Vaniljpannacotta med rabarber- och jordgubbskompott

8


När våren äntligen anländer finns det vissa saker som man har längtat efter att få äta. Raberber och jordgubbar är definitivt några av dessa saker.


Pannacotta kanske ser sofistikerat och avancerat ut men är i själva verket väldigt enkelt att göra. Egentligen är det bara sötad och geléad grädde, men smakar så mycket mer än så.

I det här receptet har pannacottan fått sällskap av en supergod jordgubbs- och rabarberkompott. Om du får kompott över går den även jättebra att äta tillsammans med vaniljglass.


Vaniljpannacotta med rabarber- och jordgubbskompott


4 portioner

Ingredienser

Pannacotta
4 st gelatinblad
kallt vatten
0,8 dl strösocker
2 1/2 dl mjölk (3%)
4 dl grädde
1 nypa salt
1/2 vaniljstång, bara fröna

Rabarber- och jordgubbskompott
2 1/2 dl rabarber, skurna i ca 1 cm tjocka bitar
2 1/2 dl färska jordgubbar, skurna i bitar
1 1/2 dl strösocker
1 msk färskpressad citronsaft
1 tsk majsstärkelse
1/2 vaniljstång

Gör så här:
1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 minuter tills de är mjuka. Plocka upp gelatinet ur vattnet utan att krama ur överflödigt vatten. Smält gelatinbladen i en skål över vattenbad.
2. Blanda mjölk, strösocker och fröna från en halv vaniljstång i en kastrull. Hetta upp på medelhög värme och rör tills allt socker har smält. Ta kastrullen från plattan och vispa i gelatinet. Vispa i grädde och salt.
3. Häll blandningen i 4 dessertskålar. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåpet i minst 2 timmar. Under tiden kan du göra rabarber- och jordgubbskompotten.
4. Blanda rabarber, strösocker och hälften av citronsaften i en kastrull. Hetta upp på medelhög värme och rör till allt socker har smält. Lägg på en lock och låt puttra i 2-3 minuter tills rabarbern har blivit mjuk utan att falla sönder.
5. Rör ut majsstärkelsen i resten av citronsaften och rör ner i rabarberna. Tillsätt jordgubbarna. Skrapa ur fröna från den andra halvan av vaniljstången och tillsätt både frön och stång i rabarber- och jordgubbsblandningen. Låt sjuda på svag värme i ca 2 minuter utan att jordgubbarna kokar sönder.
6. Plocka upp vaniljstången ur kastrullen och häll kompotten i en skål. Täck med plastfolie och låt svalna något innan du ställer in skålen i kylskåpet i ca 2 timmar.

Kanske gillar du också...





Vaniljgratinerade
rabarber
Kubansk chokladmousse Bakad choklad med
vaniljglass
Kommentarer
Kommentarer
   
   
Martina  

Vilken härlig bild, ser verkligen jättegott ut. Längtar verkligen efter dom svenska färska gubbarna men framförallt mina egenodlade ;-)

   
   
Eja  

Åh, pannacotta som är så himmelskt gott! Måste prova med rabarber och jordgubbar. Gillar även bilderna :)

   
   
REBECCA  

åh. va gott och somrigt det såg ut!

   
   
Sara  

Men oj så gott! Måste göra!

   
   
Anonym  

Hoppas det är okej att jag länkar din sida på min blogg. Kan vara bra att glida in här lite då och då för lite tips :)

   
   
Anonym  

tusen tack för alla mat tips!

   
   
Ellinor  

Jag gjorde en vit chokladpannacotta med den här kompotten till min brors studentmottagning och den blev väldigt uppskattad så tack för det!

   
   
ida  

Wie, vilket kul recept och snart ær det påsk. Haha, ja eller 2 månader kvar men vad kul! Detta ska jag absolut laga som kul grej på påskbordet!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback