Kryddig äppelkaka med valnötter och kolasås

 
 
Bättre än så här blir inte hösten! En god äppelkaka i miniformat med valnötter, varm kolasås och krämig vaniljglass. 
 
 
Självklart kan du göra en stor äppelkaka istället för flera små, Men det blir ju så mycket roligare så här :)
 

Kryddig äppelkaka med valnötter och kolasås

 
12 små äppelkakor (eller en stor)
 
Ingredienser
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
4 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1/2 tsk flingsalt
2 1/2 dl farinsocker
120 g rumsvarmt smör
2 ägg
1 1/2 dl gräddfil
2 äpplen, skalade och tunt skivade
1/2 dl strösocker + 1 tsk kanel
 
Kolasås
60 g smör
2 1/2 dl farinsocker
3 dl grädde
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel, ingefära och salt i en bunke.
3. Vispa smör och farinsocker fluffigt i en annan bunke. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa tills allt är väl blandat.
4. Rör i hälften av mjölblandningen och sedan hälften av gräddfilen. Upprepa med resten av mjölblandningen och resten av gräddfilen. Rör tills du har en jämn och tjock smet.
5. Blanda strösocker och kanel i en djup tallrik och vänd äppelbitarna i blandningen.
6. Smöra en muffinsplåt för 12 muffins. Klicka i lite smet i varje form och tryck i 3-4 äppelbitar. Fortsätt varva smet  och äppelbitar tills du fyllt formarna till ca 2/3 (beroende på hur stora muffinsformarna är kommer du eventuellt få lite smet över). 
7. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna något och plåcka försiktigt upp äpelkakorna ur formarna.
 
Kolasås: Lägg alla ingredienser i en kastrull och värm försiktigt under omrörning tills sockret har smält. Låt koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda i ca 5 minuter tills kolasåsen börjat tjockna.  
 
Servera äppelkakorna med valnötter, varm kolasås och god vaniljglass.
 

Nutellamaränger

Jag har för länge sedan insett hur mycket tid man behöver för att hålla en matblogg aktiv (och hur lite tid man faktiskt har). Att göra ett inlägg för en matblogg är så mycket mer än att skriva lite text och lägga till lite bilder. Först måste man ju så klart baka eller laga till något som ser tillräckligt aptitligt ut för att dela med sig av till övriga världen. Även om jag föredrar enkla recept vill jag gärna dela med mig av något mer avancerat än vardagens falukorv och stuvade makaroner (och gärna något som gör sig bättre på bild).
 
 
Sen när själva anrättningen är färdig är det dags att fota och här duger inte lysrörsbelysningen en mörk höstkväll. Bra foton kräver dagsljus! Så åter igen - vardagkvällarna går bort.
 
Är allt klart för att blogga sen? Nja. Som den photoshopfantast jag är måste det nog fixas lite med bilderna först. Lite mer ljus och bättre kontrastkanske. Sen är jag redo för att blogga.
 
Missuppfatta mig inte. Jag klagar inte utan tycker verkligen allt det här är superkul! Det jag försäker säga är att jag verkligen önskar att dygnet hade fler timmar och att jag hade tid att blogga oftare. Jag har massor av recept jag vill dela med mig av och i somras inhandlade jag massor av rekvisita på olika loppisar. 
 
 
Men jag får försöka ge er extra bra recept när jag väl hinner blogga. Som de här marängerna till exempel. Knapriga utanpå och härligt sega inuti, smaksatta med nutella. Ät de som de är eller tillsammans med glass, vispad grädde, chokladsås och skivad banan så har du världens godaste marängswiss.

Nutellamaränger

 
6-12 st
 
Ingredienser
3 äggvitor, rumstempererade
1 1/3 dl strösocker
1 nypa salt
1/2 dl nutella
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Hetta upp nutellan i en skål i micron eller i en liten kastrull på spisen tills den precis smälter och blir rinnig i koncistensen.
3. Vispa äggvitor och salt i en bunke tills du har ett vitt och kanska löst skum (du ska kunna skapa mönster med vispen i skummet). Fortsätt vispa och tillsätt lite socker i taget. Vispa tills du har ett hårt skum. Om du är osäker kan du testa att vända bunken uppochner (skummet ska stanna i bunken).
4. Ringla nutellan över äggviteskummet och vänd försiktigt i den. Du vill tydliga ränder av nutella i marängen.
5. Klicka ut maränger med hjälp av två skedar på en plåt med bakplåtspapper. Välj själv om du vill ha små maränger eller stora "cafémaränger". Stora maränger kräver dock längre tid i ugnen. Tänk på att göra dem ganska höga då de sjunker ihop något i ugnen.
6. Grädda marängerna mitt i ugnen i 10 minuter. Sänk värmen till 90 grader och grädda ytterligare 1 timme (ca 1,5 timmar för stora maränger). De ska kännas och se helt torra ut, annars kan du låta dem stå ett tag till. Stäng av ugnen men låt marängerna stå kvar i ugnen och torka i ca 2 timmar.  

Kanske gillar du också...