Kycklinggryta med spiskummin och chili

Här kommer receptet på en väldigt god och kryddstark kycklinggryta. Absolut godast blir den om man har tid att marinera kycklingen i kryddor och citronsaft ett par timmar eller till och med en dag innan man tillagar den. Kanske kan du marinera kycklingen under natten och sedan tillaga den till lunch eller middag? Men grytan blir jättegod även utan dessa förberedelser.

Kycklinggryta med spiskummin och chili


En kryddig och mycket god gryta med indiska influenser. Servera den med ris eller bulgur.

Ingredienser
4 st kycklingfiléer
3 vitlöksklyftor
1 1/2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
chili efter tycke och smak
svartpeppar
saft från 1/2 citron
1 gul lök
1 burk hela, konserverade körsbärstomater
2 dl grädde
salt
färsk persilja

Gör så här:
1. Skär kycklingen i mindre bitar.
2. Krossa och hacka vitlöken fint, strö den tillsammans med spiskummin, paprikapulver, chili och svartpeppar över kycklingen. Pressa sist över citronsaften, blanda om väl. Nu beror det på hur mycket tid du har, om möjlighet finns låt det stå och marinera ett par timmar eller över dagen. Annars får det stå och gotta till sig medan du steker löken.
3. Skala och finhacka löken, stek den mjuk i en klick smör.  Lägg i kycklingen och låt den steka tills den fått fin färg runt om. Slå då över tomaterna och låt allt småkoka tills kycklingen är helt genomkokt, ca 20 minuter.
4. Häll i grädden och salta väl. Såsen får nu koka tills den tjocknar något.
5. Strö över färsk persilja.

Kanske gillar du också...





Chicken Cashew Fiskgryta Parisienne Renskavsgryta med
kantareller och lingon

Lussebullar

Trevlig första advent på er! Gissar att det är fler än jag som har plockat fram adventsstjärnor och ljusstakar idag. Inte för att ens en gnutta julstämning infinner sig när man tittar ut genom fönstret och det är 11 grader varmt och regn. Vart håller snön hus???



Men traditioner är ju ändå traditioner och lite mysigare blir det ändå med lite adventspynt. Man får väl helt enkelt göra vad man kan för att skapa lite snart-är-det-jul-känslor. Så imorse stövlade jag ner i källaren för att leta fram kartongen med julsaker. Men när jag öppnade dörren till vårt pyttelilla förråd var jag nära att slå igen den igen och skippa årets pyntande. Vart kommer alla saker ifrån? Varför har min sambo valt att spara två uppsättningar bildäck i vårt redan fullsmockade förråd? Och varför står alltid det man ska ha längst in?

Det tog 20 minuter att först bära ut alla saker som hindrade mig från att komma fram till julkartongen och sedan ställa in allt igen. Puhh! Men nu lyser det i alla fall stjärnor i våra fönster. Mysigt!

Här kommer mitt recept på lussebullar och några förslag på hur du kan variera dem. Min personliga favorit är släta saffransbullar med mycket strösocker. Mums!

Grundrecept saffransbröd


Saftiga lussebullar med mycket saffran. Receptet ger ca 35 stycken bullar.

Ingredienser
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
1,5 g saffran (3 påsar)
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
17 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
russin

Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke.
2. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm tills fingervarmt (37 grader).
3. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen löser sig.
4. Tillsätt kesella, socker, salt, saffran och det mesta av mjölet.
5. Arbeta samman degen tills den blivit blank och smidig och släpper bunkens kanter.
6. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
7. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta eventuellt in mer mjöl om den känns för kletig.
8. Forma degen efter önskemål och garnera med russin.
9. Låt lussebullarna jäsa övertäckta på plåten i ca 30 minuter.
10. Värm ugnen till 225 grader.
11. Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen 5-7 minuter.
 

Släta saffransbullar


De här bullarna är godast att äta riktigt färska. Om du planerar att frysa in dem är det bäst att vänta med att pensla dem med smör och doppa dem i strösocker tills det är dags att äta dem.

Ingredienser
1 sats saffransbröd grundrecept
25 g smör
2 dl strösocker

Gör så här:
1. Gör degen enligt grundreceptet.
2. Forma till runda bullar och knåda in några russin i varje bulle. Grädda dem i 225 grader i 5-7 minuter.
3. Smält smöret och pensla bullarna när de har svalnat. Doppa dem i strösockret.
 

Saffransfläta med mandelmassa och vanilj


Ingredienser
1 sats saffransbröd enligt grundrecept (räcker till 3 stycken flätor)
200 g mandelmassa
2 dl russin
3 dl färdig marsánsås
pärsocker
mandelspån

Gör så här:
1. Gör degen enligt grundreceptet.
2. Dela degen i 3 delar. Kavla ut till plattor, ca 20x20 cm.
3. Rör ihop riven mandelmassa, russin och marsánsås i en bunke.
4. Stryk ut blandningen från på plattorna, rulla ihop, lägg på plåt och klipp flikar med en sax, luta saxen ca 45 grader och håll ca 2 cm mellan varje klipp.
5. Låt jäsa under duk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200°C.
8. Vispa upp ägget lätt och pensla längderna, strö på pärlsocker och mandelspån.
9. Grädda i 16-18 min längst ner i ugnen.

Kanske gillar du också...

 
Bakad choklad med
vaniljglass
Bullar med mandelmassa Choklad- och
nötcrossanter

Chai Latte Cupcakes

Finns det något godare en kall och grå novemberdag än en varm chai latte? Kryddig, söt och med rejält med skum. Mums. Jag skulle lätt kunna dricka 2-3 stycken om dagen.
 
 
Dessa cupcakes är lika kryddiga och krämiga som en chai latte och är dessutom smaksatta med te, därav namnet. Den himmelska toppingen får symbolisera skummet på chailatten.  Kakan påminner ganska mycket om mjuk pepparkaka. Perfekt till adventsfikat!
 
Söta muffinsformar finns på Åhlens.

Chai Latte Cupcakes


Kryddiga och juliga cupcakes med en silkeslen topping. Receptet ger 12 st cupcakes eller 6 st stora muffins.

Ingredienser
2,5 dl mjölk
4 tepåsar eller 2 msk svart te
1 tsk äppelcidervinäger
3 dl vetemjöl
2 msk majsstärkelse
3/4 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1/4 tsk malda nejlikor
1/4 tsk malen muskot
0,8 dl solrosolja
1, 8 dl strösocker
2 tsk vaniljextrakt

Topping
1 pkt philadelphiaost
50 g rumsvarmt smör
1 pkt florsocker
2 tsk vaniljextrakt
0,5 tsk malen kanel

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Värm mjölken i en liten kastrull tills den nästan kokar. Ta bort från plattan och lägg i tepåsar eller tesil. Låt teet dra i ca 10 minuter. Ta bort tepåsarna/tesilen och kramar ur så mycket som möjligt av mjölken. Mät upp den smaksatta mjölken igen så att du har exakt 2,5 dl (antagligen behöver du tillsätta lite mer mjölk).
3. Vispa i äppelcidervinäger i mjölken och låt stå medan du fortsätter med resten av smeten. Vinägern kommer att göra så att mjölken klumpar sig.
4. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, kryddor, majsstärkelse och salt i en skål. Tillsätt den smaksatta mjölken, solrosolja, strösocker och vaniljextrakt. Rör om endast tillräckligt för att inga stora klumpar ska finnas kvar i smeten.
5. Fyll cupcakeformar eller muffinsformar till 2/3 med smet. Grädda i ca 20 minuter (ca 30 minuter för stora muffins). Ta ut ur ugnen och låt svalna innan du brer på toppingen.
6. Topping:  Vispa alla ingredienser med elvisp tills du har en fluffig topping. Bred eller spritsa toppingen på dina cupcakes.

Kanske gillar du också...

 
Choklad- och
bananmuffins
Bullar med mandelmassa Pecan Banana Bread

Italienska köttbullar i tomatsås

Någon mer än jag som har tittat på Sopranos och kännt hur det börjat vattnas i munnen av all gudomlig mat som de äter i serien? Det är något med italiensk matlagning och deras familjegemenskap som det känns som att vi svenska är ganska dåliga på. Det är inte bara det att maten ser så god ut. Jag gillar också tanken på att skippa alla halv- och helfabrikat och istället ägna några timmar extra i köket, för att sedan sitta ner tillsammans runt middagsbordet och bara äta och umgås. Visst gör vi svenskar det också, men för italienarna känns det mer självklart.


Det här är verkligen inget recept att ta sig an en vardag efter jobbet. Såsen ska koka länge och köttbullarna tar en stund att rulla. Men om du har några timmar över en söndag tycker jag verkligen att du ska testa det här! Köttbullarna blir otroligt saftiga och smakrika eftersom de kokar i tomatsåsen och är packade med brödsmulor och parmesanost som suger åt sig vätska. Det här är min 6-årings nya favoriträtt.

Så häll upp ett glas rött vin, sätt på lite musik och laga en riktig italiensk söndagmiddag!

Italienska köttbullar i tomatsås


Riktigt saftiga och smakrika köttbullar i supergod tomatsås. Servera köttbullarna tillsammans med pasta och en grön sallad.

Ingredienser
500 g nötfärs
1,25 dl ströbröd
2 ägg
1 tsk finhackad vitlök
1,25 dl riven parmesanost
2 msk finhackad bladpersilja
1 tsk salt
svartpeppar
2 msk olivolja

Tomatsås
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk tomatpuré
4 burkar skalade hela tomater
salt och nymalen svartpeppar
5 färska basilikablad, strimlade
2 msk socker
1 dl rött vin

Gör så här:

Tomatsås
1. Hetta upp oljan på medelvärme i en stor tjockbottnad kastrull. Lägg i vitlöken och fräs den gyllengul.
2. Rör ner tomatpurén och koka i en minut.
3. Kör tomaterna släta i en matberedare och tillsätt i kastrullen.
4. Tillsätt det röda vinet, sockret, basilikan och salt och peppar efter smak.
5. Koka upp såsen och låt den sedan sjuda på låg värme i 1,5 timmar. Rör om då och då. Till sätt vatten eller mer vin om såsen blir för tjock.

Köttbullar
1. Lägg alla ingredienser utom oljan i en stor bunke. Blanda väl.
2. Skölj händerna i kallt vatten och forma köttbullarna så att de inte är större än vindruvor.
3. Hetta upp oljan i en stekpanna. Bryn köttbullarna väl runtom. (De ska koka i tomatsåsen senare för att bli helt klara.)
4. När tomatsåsen har sjudit i en och en halv timme lägger du i köttbullarna och låter dem sjuda ytterliggare en halvtimme.
5. Servera med pasta.

Kanske gillar du också...





Pasta Delizie Lasagne Bolognese Biscotti

Hemmagjord müsli

Jag är verkligen ingen frukostmänniska. För det första ligger jag alltid och drar mig in i det sista, så en stadig frukost innan jobbet blir det helt enkelt aldrig tid till. Blir dessutom sällan hungrig förrän jag har varit vaken en timme eller två. Därför blir det oftast en smörgås och en kopp kaffe vid datorn på kontoret på vardagarna.

Men på helgen är det en helt annan sak. I alla fall ibland. Då behöver man inte stiga upp i ottan utan är kanske t.o.m. lite hungrig när man kommit ur sängen. Då är det härligt med en riktig brakfrukost! Äggröra, amerikanska pannkakor och smoothie - you name it! Om vi har ätit tacos få fredagen brukar min dotter vilja ha tacofrukost på lördagen, men där går gränsen för mig...

I helgen gjorde jag egen müsli, och vilken müsli det blev!


Receptet går att variera i alla oändlighet. Tillsätt dina egna favoriter av frön, nötter och torkade bär/frukter. Jag använde solrosfrön, pumpakärnor, mandlar, hasselnötter, torkade tranbär och gojibär.

Jag hör till de som inte tror att man mår dåligt av en liten klick smör i maten, men vill man ha ett fettsnålare alternativ kan man byta ut smöret mot lite extra äppeljuice. Du kan även minska mängden honung. Jag lyxade dock till min müsli ordentligt - det måste man väl få göra när det är helg!

Första gången jag testade att göra müslin gjorde jag två misstag. För det första upptäckte jag att man får vara försiktig när man blandar ihop alla ingredienser. Om man mosar ihop blandningen för mycket klumpar den sig och torkar inte som den ska i ugnen. Så försök och håll blandningen så "fluffig" som möjligt.

För det andra - håll koll på müslin när den är i ugnen. Min första plåt brändes lite väl mycket undertill, och bränd müsli smakar kanske inte så gott. Rör om ett par gånger medan plåten är i ugnen och ta ut den om du tycker att müslin börjar få för mycket färg. Det gör inte så mycket om den inte har torkat helt och hållet - den kommer torka om du låter den ligga kvar på plåten en stund.

Hemmagjord müsli


En lyxig och knaprig müsli som du kan variera genom att välja dina egna favoriter av frön, nötter och torkade bär. Servera med naturell yoghurt, färska bär och ringla över lite honung.

Ingredienser
1 dl honung
75 g smör
1 1/2 dl äppeljuice
1 liter havregryn
2 dl grovt hackade nötter (t.ex. mandel, hasselnötter, valnötter, pistasch)
1 dl blandade frön (t.ex. pumpakärnor, solrosfrön)
1 dl kokosflingor
1 dl torkade bär och frukter (t.ex. tranbär, russin, blåbär, gojibär)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Mät upp honung och smör i en kastrull och rör tills smöret smält. Blanda ner äppeljuicen.
3. Blanda havregryn, kokosflingor, frön och nötter i en bunke. Häll över honungssmöret.
4. Blanda väl och fördela alltsammans på en plåt med bakplåtspapper.
5. Rosta i nedre delen av ugnen tills müslin är gyllene. Rör om ett par gånger under tiden.
6. Låt svalna och blanda ner torkade bär.

Kanske gillar du också...





Ricotta Pancakes Hallon- och
avokadosmoothie
Lingonsylt

Lax i hummersås

Här kommer mitt middagstips till Alla helgon dag. För mig är lax alltid en favorit på middagsbordet och det här kan nog vara en av de maträtter som jag har lagat flest gånger. Så otroligt enkelt och gott! Alla som har smakat den här rätten har älskat den, så chansen är stor att det även blir en favorit för dig :)
 

Lax i hummersås


En supergod laxrätt som är väldigt enkel att göra. Servera med pressad potatis och en sallad.

3-4 portioner

Ingredienser
400 g lax, skinnfri
2,5 dl mellangrädde
1 dl crème fraîche
3 msk hummerfond
2 tsk dijonsenap
1 dl vatten
1 knippe färsk dill

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200ºC.
2. Lägg laxen i ugnsfast form.
3. Koka ihop vatten, hummerfond, crème fraiche, grädde och senap i en kastrull. Häll såsen över laxen och tillaga i ugn tills laxen är klar, ca 30 minuter.
4. Grovhacka dillen och strö den över laxen.
 

Kanske gillar du också...

 
Västerbottenlax Fiskgryta Parisienne Laxburgare med
mangodressing