Laxburgare med mangodressing

Min dotter Tyra älskar fiskburgare så till middag ikväll blev det hennes favorit. Mums!


Laxburgare med mangodressing


4 stora burgare
500 g laxfilé
0,5 gul lök
1 ägg
1-2 msk hackad färsk koriander
3 msk matlagningsgrädde
salt och peppar
1-2 dl ströbröd
smör till stekning

Mangodressing:
0,5 mogen mango (eller djupfryst tärnad mango)
3 dl turkisk yoghurt
1 msk mango chutney
salt och peppar

Till servering:
hamburgebröd
tomat
avokado
rödlök
färsk koriander

Gör så här:
1. Kör laxen tillsammans med lök, ägg, koriander och matlagningsgrädde i en matberedare till en slät färs. Salta och peppra.
2. Forma laxfärsen till 4 burgare och vänd runt dem i en skål med ströbröd. Stek i rikligt med smör, 3-4 minuter på varje sida.
3. Mangodressing: Skala mangon och tärna den fint. Blanda med övriga ingredienser.

Kanske gillar du också...




Västerbottenlax Rostade grönsaker med
couscous, räkor och
harissa
Fiskgryta Parisienne

Rostad potatissallad med kyckling och pesto

Matig och makalöst god sallad!

Rostad potatissallad med kyckling och pesto


4 portioner
2 sötpotatisar (alternativt morötter)
3 msk olivolja
salt & svartpeppar
800 g potatis (gärna färskpotatis)
1 tsk timjan
2-3 kycklingfiléer
2 msk smör
1 liten rödlök
ärtskott

Pesto
1 kruka färsk basilika
1 vitlöksklyfta
1 dl pinjenötter
0,5 dl riven parmesanost
1-2 dl olivolja
flingsalt
svartpeppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 220 grader. Skala sötpotatisen och skär den i mindre bitar. Behåll skalet på den vanliga potatisen och lägg båda sorterna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, salta och peppra. Baka i ugnen i ca 20 minuter.
2. Mixa basilikabladen tillsammans med vitlöksklyftan, 1 dl olivolja och pinjenötter. Tillsätt riven parmesanost och eventuellt mer olivolja om du vill ha lösare pesto. Salta och peppra.
3. Hetta upp en stekpanna med smör och stek kycklingfiléerna, salt och peppra. Dela filéerna i mindre bitar.
4. Blanda potatis, kyckling, rödlök och ärtskott i en skål. Ringla över peston.

Kanske gillar du också...

 
Chicken Cashew Grekisk bönsallad Renskavsgryta med
kantareller och
lingon

Fiskgryta Parisienne

Här kommer receptet på en riktigt god och nyttig fiskgryta som går snabbt att laga. Det funkar jättebra att använda matlagningsvin om man inte hinner förbi Systemet och vill man göra det riktigt lätt för sig kan man använda färdigskalade räkor. Servera med hemmagjord aioli.
 
Bon apetit!




Fiskgryta Parisienne


10 portioner
 
Ingredienser
0,5 kg laxfilé
250 g räkor med skal
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
1 st fänkål
2 msk smör
2 st påsar saffran á 0,5 g
3 burkar hela tomater
1-2 dl vitt vin
2 st hönsbuljongtärningar
2 tsktimjan
1 st lagerblad
1 tsksalt
2 msk hackad dill

Gör så här:
1. Skär fisken i stora bitar. Skala räkorna.
2. Skala och hacka gul lök och vitlök. Ansa och strimla fänkålen.
3. Stek de båda löksorterna och fänkål i smöret i en gryta och låt det fräsa 4-5 min. Tillsätt saffran. Häll i tomater, vin och delade buljongtärningar. Koka upp. Tillsätt timjan och lagerblad. Lägg på locket. Låt grytan sjuda 10 min.
4. Salta och lägg ner fisken i grytan. Låt sjuda ca 5 min. Blanda ner räkorna. Strö över dill.
5. Servera fiskgrytan med en klick turkisk yoghurt blandat med pressad vitlök, färsk timjan, salt och peppar.

Kanske gillar du också...

 
Västebottenlax Zucciniplättar Örtkyckling
"allt på en plåt"

Pizza Night

Hemmagjord pizza är ju så mycket godare än köppizza och det är faktiskt inte lika krångligt som man kan tro. Medan pizzadegen jäser kokar man ihop tomatsåsen och fixar resten av toppingen. Idag hade vi mozzarellaost, champinjoner, rökt skinka, rödlök, färsk basilika och lite nymald svartpeppar på våra pizzor.

Vad har du helst på din pizza?
 

Pizzadeg


4 st pizzor
50 g jäst
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
0,5 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7-9 dl vetemjöl special

Gör så här:
1. Blanda jäst, socker, salt, olivolja och vatten i en bunke.
2. Rör i mjölet lite i taget tills du får en fast men elastisk deg. Spara resten av mjölet till utbakningen.
3. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 30 minuter.

Tomatsås


2 vitlöksklyftor
5 mogna tomater
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
1 tsk vitvinsvinäger
flingsalt
svartpeppar från kvarn

Gör så här:
1. Skiva vitlöken tunt och tärna tomaterna.
2. Hetta upp olivoljan i en kastrull och fräs vtlöken lätt.
3. Tillsätt tomaterna och honungen. Koka såsen tills tomaterna är helt mjuka och såsen har tjocknat, 20-30 minuter.
4. Smaksätt såsen med vinäger, flingsalt och svartpeppar. Ställ åt sidan.

När degen jäst färdigt delar du den i 4 delar och kavlar ut dem på mjölat bakbord. Placera på en plåt. Lägg på tomatsås och valfri topping. Avsluta med lite nymald svartpeppar. Grädda pizzorna ca 5 minuter i 250 grader.

Kanske gillar du också...

 
Rostade grönsaker med
couscous, räkor och
harissa
Laxburgare med
mangodressing
Örtkyckling
"allt på en plåt"