Äppel- och toscakaka
8
Usch, vad helgerna går snabbt! Imorgon är det måndag igen, och varför inte ladda inför kommande arbetsvecka med en fantastiskt god äppelkaka?! Det har i alla fall jag gjort.
Äppel- och toscakaka
Ingredienser
100 g smör
1 ½ dl strösocker
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
1 krm vaniljessens (alt. 2 tsk vaniljsocker)
2 äpplen
½-1 tsk kanel
Toscasmet
50 g smör
3/4 dl strösocker
50 g mandelspån
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och låt det svalna.
3. Vispa ägg och socker luftigt. Vänd i mjöl, vaniljessens och rör till sist i det smälta smöret. Häll smeten i en smord och bröad springform.
4. Skala äpplena, dela och kärna ur dom. Skär dom i tunna skivor. Tryck ner äppelskivorna i smeten och pudra över kanel.
5. Grädda kakan i ca 25 minuter. Ta sedan ut kakan och höj ugnstemperaturen till 200 grader.
6. Toscaglasyr: Smält smör och socker i en kastrull. Blanda i mandelspånen och mjölet. Rör noga. Häll i mjölken.
7. Häll den varma toscasmeten över kakan och ställ in den i ugnen igen i 8-10 min.
8. Servera med vaniljsås eller vispgrädde.
Receptet kommer från Bambi.
Kanske gillar du också...
Farmors enkla äppelkaka | Morotskaka med limetopping |
Päron Royale |
Kommentarer
Kommentarer
Alexandra - kärlek på tallrik
Toscakaka är nog ändå min absoluta favorit bland kakor, eller i alla fall bland de utan choklad ;) Det kan ju inte bli annat än bättre med äpple i också!
lisasgodbitar.se
Här kommer en frukost som för tankarna till äpplekaka. Finns det något bättre än äpplekaka förresten, förmodligen inte. / Lisa
http://lisasgodbitar.wordpress.com/2012/01/07/kesella-med-kanelkardemumma-apple/
Trackback