inte dröjer ett helt år innan vi får se fortsättningen. Just nu går det repriser på tv 3, men vill man se den från början finns de första två säsongerna på dvd. Och sen kan man ju alltid få tag på hela serien på annat sätt om man är lite lurig av sig...
 
8. Linnéa har haft ett litet upphåll i sitt bloggande men nu verkar hennes skafferi fyllas på igen. Kul!
 
9. Cookies med jordnötter från Plat du Jour.
 
10. Fin ugnsform i emalj från IB Laursen.

Chocolate Chip Cookie Brownies

Nu har vi bestämt att våren är här för att stanna. Så det så! 
 
Idag var det cykelpremiär (turen gick till Vällingby centrum där det blev mjukglass på torget) och vinterkläderna ligger i en hög på hallgolvet och väntar på att någon (förslagsvis min älskade sambo) ska bära ner dem i källaren. Så nu får det faktiskt inte bli några fler minusgrader.
 
 
I fredags var det en annan slags premiär då Tyra för första gången hade en kompis som övernattade här. Det lektes och fnittrades och fnittrades och lektes fram till kl 00.30 då jag till slut tvingade dem att släcka lampan och försöka sova. Sen fortsatte leken kl 06.30 då de vaknade. Tyra har minst sagt varit lite trött idag.
 
 
Det bästa med våren är ljuset som återvänder. Den sista bilden i det här inlägget tog jag i vårt kök kl 19.30 nu ikväll - en omöjlighet för några månader sedan. 
 
Det här browniereceptet måste ni för övrigt bara testa. Det har allt. Kladdigt och chokladig brownie kombinerad med smulig och frasig chocolate chip cookie. Kan det bli annat än succé?
 

Chocolate Chip Cookie Brownies

 
ca 15 st
 
Cookiesmet
50 g smör, rumsvarmt
3 msk farinsocker
3 msk strösocker
1 ägg
1/2 tsk vaniljextrakt (eller 1 tsk vaniljsocker)
1 krm bakpulver
2 krm bikarbonat
1/2 tsk salt
3 dl vetemjöl
2 dl mörka chokladdroppar (eller hackad mörk choklad)
 
Browniesmet
50 g smör
100 g mörk choklad, 70%
2 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk vaniljextrakt (eller 1 tsk vaniljsocker)
1/2 tsk salt
2 msk kakao
3/4 dl vetemjöl
 
Gör så här:
 
Cookiesmet: Vispa smör, farinsocker och strösocker krämigt i en bunke. Vispa ner ägg och vaniljextrakt/vaniljsocker. Tillsätt bakpulver, bikarbonat, mjöl och salt och vispa tills allt är väl blandat och du har en tjock smet. Rör ner chokladdropparna. Ställ åt sidan.
 
Browniesmet: Smält chokladen tillsammans med smöret i mikron eller över vattenbad. Häll över den smälta chokladen i en bunke. Tillsätt socker, ägg, vaniljextrakt/vaniljsocker, salt, kakao och vetemjöl och vispa till en jämn smet. 
 
Sätt ugnen på 175 grader. Häll browniesmeten i en form (ca 20x20 cm) klädd med bakplåtspapper. Klicka cookiesmeten ovanpå browniesmeten och jämna till så gott det går. Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter tills kakan fått en fin färg. Låt svalna helt innan du skär kakan i fyrkantiga bitar. 

Godaste peston

Jag älskar pesto och det är något som jag gör väldigt ofta. Det går så himla snabbt att göra och passar att äta till mycket. Imorse åt jag en sanslikt god frukost bestående av rostat bröd med salami, brieost och nygjord pesto. Mums!
 
En annan vardagsfavorit är att grilla laxfilé och grönsaker (t.ex. morötter, potatis, broccoli och rödlök) i ugnen och sedan servera det med hemmagjord pesto. 
 
Eller till pasta. Kommer du inte på något att äta till lunch? Om du har pesto ståendes i kylskåpet kan du alltid koka spaghetti och blanda med lite pesto. Enkelt och jättegott.
 
 
Traditionell pesto innehåller vitlök, men jag gör oftast min utan vitlök då jag tycker att rå vitlök tenderar att bli lite frän i smaken. Men om du vill kan du tillsätta en vitlöksklyfta när du mixar ihop din pesto.

Pesto

 
Ingredienser
1 kruka färsk basilika
2/3 dl pinjenötter
ca 1 dl olivolja
1/2 dl fint riven parmesanost
1 rejäl nypa flingsalt
 
Gör så här:
Plocka av basilikabladen och lägg dem i en skål. Tillsätt pinjenötter och lite olivolja. Mixa med stavmixer (eller i en matberedare) tills allt är väl mixat utan att det blir en puré. Rör ner riven parmesanost och tillsätt eventuellt mer olivolja om du vill ha en lösare konsistens på peston. Smaka av med ordentligt med flingsalt. 
 

Choklad- och avokadomousse

Det har blivit mycket avokado i helgen. Bäst att passa på när de är så där perfekt mogna. 
 
Jag har redan tidigare upptäckt hur gott det är med avokado i smoothie (det ger en väldigt krämig och mjuk smak) och idag fick jag för mig att jag skulle testa att göra en chokladmousse med avokado i. 
 
 
Nu skulle man ju kanske kunna tro att jag har gått och blivit värsta hälsofreaket. Avokado i efterrätter och salladstacos, vad är det som pågår här egentligen? Jag som annars lever efter principen att mat blir godare ju mer smör och grädde den innehåller. Är det slut med mastiga efterrätter och krämiga pastarätter nu?
 
Nejdå, lugn bara lugn. Ibland känner man helt enkelt för att testa något nytt och inte äta så tung mat hela tiden. Och om sanningen ska fram är vi nog många som skulle behöva äta lite nyttigare ibland. Jag vet att jag gör det i alla fall.
 
 
Så moussen då, hur smakade den? 
 
Jag kan lova att det är mycket godare än det låter med avokado i chokladmousse. Konsistensen är krämig och det smakar mest mörk choklad, vilket ju inte är helt fel. Så vill man ha en nyttigare efterrätt kan jag verkligen rekommendera det här receptet. Min dotter slukade innehållet i sitt glas och såg sedan helt chockad ut när jag berättade att hon precis ätit en hel avokado utan att veta om det.
 
Men ska jag vara helt ärlig så föredrar jag vanlig chokladmousse eller chokladpudding, om man bortser från kaloriintaget och näringsinnehållet dvs. Som sagt, ju mer grädde desto bättre!
 

Choklad- och avokadomousse

 
4 portioner
 
Ingredienser
3 mogna avokados
200 g mörk choklad
2 msk flytande honung
3 msk krämig kokosmjölk
1 1/2 msk snabbkaffepulver
1 nypa flingsalt
fint hackade pistagenötter till garnering
 
Gör så här:
1. Gröp ur avokadon. Lägg avokado, honung, kokosmjölk, kaffepulver och flingsalt i en matberedare.
2. Smält chokladen i mikron eller över vattenbad och tillsätt den till innehållet i matberedaren. Mixa på full effekt tills du har en slät mousse, Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer honung om du vill ha en sötare mousse.
3. Fördela moussen i fyra stycken portionsglas och låt stå i kylskåpen minst 1 timme innan servering. Servera med hackade pistagenötter.

Salladstacos med chipotlekyckling

Nu har det gått drygt en månad sedan vi kom hem från vår mexikosemester och jag har börjat känna ett rejält sug efter den mexikanska maten.
 
Som vanligt när jag är utomlands gillar jag att köpa med mig lite inhemska matvaror hem och den här gången hade jag bland annat med mig några konservburkar med inlagda chipotlechilifrukter. Chipotle är en sorts torkad rökt chili som ger jättegod smak och lagom hetta i grytor, bönröra m.m. Det är också supergott att ha lite chipotlechili i köttfärssåsen för att ge den lite extra sting. 

I välsorterade svenska mataffärer finns det oftast chipotlepasta i texmexhyllan, vilket går jättebra att använda om du inte hittar några hela chipotlechilifrukter.
 
 
Vi bytte ut tortillabröden mot sallad idag, vilket jag verkligen kan rekommendera om man vill ha en lite lättare och hälsosammare måltid.
 

Salladstacos med chipotlekyckling

 
3-4 portioner
 
Ingredienser
400 g kycklingfilé, strimlad i mindre bitar
2 msk olivolja
1 rödlök, strimlad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1 burk krossade tomater
3 inlagda chipotlechilis eller 2-4 msk chipotlepasta (beroende på hur mycket hetta du vill ha)
1 tsk farinsocker
1/2 tsk kummin
1/2 tsk spiskummin
salt & nymalen svartpeppar
 
Gör så här:
1. Hetta upp 1 msk olivolja i en stekpanna. Bryn kycklingen tills den är genomstekt och häll sedan över den i en skål.
2. Häll ytterligare 1 msk olivolja i stekpannan och stek rödlöken på medelhög värme tills den blivit mjuk utan att få färg. Tillsätt vitlöken mot slutet så att den inte blir bränd. 
3. Tillsätt krossade tomater, fint hackade chilifrukter/chipotlepasta, farinsocker och kryddor till stekpannan. Salta och peppra. Låt såsen puttra på svag värme i 15-20 minuter tills den börjar tjockna. Tillsätt då kycklingen och låt puttra ytterligare 5 minuter. Smaka av och justera eventuellt kryddningen. 
4. Servera förslagsvis med tillbehören nedan.
 
Tillbehör
salladsblad (jag använde huvudsallad)
enkel tomatsalsa (körsbärstomater, strimlad salladslök, lite limejuice, flingsalt och nymald svartpeppar)
avokado, skivad
färsk koriander
jalapeños
gräddfil

Veckans favoriter

Igår när jag låg och inte kunde sova började jag som så ofta annars fundera på vad jag ska publicera på bloggen härnäst. Och då kom jag ju på att jag inte har gett er några favoritlänkar på hur länge som helst. Tanken var att jag skulle göra det till ett stående inlägg varje vecka, men nu har det ju gått jättelång tid sen sist... Men förhoppningsvis blir favoriterna så mycket bättre den här gången :)
 
 
1. Märket Pip Studio. När jag nyligen upptäckte det här porlinet var det kärlek vid första ögonkastet. Jag har sett deras koppar och skålar skymta förbi på andras bloggar och sen såg jag nyligen att Åhlens här i Stockholm hade en hel hylla med deras porslin. Sen upptäckte jag att det faktiskt säljs lite överallt på nätet. Så nu har jag köpt mig en ljusblå liten gräddsnipa.
 
2. Att David och Luise från Green Kitchen Stories har släpp en ny app bara med nyttiga efterrätter.
 
3. Helenas lingoncheesecake.
 
4. De här vackra bilderna på rabarber som får mig att längta ännu mer än vanligt efter sommar och sol.
 
5. Katies härliga kaka med jordgubbar och mascarponegrädde.
 
6. Dittes kiksekage som ser ut som det jag känner till som radiokaka. Smaskens ser det i alla fall ut att vara!
 
7. Duktiga Ella som driver bloggen Sött & Salt och som trots sin ringa ålder (15 år!!!) lyckas inspirera med fantastiska matbilder och recept. Ska bli väldigt kul att följa henne!
 
8. Leilas roliga och nyttiga snacks för barnen.
 
9. Karoline som driver bloggen Det gröna skafferiet bjuder på vegetarisk och hälsosam mat. 
 
10. Good Reads. Jag kanske är sist ut med att upptäcka att det faktiskt finns ett "imdb" för böcker (och här har jag gått runt och undrat varför det inte finns). För alla boknördar är det en helt fantastisk sajt eftersom du kan betygsätta alla böcker du läst och därigenom få personliga rekommendationer. Love it!

Pastasallad med rökt lax, stenbitsrom, avokado & rödvinsvinägrett

Mentalt börjar jag nu förbereda mig för varmare tider. Vårstädningen här hemma har påbörjats, vinterkläderna har börjat stökas undan och jag har börjat fundera på vad vi ska göra med balkongen i år. Visserligen har den senaste veckans solsken nu bytts ut mot snö i Stockholm, men vi är ju trots allt snart inne i mitten av april. Och nu måste väl snart kylan ge med sig? Det måste den!
 
När våren kommer brukar jag också börja gå över mer och mer till att ha med mig sallader i lunchlådan. Det känns som att kroppen verkligen behöver få i sig så mycket färgglada grönsaker som möjligt efter en lång och mörk vinter.
 
Nu är det ju som sagt fortfarande väldigt kallt ute, men den här salladen är lika god året om. Den innehåller två av de råvaror som jag älskar mest att äta; avokado och lax. Skulle nog nästan kunna äta avokado och lax varje dag till varje måltid.
 
En rödvinsvinägrett passar jättebra till den salta laxen och stenbitsrommen. 
 
 

Pastasallad med rökt lax, stenbitsrom, avokado & rödvinsvinägrett

 
2 portioner
 
Ingredienser
pasta för 2 personer, kokt al dente (jag använde fullkornspasta)
1 knippe ruccola
1 avokado, tärnad
1/2 rödlök, hackad
8 skivor rökt lax
1 burk stenbitsrom
färsk dill, hackad
nymalen svartpeppar
 
Rödvinsvinägrett
3 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
salt & nymald svartpeppar
 
Gör så här:
Blanda alla indredienser till salladen i en stor skål. Blanda ingredienserna till vinägretten i en liten skål. Ringla lite av vinägretten över salladen och spara resten till nästa gång du gör sallad.

Cake Pops

Puhhh, nu har jag precis sjunkit ner i soffan efter en helg full av kalas och förberedelser. För några timmar sedan invaderades vår lägenhet av elva stycken 8-åringar och det har varit full fart med skattjakt, dansstopp och knäpoker (väldigt rolig lek som jag kan tipsa om för alla som ska ha barnkalas).
 
 
Nu ska jag ägna de få timmar som återstår av den här helgen åt att göra absolut ingenting. Ikväll blir det hämtmat, film och mys i soffan. 
 
Här kommer reptet på cake popsen som jag och Tyra gjorde till kalaset. Jag hittade klubbpinnarna hos Systrarna Voltaire, men de finns även att köpa på nätet. Det finns också speciella cakepopformar att köpa lite var stans, men vi rullade till våra kakklubbor utan någon specialutrustning och det gick jättebra. Lite pilligt att göra, men väldigt uppskattat att bjuda på.
 
Om du vill göra det lite enklare för dig själv kan du köpa färdig chokladkaka. 
 

Cake Pops

 
25-30 stycken
 
Chokladkaka
150 g smör
3 1/2 dl strösocker
3 ägg
180 g mörk choklad
3 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljextrakt (alt. vaniljsocker)
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält choklad och smör i mikron eller över vattenbad. 
3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt den smälta chokladen och vispa tills allt är väl blandat. Vänd försiktigt ner mjöl och kakao i smeten till du har en slät smet utan klumpar. Tillsätt slutligen vaniljextrakt/vaniljsocker.
4. Häll smeten i en smord form och grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna.
 
Cake Pops
2-4 msk philadelphiaost
200 g mörk choklad
50 g vit choklad
strössel
 
Gör så här:
1. Smula sönder den svalnade chokladkakan i en bunke. Tillsätt lite philadelphiaost i taget och arbeta ihop tills du har en kladdig med ganska fast smet (ungefär som när du gör vanliga chokladbollar). Rulla smeten till bollar och lägg dem på en plåt eller bricka.
2. Smält lite av den mörka chokladen i mikron eller över vattenbad. Doppa ca 1 1/2 cm av klubbpinnarna i chokladen och tryck försiktigt ner en pinne i varje kakboll. Den smälta chokladen fungerar lite som fogmassa så att pinnarna sitter fast ordentligt. Ställ klubborna i frysen i ca 30 minuter innan du fortsätter.
3. Smält resten av den mörka chokladen och den vita chokladen i varsin skål i mikron eller över vattenbad.
4. Doppa varje klubba i mörk choklad och låt överflödig choklad droppa av. Ställ dem i någon slags "torkställning" (jag använde en stor uppochnervänd sil) och ringla över lite vit choklad. Garnera med strössel.
5. När chokladen har torkat kan du ställa klubborna i t.ex. höga glas istället. Låt stå i kylskåpet och ta ut en stund innan det är dags att äta dem. 

Trifle à la Dagmar med mascarponekräm och vaniljäppelkompott

Imorgon fyller min älskade Tyra 8 år. 8 år!!! Jag kan inte fatta att det har gått så snabbt och att hon hunnit bli så stor. Det är med lite vemod jag tänker tillbaka på när hon precis hade börjat gå eller när hon ville sitta i mitt knä hela tiden. Den tiden är för länge sen borta och nu märker man verkligen hur självständig hon börjar bli. En stor tjej helt enkelt.
 
På söndag är klasskompisarna bjudna på kalas och jag sitter som bäst och fundera på vad vi ska bjuda på. Tyra har beställt cake pops och så blir det ju tårta så klart. Tror jag ska försöka mig på att göra egen prinsesstårta i år eftersom det är Tyras favorit.
 
Hmm, ja jag får nog fortsätta att fundera lite. Under tiden kommer här det sista inlägget från workshoppen hos Sonja. Och som vanligt sparas det bästa till sist - efterrätten. Receptet är Sonjas och det var så himla gott att jag redan har hunnit göra det en gång här hemma. Det blev väldigt uppskattat av familjen, tack Sonja :)
 

Trifle à la Dagmar med mascarponekräm och vaniljäppelkompott

 

4 personer

 

Müslikrisp
1 msk smör
1,5 dl havregryn
1,5 dl rågflingor
3 msk rårörsocker, strö
en nypa flingsalt

 

Gör så här:
Värm upp en stekpanna med smör i. Tillsätt övriga ingredienser och rosta på medelhög värme tills sockret smält och det hela fått gyllengul färg.

 

Mascarponekräm
250 g mascarponeost
2 msk florsocker
frön från ½ vaniljstång
1 dl lättvispad grädde
1 äggula, ekologisk

 

Gör så här:
Rör mascarpone, florsocker och vanilj mjukt. Vänd försiktigt ned lättvispad grädde och till sist äggulan.

 

Vaniljäppelkompott
2-3 äpplen
2 msk smör
2 msk rårörsocker, strö
frön från ½ vaniljstång
saft från ½ citron

 

Gör så här:
1. Skala och skär äpplena i små klyftor. Pressa citronsaft över så att de inte mörknar.
2. Smält smöret i en stekpanna och tillsätt socker och vanilj. Tillsätt äpplena när sockret börjar få lite färg. Stek äpplena mjuka ca 4-5 minuter och tillsätt lite citronsaft mot slutet.

 

Varva müslikrisp, mascarponekräm och äppelkompott i små fina glas eller skålar. Njut!