Best of 2012

Ännu ett år har passerat här på bloggen. Som vanligt har jag kännt att jag inte alls hinner blogga så ofta som jag skulle vilja, men nu när jag går igenom alla inlägg som publicerats det gångna året ser jag ju att jag trots allt har hunnit med en hel del. 
 
Det finns så otroligt många bra matbloggar där ute och jag är så tacksam att ni ibland väljer att kika in här. Alla ni som läser och kommenterar spelar en stor roll i min strävan efter att hela tiden försöka inspirera med nya recept och bilder. Tack alla för året som gått.
 
Den här veckans favoriter är inga mindre än mina egna favoriter bland det senaste årets inlägg här på bloggen. 
De här recepten har blivit nya favoriter för mig och min familj och ska ni testa några recept det kommande året rekommenderar jag varmt dessa.
 
Gott nytt år allesammans!
 
 

Veckans favoriter & God Jul

Den här veckans favoriter går så klart i julens tecken. Just nu finns det så mycket gott på alla fantastiska matbloggar att det faktiskt var lite svårt att valja ut tio stycken favoriter. Men här kommer lite tips för er som kanske inte riktigt hunnit göra alla julmat klar.
 
Önskar er alla en riktigt fin jul. 
 
 
1 De här snickerspralinerna.
 
2. Den här rödbetssalladen.
 
3. Den här vaniljkolan.
 
4. Den här wienernougaten.
 
5. Den här juldrinken.
 
6. De här köttbullarna.
 
7. Den här citronknäcken.
 
8. Den här pannacottan med rostad kokos och gratatäpple.
 
9. Smycken från Snö of Sweden. Fyllde år igår och fick ett par superfina örhängen av min sambo (kan inte hitta dem på hemsidan, men har sett att märket finns i alla möjliga affärer som säljer smycken). En sistaminutenjulklapp till systern eller flickvännen kanske?
 
10. Älskar den här danska matbloggen!

Farmors lingonsill

Dan före dopparedan... Gissar att ni har fullt upp med att förbereda julmaten och slå in julklapparna nu :) Idag tänkte jag bjuda på min farmors recept på lingonsill som är väldigt uppskattat i vår familj. Om du redan har inlagd sill där hemma och vill ha en extra sillsort på julbordet är det här ett väldigt gott och enkelt alternativ.
 
 
Som oftast när det handlar om min farmors recept så finns det inga exakta mått. Man får helt enkel tillsätta och smaka av tills man är nöjd. 
 

Farmors lingonsill

 
Ingredienser
inlagd sill, avrunnen
gräddfil
crème fraîche
lingonsylt (helst hemmagjord)
 
Gör så här:
Blanda ihop inlagd sill, lika delar gräddfil och crème fraîche och lite lingonsylt (ta helt enklet så pass mycket av varje ingrediens som du tycker behövs för att det ska bli lagom krämigt). Låt helst lingonsillen stå och gotta till sig i kylskåpet i minst ett dygn.

Choklad- och toffeetryfflar

Så här års vimlar det av olika sorters tryfflar bland matbloggarna. Och eftersom inte jag vill vara sämre kommer här mitt bidrag till julens godisbord. Smarriga choklad- och toffeetryfflar som smälter i munnen.
 
 
Var noga med att koka toffeen tills den tills den får en djup gyllene färg. Om du kokar den för kort stund kommer den inte smaka något och kokar du den för länge finns det risk att den får en bitter smak. 
 
 

Choklad- och toffeetryfflar

 
ca 25 stycken
 
Ingredienser
2 1/2 dl grädde
1 1/4 dl strösocker
60 ml vatten
50 g smör
250 g mörk choklad 70%, grovt hackad + 200 g att smälta och doppa tryfflarna i
 
Gör så här:
1. Koka upp grädden i en liten kastrull. Ställ åt sidan.
2. Blanda strösocker och vatten i en annan kastrull. Värm över låg värme och rör om tills sockret lösts upp. Öka värmen något och låt koka upp. Koka i 6-7 minuter eller tills blandningen fått en djup gyllene färg. Ta kastrullen från värmen och rör snabbt ner grädden och smöret, Placera kastrullen på plattan igen och rör om tills smöret har smält. 
3. Hacka 250 g mörk choklad grovt och lägg den i en stor skål. Häll över den varma toffeen och rör tills chokladen har smält och du har en jämn smet. Täck skålen med plastfolie. Låt stå i kylskåpet i 2-3 timmar tills blandningen har stelnat.
4. Rulla matsketsstora tryfflar och placera dem på en bricka eller plåt klädd med bakplåtspapper. Placera i frysen i ca 1 timme eller tills tryfflarna blivit hårda. Doppa dem i smält choklad och lägg tillbaka dem på brickan/plåten. Låt stå kallt tills chokladen har stelnat. Pudra eventuellt tryfflarna med lite kakao innan du serverar dem.

Filmjölksbröd med nötter och fikon

Jag älskar hembakat bröd, men ska jag vara ärlig är det ganska sällan som jag tar mig tid att baka bröd. Jag vet inte hur många gånger som jag har stått vid brödhyllan i mataffären och lovat mig själv att jag ska börja baka eget bröd, men sen blir det liksom aldrig av. Det känns helt enkelt som att man måste ha så himla mycket tid över för att hinna låta degen jäsa och brödet gräddas. Tid som jag nästan aldrig har... 
 
 
Men det här brödet är både gott och otroligt enkelt att göra. Visst tar det lite tid innan det blir färdigt, men i det stora hela sköter det här brödet sig själv medan du kan pyssla med annat. Det här är receptet för alla som vill ha hembakat bröd utan att behöva bekymra sig om att jäsningen ska misslyckas eller att det på något sätt är krångligt att baka eget bröd. Dessutom passar det perfekt nu till jul!
 

Filmjölksbröd med nötter och fikon

 
2 limpor
 
Ingredienser
 
Mjölblandning
7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl fint rågmjöl
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl hasselnötter
1 dl valnötter
1 dl torkade aprikoser, skurna i lite mindre bitar
1 dl torkade fikon, skurna i lite mindre bitar
 
Filmjölksblandning
1 liter filmjölk
2 dl mörk sirap
1 1/2 tsk bikarbonat
 
flingsalt och lite extra solrosfrön och linfrön att strö över bröden
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2.Blanda alla ingredienser till mjölblandningen i en stor bunke.
3. Blanda ingredienserna till filmjölksblandningen i en annan bunka.
4. Häll ner filmjölksblandningen i mjölblandningen och rör om tills allt är väl blandat och du har en tjock smet.
5. Hällsmeten i 2 st smorda brödformar. Strö över lite flingsalt, solrosfrön och linfrön. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 1/2 timma. Täck bröden med ugnsfolie om de börjar få för mycket färg. Ta ut bröden ur ugnen och låt dem svalna något. Själp sedan upp dem på ett ugnsgaller och låt dem vila invirade i kökshanddukar i minst 3 timmar. 

Veckans favoriter

Go' kväll! Hoppas att ni haft en riktigt skön 3:e advent. Kom på att jag helt glömde bort favoriterna förra veckan så har får ni tio stycken extra bra :)
 
 
1. Att det nyförtiden går att köpa surdeg på burk. Perfekt för alla oss som älskar surdegsbröd men inte orkar sköta om en egen surdeg.
 
2. Den här vackra matbloggen.
 
3. Donna Hay's hemsida - full av smarriga recept och andra inspirerande saker.
 
4. Den här författaren - skriver välskrivna och spännande böcker som gör att man helst vill stanna hemma från jobbet och kura ihop sig i soffan med en filt och bara läsa hela dagen.
 
5. Det här spelet har mer elle rmindre tagit över mitt liv de senaste dagarna. 
 
6. Den här saffranspannacottan.
 
7. Den här gravade laxen.
 
8. Den här tv-serien. Det börjar dra ihop sig mot säsongsavslutning och det är sååå spännande!
 
9. Alla snygga fotoramar som finna på Village (de verkar dock inte finnas i webbshoppen). Köpte två stycken i fredags som ska få pryda vår stora tråkiga vägg i hallen.
 
10. Den har chokladen - har precis vräkt i mig en hel chokladkaka själv :)

Mandelris med körsbärssås

OMG vad det snöar i Stockholm! Det här är nog den vitaste jul jag har varit med om sen jag flyttade till Stockholm, och som den norrlänning jag är tycker jag att det är underbart. Jag tar mycket hellre en kall och vit vinter än en varm och grå. Sen kan jag förstå att folk tycker det är jobbigt att skotta fram bilen eller sitta fast på tunnelbanan, men man får försöka ta det med ro helt enkelt - speciellt nu i juletider.
 
 
För snart är det ju jul! Shit, vad tiden går snabbt. Har ni hunnit köpa alla julklappar än? Det har inte jag så som vanligt kommer jag nog få springa runt och shoppa de sista dagarna innan julafton. Däremot köpte och klädde vi granen i torsdags. Jag tycker det är lite sent att ta in den bara några dagar innan julafton och njuter gärna av den lite längre tid. 
 
 
Ris à la malta är ju en populär efterrätt kring jul, men av någon anledning har jag aldrig varit speciellt förtjust i det. Däremot gillar jag en annan variant som mina danska släktingar brukar göra. I stort sett innebär det att man byter ut apelsinen mot mandel och serverar det hela tillsammans med körsbärssås. Mycket, mycket godare om ni frågar mig!

Mandelris med körsbärssås

 
2-3 portioner
 
Ingredienser
2 dl vispad grädde
1 dl sötmandel, skållad och hackad
3-4 droppar bittermandelolja
2 tsk vaniljsocker
färdigtköpt körsbärssås att servera till
 
Gör så här:
Rör ihop alla indredienser och servera med körsbärssåsen.

Rocky Road med vit choklad

Rocky Road är nog det godaste julgodiset jag vet! Leila gör ju några riktigt smarriga varianter - vanlig Rocky Road och Bounty Road
 
 
Idag gjorde jag en variant med vit choklad, valnötter, pistagenötter och torkade tranbär. Riktigt, riktigt gott! Min sambo åt kunde inte låta bli att äta Rocky Road till lunch. Det här måste ni testa!

Rocky Road med vit choklad

 
Ingredienser
600 g vit choklad
2 dl valnötter, grovt hackade
1 dl pistagenötter
1 dl torkade tranbär
2 rejäla nävar marshmallown (gärna rosa), skurna i mindre bitar
 
Gör så här:
1. Smält chokladen över vattenbad (eller försiktigt i mikron).
2. Rör ner övriga ingredienser i den smälta chokladen. Bred ut blandningen i en form, ca 30 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt stå kallt tills chokladen har stelnat (ca 2 timmar) och skär sedan i mindre bitar.

Veckans favoriter

Trevlig 1:a advent allihopa! Det får bli ett väldigt kort inlägg idag för nu ska vi titta på film och adventsmysa :) Men här kommer i alla fall veckans favoriter:
1. Att man får ta fram adventspyntet idag. 
 
2. Det här otroligt söta pepparkakshuset
 
3. Allt som innehåller saffran. Tex. de här saffransskorporna eller de här lussebullarna.
 
4. Det här måttsetet i stengods. Fina att använda som små skålar också.
 
5. Den här webbshoppen. Så himla mycket fint att titta på!
 
6. Den här boken. Min bästa kompis på tunnelbanan de senaste dagarna. Har nästan velat åka några stationer längre bara för att slippa sluta läsa. Otroligt bra!
 
7. Den här apelsin- och chokladfudgen. Låter mycket gott!
 
8. Den här vackra (och hälsosamma) matbloggen.
 
9. Lakritspulver. Älskar lakrits!
 
10. Den här pläden. Ett måste i soffan för mig som är så frusen!