Godistårta
5
Igår hade vi stort 7-årskalas här hemma. 13 små tjejer som sprang runt i vår lilla lägenhet. Det var leksaker och barn överallt - två tjejer hittade jag t.o.m. i badkaret där de höll på att bygga en koja.
Jag hade spenderat hela lördagen åt att baka och Tyra hade varit med och planerat vad vi skulle bjuda på. Men det är lustigt med barn på kalas, de är sällan speciellt intresserade av att fika. De har helt enkelt fullt upp med att leka.
Tårtan var i alla fall väldigt uppskattad, speciellt det den var dekorerad med. Massor av M&M och chokladfingrar. En 7-årings drömtårta helt enkelt!
Tårtan består av sockerkaksbotten varvad med vaniljkräm (båda recepten från Leila Lindholms bok A Piece of Cake) och mosade bär. Sen grädde och godis på det. Men självklart kan du dekorera tårtan hur du vill.
Jag bakade sockerkakan och la ihop bottnarna med vaniljkrämen och bärmoset kvällen innan kalaset så att tårtan fick stå och gotta till sig i kylen över natten. Då behöver man bara dekorera den en stund innan kalaset.
Godistårta
10-12 bitar
Sockerkaksbotten
3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör och ströbröd till formen
Vaniljkräm
5 dl mjölk
1 vaniljstång
1 1/2 dl strösocker
7 äggulor
1 1/2 dl maizena
50 g mjukt smör
5 dl hallon
2 bananer
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
2-3 dl M&M
2 paket chokladfingrar
Gör så här:
Sockerkaksbotten
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Fyll en smord och bröad sockerkaksform, 24 cm i diameter.
6. Grädda kakan naturell i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
7. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.
Vaniljkräm
1. Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.
2. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.
4. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kylskåp. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.
Dags att bygga ihop tårtan
1. Dela sockerkakan i tre skivor.
2. Bred ut vaniljkrämen över den understa skivan och lägg på mittenskivan.
3. Mosa bär, bananer och strösocker och bred ut på mittenskivan. Lägg på den översta skivan.
4. Vispa grädden och bred den över och runt tårtan. Dekorera med godiset.
Kanske gillar du också...
Banantårta | Blueberry Cheesecake | Marängswiss Deluxe |
Kommentarer
Kommentarer
Mikaela
Underbar blogg!! Vi åt faktiskt ägg-desserten som du tipsade om i påskas!! Tack för inspiration!!
Trackback