Citroncheesecake med färska bär

Ok, nu måste jag faktiskt få skryta lite...

Jag tror jag har bakat den godaste cheesecaken, EVER! Jag gjorde den igår och hade tänkt att vi skulle äta den ikväll. Men jag kunde liksom inte riktigt hålla mig, var bara tvungen att tjuvsmaka en liten liten bit efter lunchen. Och sen kunde jag inte sluta äta den...


Jag älskar verkligen cheesecake och har provat otaliga recept i jakten på den perfekta cheesecaken. Ibland har de blivit helt ok, ibland inte. Ibland har resultatet blivit gott men ändå inte så lyckat pga. sprickor i kakan som inte ser speciellt snyggt ut.

Men nu tror jag faktiskt att min jakt är över. Den här cheesecaken var helt otroligt krämig med en frisk smak av citron. Och inga sprickor! Vill man ha en mer naturell smak kan man bara utesluta eller minska mängden rivet citronskal.

Det enda negativa med en cheesecake är att det kräver lite planering. Receptet är absolut inte krångligt, men den ska stå nästa 2 timmar i ugnen och sedan ytterligare 5-6 i kylskåpet innan den fått rätt konsistens. Så om ni tänker att det här skulle kunna vara en passande efterrätt till kvällens valborgsfirande måste jag tyvärr göra er besvikna. Men om ni gör den nu kan ni njuta av den imorgon!

Citroncheesecake med färska bär


Ingredienser

Kakbotten
300 g digestivekex
3 msk strösocker
drygt 100 smält smör

Cheesecakesmet
900 g philiadelphiaost
3 dl strösocker
1,8 dl grädde
4 stora ägg
rivet skal av 2 citroner
1 msk vaniljextrakt (eller vaniljsocker)

Topping
Rikligt med färska bär, t.ex. hallon och blåbär

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Kläd noggrant botten på en ugnsform med löstagbar kant (23 cm i diameter) med ugnsfolie. Detta för att inget vatten ska kunna sippra in i formen när du senare gräddar cheesecaken i vattenbad.
3. Mixa ingredienserna till kakbottnen i en matberedare tills bara smulor av digistivekexen återstår. Tryck ut digestiveblandningen i bottnen på ugnsformen och ca 2 cm upp längs kanten (min kakbotten gick lite för högt upp, det blir finare om mer av cheesecakesmeten syns). Använd baksidan av en sked för att jämna till kakbottnen. Grädda 7 minuter i ugnen och låt sedan svalna.
4. Sätt en stor kastrull med vatten på spisen och börja koka upp.
5. Vispa strösocker, philadelphiaost och rivet citronskal 2-3 minuter med elvisp till allt är väl blandat. Tillsätt grädden och vispa lite till. Tillsätt äggen ett åt gången och vispa noga mellan varje ägg. Tillsätt vaniljextrakt eller vaniljsocker och vispa tills allt är väl blandat och du har en jämn och fin smet.
6. Häll smeten i den förgräddade kakbottnen. Placera ugnsformen i en långpanna och häll det kokande vattnet i långpannan tills det når halvvägs upp längs cheesecakeformen.
7. Placera försiktigt långpannan med chessecaken mitt i ugnen. Grädda i 45-55 minuter tills kanten på cheesecaken känns fast men den fortfarande är lite dallrig i mitten. Stäng av ugnen men låt cheesecaken stå kvar i den varma ugnen i 1 timme. Ta ut den efter 1 timme och låt svalna helt. Låt den sedan stå i kylskåpet i minst 5 timmar innan du serverar den.
8. Dekorera med de färska bären.

Kanske gillar du också...





Blueberry Cheesecake Frozen Cheesecake Cheesecake Brownies

Ljummen potatissallad med räkor, sparris och pepparrotsdressing



Det har varit några hektiska veckor på jobbet och noll tid över till att blogga. Därför är det så otroligt skönt att få några dagar extra ledigt över Valborg. Bara slappa och göra sånt man känner för för stunden.

Igår var jag i Eskilstuna och hälsade på min bästa väninna som jag träffar alldeles för sällan. Det blev mycket god mat, några glas vin och många skratt. Nu ska jag spendera resten av ledigheten tillsammans med familjen och bara mysa. I Stockholm har vi haft helt underbart vårväder idag, hoppas verkligen att det håller i sig ett tag framöver.
 
 
Till lunch idag åt jag den här fräscha och våriga salladen. Jag älskar pepparrot och en pepparrotsdressing var ett perfekt tillbehör till räkor, sparris och rädisor. Den här salladen kommer jag äta många gånger i sommar!
 
Kan även tipsa om att det just nu står en härlig cheesecake och gottar till sig i kylskåpet och som ska avnjutas imorgon. Håll utkik efter receptet imorgon!
 
Ljummen potatissallad med räkor, sparris och pepparrotsdressing

Ljummen potatissallad med räkor, sparris och pepparrotsdressing


4 portioner

Ingredienser
8 kokta potatisar (gärna färskpotatis)
1 kg räkor med skal
1 bunt grön sparris (ca 250 g)
1 knippa rädisor (ca 150 g)
1 1/2 dl grovriven västerbottenost
1 påse babyspenat (ca 70 g)
1 msk färskpressad citronjuice
1/2 dl olivolja
1 tsk flingsalt
1 krm nymalt svartpeppar

Dressing
3 msk riven pepparrot
2 dl crème fraiche
1/2 dl mjölk
1/2 dl majonäs
1 tsk citronjuice
1 tsk flytande honung

Gör så här:
1. Skala räkorna.
2. Koka sparrisen i lättsaltat vatten i ca 3 minuter. Skar den i grova bitar.
3. Dela potatisen i lagom stora bitar. Skär rädisorna i skivor.
4. Blanda potatis, sparris, rädisor, bladspenat, räkor och den rivna osten i en stor skål.
5. Vispa ihop citronjuice, olivolja, salt och peppar och vänd ner i salladen.
6. Blanda alla ingredienser till dressingen och servera till salladen.

Kanske gillar du också...

 
Grekisk bönsallad Rostad potatissallad
med kyckling och pesto
Rostade grönsaker med
couscous, räkor och harissa

Chocolate Chip Cookies

När jag var i USA nyligen passade jag på att köpa med mig flera olika sorters "chocolate chips" hem. Jag har sett att det går att köpa även i vissa välsorterade mataffärer här i Sverige som har en "amerikansk hylla". Men i Sverige är de ganska dyra och som sagt inte helt enkla att få tag i.


Mitt lager med chocolate chips kom väl till hands i helgen när vi skulle ha kalas. Jag bakade en stor sats chocolate chip cookies som uppskattades av både stora och små.


Om du inte kan få tag i chocolate chips går det minst lika bra att använda sig av motsvarande mängd vanlig choklad hackad i lagom stora bitar. Jag tycker bara att det är så himla smidigt att slippa hacka chokladen. Sen känns det även lite mer autentisk amerikanskt med riktiga chocolate chips.

Chocolate Chip Cookies


ca 60 små kakor

Ingredienser
5 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
drygt 100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
2 dl brunt farinsocker
1 tsk vaniljextrakt (eller 2 tsk vaniljsocker)
2 ägg
5 dl chocolate chips (eller hackad mörk choklad)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 190 grader.
2. Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en skål.
3. I en annan skål, vispa ihop rumsvarmt smör, strösocker, farinsocker och vaniljextrakt (alt. vaniljsocker) till en krämig smet. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt i smeten efter varje ägg. Fortsätt vispa och tillsätt lite av mjölblandningen i taget. Tillsätt chokladen och blanda ordentligt.
4. Klicka ut matskedstora kulor av smet på en bakplåtsklädd plåt, med ca 5 cm emellan.
5. Grädda i 8-10 minuter eller tills kakorna är gyllenbruna. Ta ut kakorna och låt svalna ett par minuter innan du flyttar över dem till en galler för att svalna helt.

Kanske gillar du också...





Chocolate Chip Orange
Cookies
Biscotti Choklad- och nötcroissanter

Godistårta

Igår hade vi stort 7-årskalas här hemma. 13 små tjejer som sprang runt i vår lilla lägenhet. Det var leksaker och barn överallt - två tjejer hittade jag t.o.m. i badkaret där de höll på att bygga en koja.

Jag hade spenderat hela lördagen åt att baka och Tyra hade varit med och planerat vad vi skulle bjuda på. Men det är lustigt med barn på kalas, de är sällan speciellt intresserade av att fika. De har helt enkelt fullt upp med att leka.


Tårtan var i alla fall väldigt uppskattad, speciellt det den var dekorerad med. Massor av M&M och chokladfingrar. En 7-årings drömtårta helt enkelt!

Tårtan består av sockerkaksbotten varvad med vaniljkräm (båda recepten från Leila Lindholms bok A Piece of Cake) och mosade bär. Sen grädde och godis på det. Men självklart kan du dekorera tårtan hur du vill.

Jag bakade sockerkakan och la ihop bottnarna med vaniljkrämen och bärmoset kvällen innan kalaset så att tårtan fick stå och gotta till sig i kylen över natten. Då behöver man bara dekorera den en stund innan kalaset.

Godistårta


10-12 bitar

Sockerkaksbotten
3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör och ströbröd till formen

Vaniljkräm
5 dl mjölk
1 vaniljstång
1 1/2 dl strösocker
7 äggulor
1 1/2 dl maizena
50 g mjukt smör

5 dl hallon
2 bananer
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
2-3 dl M&M
2 paket chokladfingrar

Gör så här:


Sockerkaksbotten
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Fyll en smord och bröad sockerkaksform, 24 cm i diameter.
6. Grädda kakan naturell i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
7. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.

Vaniljkräm
1. Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.
2. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.
4. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kylskåp. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.

Dags att bygga ihop tårtan
1. Dela sockerkakan i tre skivor.
2. Bred ut vaniljkrämen över den understa skivan och lägg på mittenskivan.
3. Mosa bär, bananer och strösocker och bred ut på mittenskivan. Lägg på den översta skivan.
4. Vispa grädden och bred den över och runt tårtan. Dekorera med godiset.

Kanske gillar du också...





Banantårta Blueberry Cheesecake Marängswiss Deluxe

Sallad med rostade rödbetor, feta och quinoa



Jag har gått och blivit rejält förkyld vilket jag inte alls har tid för just nu. På jobbet är det mer att göra än någonsin och i helgen ska vi ha 7-årskalas här hemma. Och det känns ju lagom kul när man nyser och snörvlar hela tiden. Någon som har en pålitlig huskur mot förkylning? Jag är villig att testa det mesta bara det gör mig pigg och frisk igen. Helst typ imorgon...


Den här salladen äter jag som den är eller tillsammans med lax eller kyckling. Perfekt mat att ha med sig i lunchlådan! Glöm inte bort vinägretten - den är supergod!

Sallad med rostade rödbetor, feta och quinoa


3 portioner

Ingredienser
4 rödbetor
4 potatisar
2 msk olivolja
quinoa för 2 personer
200 g fetaost
1 rejäl näve bladspenat

Senapsvinägrett
1 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
1 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta, pressad
nymald svartpeppar
1 rejäl nypa flingsalt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Packa in rödbetorna i ugnsfolie och lägg på en plåt. Låt rosta i ugnen i 45-60 minuter beroende på hur stora rödbetorna är. Du ska kunna sticka en gaffel i de färdiga rödbetorna utan att det är för mycket motstånd.
3. Skär potatisen i mindre bitar och lägg på samma plåt som rödbetorna när ca 20 minuter återstår. Ringla över lite olivolja och ställ in i ugnen igen.
4. Koka quinoa för 2 personer enligt anvisningarna på förpackningen. Låt svalna.
5. Blanda alla ingredienser till vinägretten i en skål.
6. Låt de färdigrostade rödbetorna svalna något. Skala dem och skär dem i mindre bitar.
7. Blanda rostade rödbetor, potatis, quinoa, smulad fetaost och bladspenat i en stor skål. Ringla över vinägretten.

Kanske gillar du också...





Grekisk bönsallad Sallad Caprese Rostad potatissallad med
kyckling och pesto

Chicken Enchiladas

Så börjar den här påskhelgen lida mot sitt slut. Jag har haft en väldigt mysig och rolig helg i Sundsvall med mina föräldrar, systrar och syskonbarn. Skönt att komma hem till Norrland och ladda upp med lite ny energi :) Hoppas att även ni har haft en jättebra påsk!

Som vanligt på söndagarna brukar jag gilla att laga till ett stort lass med mat som kan fylla mina lunchlådor i veckan som kommer. Idag blev det Chicken Enchiladas.
 
 
Jag älskar mexikansk mat och det här är verkligen supergott! Massor av smak och lite lagom spicy. I Mexico använder man majstortillas när man gör enchiladas, men det fungerar även jättebra med vetetortillas.
 
Det här måste ni bara testa!

Chicken Enchiladas


4-5 portioner. Servera med sallad, gräddfil, extra färsk koriander och guacamole.

Ingredienser
1 gul lök, hackad
1 msk olivolja
3 vitlöksklyftor, hackade
1/2 dl jalapeños, hackade
3 msk chilipulver
2 tsk malen kummin
3 tsk strösocker
1 burk passerade tomater (500 g)
2 1/2 dl vatten
2 tomater, urkärnade och hackade
2 kycklingbröstfiléer
3 dl riven ost, gärna cheddar
1 msk smör, smält
1 dl färsk koriander, hackad
salt och peppar
8 tortillas (majs eller vete)

Gör så här:
1. Stek lök och vitlök i olivolja i en stor stekpanna eller kastrull på medelhög värme i ca 7 minuter tills löken har blivit mjuk. Tillsätt jalapeños, kummin, chilipulver, salt, peppar och socker. Rör om och stek ytterligare 1 minut.
2. Tillsätt passerade tomater, vatten och hackade tomater. Låt såsen koka upp i ca 5 minuter tills den tjocknat något.
3. Lägg kycklinglårfiléerna i såsen. Låt puttra under lock på låg värme i ca 15 minuter till kycklingen är genomkokt. Ta ur kycklingen och lägg den på ett fat.
4. Sila såsen genom ett durkslag och ner i en bunke. Pressa ut så mycket sås du kan ur lökblandningen i durkslaget. Häll sedan lökblandingen  i en annan bunke. Smaka av såsen med salt, peppar och eventuellt lite mer strösocker.
5. Strimla kycklingen och tillsätt den till lökblandningen. Tillsätt även hackad koriander, hälften av osten och 1/2 dl av enchiladasåsen. Rör om.
6. Värm ugnen till 225 grader.
7. Lägg alla tortillas i en hög på en tallrik och täck med plastfolie. Värm i mikron på högsta effekt i 1 minut.
8. Lägg ca 1/2 dl av kycklingblandningen jämnt längs mitten av varje tortilla. Rulla ihop och lägg rullarna tätt intill varandra i en ugnsform.
9. Pensla med lite smält smör och ställ i ugnen i ca 5 minuter tills tortillabröden börjat få lite färg. Ta då ut ugnsformen och sänk värmen till 200 grader.
10. Häll enchiladasåsen över tortillarullarna och strö över resten av osten. Täck med ugnsfolie och grädda i ugnen i 15 minuter. Ta bort ugnsfoliet och grädda i ytterligare 5 minuter tills osten har fått lite färg.
11. Servera tillsammans med en sallad, färsk koriander, gräddfil och guacamole.

Kanske gillar du också...

 
Shrimp Quesadillas Chicken Cashew Pasta Delizie

Chokladägg med vit chokladmousse och aprikossylt



Här kommer ett lite roligt tips till påsken. Kinderägg fyllda med vit chokladmousse och en rinnande "gula" gjord av aprikossylt. Några av er som redan testat receptet har kommit med förslag på att t.ex. använda sig av banan som gula istället. Vore jättekul om fler kommer med andra förslag, för faktum är att när jag åt mitt ägg tänkte jag att det kanske hade passat bättre med en gula som inte var så söt. Kanske en citroncréme? Blir som sagt bara glad för tips på hur man kan förbättra receptet!

Det ser bra mycket mer avancerat ut än vad det är, det är faktiskt väldigt enkelt. Var lite försiktig när du tar bort toppen på chokladäggen bara så att de inte spricker.

Kanske en passande dessert till påskbuffén?

Chokladägg med vit chokladmousse och aprikossylt


Ingredienser
8 kinderägg
1/2 dl vispgrädde
50 g vit choklad
1/2 dl kesella, 10%
1 msk aprikossylt
1 tsk vatten

Gör så här:
1. Skär bort så toppen på kinderäggen med en liten kniv. Skär bort så pass mycket att du kan plocka ut leksaken. Ställ chokladäggen i äggkoppar eller något annat som får dem att stå upprätt.
2. Smält den vita chokladen i en skål i mikron (se upp så att den inte blir bränd).
3. Vispa grädden men inte för hårt. Rör ner grädde och kesella i den smälta chokladen utan att röra för mycket.
4. Fyll kinderäggen med chokladmoussen med hjälp av en liten sked eller en sprits. Jämna till på toppen. Låt stå i kylskåpet i minst 30 minuter.
5. Blanda aprikossylt och vatten i en liten kastrull. Hetta upp under omrörning så att sylten "smälter". Låt svalna.
6. Ta ut chokladäggen 10 minuter innan servering. Gröp ett litet hål i moussen och häll lite aprikossylt i varje.

Kanske gillar du också...





Cheesecake Brownies Bakad choklad med
vaniljglass
Kokostoppar med vit
och mörk choklad

Färskostburgare

Min 6-åring (7 år om 2 dagar) har börjat visa mer och mer intresse för matlagning under det senaste året. Så på bokrean i februari hittade jag en perfekt bok åt henne, Barnens stora kokbok, fylld med enkla och goda recept. Beroende på barnets ålder får man ju kanske hjälpa till en del ändå, men det är en perfekt bok att börja med om intresset finns där.



Ikväll lagade Tyra sin första middag ur boken - färskostburgare. Jag fick hjälpa till med lökhackningen och sköta stekpannan så klart, men resten gjorde hon i princip själv. Väldigt imponerande! Och hur smakade det då? Riktigt, riktigt gott :)

Färskostburgare


Ät de som hamburgare eller som biffar till t.ex. klyftpotatis. Receptet ger 4 stora burgare.
 
Ingredienser
675 g köttfärs
1 gul lök, finhackad
3 msk persilja, finhackad
salt och peppar
75 g Philadelphiaost
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk gräslök, finhackad
lite olja till pensling

Gör så här:
1. Blanda köttfärs, lök, persilja, salt och peppar i en bunke. Forma åtta burgare av färsen.
2. Blanda Philadelphiaost, vitlök och gräslök i en liten bunke. Klicka ut blandningen på fyra av burgarna. Lägg de andra burgarna som lock över ochnyp ihop kanterna.
3. Pensla burgarna med lite olivolja och grilla dem ca 8 minuter på varje sida tills de är helt genomstekta.

Kanske gillar du också...

 
Pinjenötsbiffar med
fetaostcréme
Zucciniplättar Laxburgare med
mangodressing