Topp 20 2011

Så här års översvämmas vi av årskrönikor på tv och i tidningar så jag tänkte att jag skulle sätta ihop en egen liten årskrönika för Mitt skafferi. Bloggen har ju inte riktigt fyllt ett år än, men sedan i mars har jag ändå hunnit publicera en hel del inlägg. Bland dem har jag plockat ut mina absoluta favoriter, recept som jag själv har återkommit till flera gånger under det gångna året. Så om ni ska testa några recept i början av nästa år är det dessa ni ska testa!

Jag har lärt mig massor när det gäller matlagning och bakning sedan jag startade min blogg och ser fram emot ett nytt år med massor av nya smarriga recept att testa. Mitt nyårslöfte i år blir dessutom att lära känna min kamera bättre så att jag kan börja lägga ut bättre bilder här på bloggen. Jag har redan beställt några böcker om foto som jag tänker sätta tänderna i efter nyår. Det är ju trots allt bilderna som frestar en att testa ett nytt recept, eller hur? Nar det vattnas i munnen bara man tittar på ett fotografi, då är det antagligen ett bra recept.

So here you go, min topp 20 2011 (utan inbördes ordning). Gott nytt år!



Pepparrotssill


Pepparrotssill


Ingredienser
1 burk matjessill (200 g)
1 dl crème fraiche
1 msk färsk pepparrot, riven
1 msk grov skånsk senap
1 tsk citronsaft
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Gör så här:
Blanda helt enkelt alla ingradienser i en skål. Låt stå svalt till det är dags att äta sillen.

Kanske gillar du också...





Superenkel senapssill Gravad lax &
hovmästarsås
Västerbottenlax

Superenkel senapssill

Sill och lax är som sagt det jag gillar mest på julbordet och idag gjorde jag två sorters inlagd sill. Här kommer Husmorsornas snabba senapsill. Jag fick dock inte tag på någon Honey Dijonsenap utan tog vanlig Dijonsenap + plus 2 msk flytande honung. Det blev också jättegott!

Superenkel senapssill


Ingredienser
4 paket snabbsill
3 dl neutral olja
3 dl grädde
4,5–5 msk honey dijonsenap
4,5–5 msk ljus fransk senap
rivet skal från 3 citroner
vitpeppar

Gör så här:
Ja, det är bara att ta fram en stor bunke och börja blanda helt enkelt! Häll ner allt i skålen, rör om, smaka av, krydda lite mer kanske? När allt är supergott vänder du ner sillen. Klart!

Kanske gillar du också...

 
Oreo- och
pepparminttryfflar
Hemmagjord daim Lingonsylt

Hemmagjord Bounty

Det här är nog det godaste jag har ätit i år! Kanske t.o.m. det godast jag har ätit EVER. Om du bara ska göra en sorts julgodis i år tycker jag verkligen att du ska göra egen Bounty. I alla fall om du gilla kokos. Det här var mycket godare än färdigköpt Bounty och så enkelt att göra. Det enda du behöver tänka på är att börja göra Bountyn en dag (eller i alla fall 3-4 timmar) innan du planerar att äta den.

 
Choklad och kokos är en sådan där kombination som fungerar så otroligt bra. Bountyn smälter bokstavligen i munnen och lämnar dig suktandes efter mer. Igår när jag kom hem sent från jobb och ett träningspass orkade jag inte vänta på att maten skulle värmas upp utan slukade tre bitar Bounty som förrätt. Somliga skulle kanske påstå att det inte är den bästa starten på en hälsosam middag, men hur fel kan det vara när det är så gott?
 
 

Hemmagjord Bounty


Som färdigköpt Bounty fast mycket saftigare och godare.

Ingredienser
150 g smör
150 g strösocker
2,5 dl vispgrädde
220 g kokosflingor
250 g mörk choklad, 70%
50 g ljus choklad, 35 % (kan uteslutas)

Gör så här:
1. Lägg smöret i en kastrull och tillsätt grädde och strösocker. Värm på svag värme och under omrörning tills smöret smält och sockret löst upp sig.
2. Tillsätt kokosen i kastrullen och rör om ordentligt. Häll kokosblandningen i en form klädd med bakplåtspapper eller plastfolie och tryck ut den till ett jämt lager. Låt stå i kylskåpet över natten eller åtminstone 3-4 timmar.
4. Skär den stelnade kokosblandningen i lagom stora bitar.
3. Smält den mörka chokladen i mikron eller över vattenbad. Doppa kokosbitarna i den smälta chokladen (om den lätt faller sönder kan du istället lägga kokosbitarna på ett pakplåtspapper och hälla 1 msk choklad över varje bit). Smält aven den ljusa chokladen och ringla den över bountybitarna.

Kanske gillar du också...

 
Hemmagjord daim Oreo- och
pepparminttryfflar
Kokostoppar med vit
och mörk choklad

Gravad lax och hovmästarsås

Förra veckan var jag på ett stort och fint julbord med mitt jobb och vi bjöds verkligen på ett överflöd av olika sorters rätter. Men på mig är det nästan lite bortkastat eftersom jag i stort sett bara äter fiskrätterna. Jag frossade i olika sorters inlagd sill, kall- och varmrökt lax, räkomelett och jansson. Och sen gick jag direkt på efterrätts bordet! Kanske slinker det ner en och annan köttbulle men skinkan, korvarna, syltan och revbensspjället kan jag verkligen vara utan.

 
Ett måste för mig på julbordet är gravad lax och hovmästarsås. Det här är min farmors recept. Hon har alltid varit den som stått för allt det goda på min familjs julbord, men i år har jag fått ta över den gravade laxen. Det må vara min farmors recept, men det återstår att se om laxen blir lika god som hennes (nu ska den få ligga i kylen och gotta till sig fram till julafton). Här kommer i alla fall receptet:

Gravad lax

Ingredienser
1 laxsida, utan ben men gärna med skinnet kvar
strösocker, 1/2 dl för varje kilo lax
salt utan jod, 1/2 dl för varje kilo lax
vitpepparkorn, stötta
1 rejäl knippa dill

Gör så här:
1. Lägg laxen i en ugnsfast form med skinnsidan nedåt.
2. Blanda socker, salt, stött vitpeppar och grovhackad dill (använd de grövre kvistarna till att grava laxen och spara de finare kvistarna till hovmästarsåsen). Strö blandningen över laxsidan. Om du vill grava två laxsidor lägger du den andra laxsidan ovanpå dillblandningen med skinnsidan uppåt.
3. Stoppa formen i en plastpåse och tillslut ordentligt. Låt stå i kylskåpet i 2-3 dygn. Vänd på laxsidan morgon och kväll. Hur lång tid det tar beror på hur tjock laxsidan är. Smaka för att avgöra om du är nöjd med smak och konsistens.

Hovmästarsås


Ingredienser
1 äggula
1 msk strösocker
2 msk vitvinsvinäger
2 msk söt och mild senap (t.ex. Stjernströms)
1 dl rapsolja (eller annan neutral olja)
salt
vitpeppar
dill

Gör så här:
1. Häll äggulan, socker, vinäger och senap i en skål. Vispa ordentligt med elvisp.
2. Häll oljan i såsen i en fin stråle och fortsätt samtidigt att vispa kraftigt.
3. Smaka av såsen med salt, nymald vitpeppar och hackad dill.

Kanske gillar du också...

 
Västerbottenlax Laxburgare med
mangodressing
Lax i hummersås

Oreo- och pepparminttryfflar

Idag kom äntligen snön men nu har vi istället slask upp till knäna. Norrlänningen i mig längtar efter pudersnö, pulkåkning och snöänglar, men det verkar dröja. Känns som att vi får ställa in oss på en grå jul istället för en vit. Eller är det någon av er där ute som har snö där ni bor?



Jag och Tyra gjorde julgodis idag. Eller rättare sagt, jag gjorde och hon åt. Vi var i alla fall eniga om att resultatet blev väldigt lyckat. Vi gjorde två sorter - oreo- och minttryfflar och Bountybitar. Kände att jag ville prova något nytt istället för ischokladen och knäcken och både sorterna blev som sagt väldigt goda.
 
Receptet på tryfflarna kommer här (jag kommer även publicera receptet på Bountybitarna inom kort).
 

Oreo- och pepparminttryfflar


Supersmarriga tryfflar som passar perfekt till jul. Receptet ger ca 40 tryfflar.

Ingredienser
200 g Philadelphiaost
300 g Oreokakor
0,5 tsk pepparmintarom
200 g mörk choklad, 70%
1 näve polkagrisar

Gör så här:
1. Mjuka upp Philadelphiaosten med hjälp av en elvisp. Mixa kakorna i en matberedare tills du får fina smulor. Blanda ner kaksmulorna tillsammans med pepparmintaromen i Philadelphiaosten och blanda alltsammans väl.
2. Rulla små kulor av kakblandningen och lägg dem på en bricka klädd med bakplåtspapper.
3. Låt tryfflarna stå ca 30 minuter i frysen så att de stelnar.
4. Smält chokladen i mikron eller över ett vattenbad. Doppa de stelnade tryfflarna i chokladen och lägg tillbaka dem på bakplåtspappret. Garnera med krossade polkagrisar innan chokladen har stelnat.
5. Låt stå kallt i ca en timme så att chokladen stelnar ordentligt. Förvara sedan kallt.

Kanske gillar du också...

 
Hemmagjord daim Lussebullar Biscotti

Chili

En del maträtter lämpar sig speciellt bra en kall vinterdag när man är lite frusen. Chili är helt klart en av dem. Varm och packad med smak. Servera den rykande varm i en djup skål och ät den med sked. Några skivor gott bröd att doppa i såsen rekommenderas varmt. Perfekt efter en dag i skidbacken (för de som är lyckligt lottade att ha snö).

Anpassa själv receptet efter hur stark du vill ha din chili. I min familj gillar vi stark mat, så jag tjångade på med stark salsa och ganska mycket grön chili. Om du inte gillar så mycket styrka kan du ta mild salsa och utesluta den gröna chilin helt. Bli inte avskräckt av antalet ingredienser - detta är en väldigt enkel rätt att göra!
 

Chili


En smakrik och jättegod chili med inslag av bland annat choklad och koriander. Servera chilin tillsammans med riven ost, en klick gräddfil, färsk koriander och några skivor vitt bröd. Receptet ger 6 portioner.

Ingredienser
2 msk olivolja
650 g nötfärs
1 stor gul lök, hackad
2 vitlöksflyftor, fint hackad
2 gröna chilifrukter, fint skivad
2 dl salsa
1 burk krossade tomater
2 dl tomatsås
2 msk chilipulver
0,5 msk kakao
0,5 msk malen kummin
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk torkad oregano
1 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
2 tsk limejuice
1 kruka färsk koriander
3 dl kycklingbuljong
1 burk kidneybönor
1 burk vita bönor

Tillbehör
gräddfil
riven ost
vitt bröd

Gör så här:
1. Hetta upp en msk olivolja i en stor gryta. Bryn köttfärsen och häll sedan över den i en skål.
2. Tillsätt en msk olivolja i grytan tillsammans med lök, vitlök och grön chili. Bryn på medelhög värme i ca 3 minuter.
3. Tillsätt krossade tomater, salsa, tomatsås, kryddor, salt, kakao, limejuice, koriander, kycklingbuljung och brynt köttförs i grytan. Rör om och låt puttra på svag värme under lock i 30-45 minuter.
4. Skölj av bönorna i ett durkslag och tillsätt dem i grytan. Låt puttra ytterligare några minuter.

Kanske gillar du också...

 
Shrimp Quesadillas Renskavsgryta med
kantareller och lingon
Pinjenötsbiffar med
fetaostcrème

Brownies

Vad otroligt kul att så många nya hittade hit till bloggen den här veckan. Tänk vad ett publicerat inlägg på blogg.se kan göra... Tack för alla fina kommentarer. Jag känner inte att jag hinner svara alla personligen, men jag uppskattar dem verkligen och hoppas att ni tittar in snart igen. Extra kul är det att flera av er verkar ha testat några av recepten och blivit nöjda. Verkligen superkul!

Jag har precis upptäckt vad det innebär att fota i RAW-läge, och jag är helt frälst! Vilken skillnad det blir! Ända sedan jag fick min systemkamera för några år sedan har olika personer sagt till mig att det är bäst att fota i RAW om man vill få riktigt bra bilder, men jag har inte riktigt orkat sätta mig in i vad det är och hur man gör.



Jag är fortfarande nybörjare men mina senast tagna foton har övertygat mig om att jag måste lära mig mer. Ljuset, skärpan och kontrasterna blir sååå mycket bättre. Jag har deppat lite för att alla bilder man tar inomhus nu när det är så mörkt blir dåliga, men med RAW verkar det som att det problemet är löst. Bilderna i det här inlägget är tagna i mitt mörka kök en kväll i december och med endast en taklampa som belysning. Det kan man inte tro, eller hur?

Om ni liksom jag inte riktigt har förstått vad RAW är men gärna vill lära er hur man får bättre bilder kan ni lära er grunderna i RAW här. För att komma igång behöver ni en hyfsat bra systemkamera och Photoshop (eller ett likvärdigt bildbehandlingsprogram).

Brownies


Kladdiga och lite sega brownies med massor av chokladsmak. Servera dem gärna varma med en kula vaniljglass.

Ingredienser
1,8 dl vetemjöl
2,5 dl kakao
1 tsk salt
350 g smör
3 ägg
4 dl strösocker
0,5 tsk vaniljextrakt (eller 2 tsk vaniljsocker)
250 g choklad av bra kvalitet, grovt hackad (jag använde ljus choklad)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Smält hälften av smöret i en kastrull. Tärna den andra hälften och lägg i en skål. Tillsätt det smälta och varma smöret till skålen med smör och rör om. Låt svalna.
3. Blanda mjöl, kakao och salt i en annan skål.
4. Vispa ägg och socker pösigt i en tredje skål. Tillsätt vaniljextrakt (eller vaniljsocker), smöret och mjölmixen och blanda väl. Tillsätt den hackade chokladen och blanda lite till.
5. Häll smeten i en smörad ugnsform. Grädda i ca 45 minuter. Kakan ska vara kladdig när du tar ut den ur ugnen. Skär i lagom stora bitar.

Kanske gillar du också...





Choklad- och
bananmuffins

Bakad choklad med
vaniljglass
Kladdkaka

Mästerkocken.se

Jag skulle vilja tipsa om en ny matsajt som jag har fått i uppdrag att besöka och tycka till om. På mästerkocken.se blandas redaktionellt material med recept samt en köksbutik. Inom kort kommer även ett community startas där man kommer kunna dela med sig av sina egna recept. Dessutom lanseras även Mästerkockens egen tidning den här veckan, där läsarna kan få sina egna recept publicerade.


Jag tycket det verkar jättespännande! Nu är sajten som sagt helt nystartad, men när den kommer igång ordentligt kan det bli hur bra som helst. Bra information, pedagogiska recept och fina bilder. Jag hittade på en gång ett recept som jag tänker testa i helgen - Cheesecake med räkor. Ser otroligt gott ut!


Så jag tycker även du ska besöka mästerkocken.se! Just nu pågår dessutom en tävling med nya vinster varje dag. Bland annat kan du vinna designprodukter för köket och en weekendresa värd 5000 kr. Tävla här


Saffranspannkaka

Här kommer receptet på saffranspannkaka - en supergod och vintrig pannkaka från Gotland.

Saffranspannkaka

Jättegod att äta som efterrätt eller mellanmål tillsammans med sylt och grädde.

Ingredienser
1 1/2 dl rundkornigt ris
3 dl vatten
5 dl mjölk
1 msk socker
3 dl vispgrädde
1 hg sötmandel
1 1/2 tsk salt
4 msk honung
2 pkt saffran
2 bittermandlar
2 msk smör
1 tsk malen kardemumma
1 krmmalen kanel
3 ägg

Gör så här:
1. Koka riset i vattnet i 5 minuter. Tillsätt mjölken och låt koka i ytterligare 5 minuter. Rör i sockret och låt koka i ytterligare 10 minuter.
2. Skålla och skala mandeln.
3. Rör ned mandel, salt, honung, saffran, riven bittermandel, smör, kanel och kardemumma i gröten. Vispa upp äggen och blanda ner i gröten.
4. Häll gröten i smord liten långpanna, dubbel sats i vanlig långpanna. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.

Kanske gillar du också...

 
Lussebullar Crème brûlée Blueberry Cheesecake

Hemmagjord daim

Har ni börjat göra julgodis än? Lite tidigt kanske, men som sagt: man måste ju göra vad man kan för att få till lite julkänslor nu när december har börjat med regn istället för snö.

 
Eftersom jag är lite less på knäck får det bli daim i år istället. Ungefär samma sak, men i annan skepnad och med choklad. För allt blir ju så mycket godare med lite choklad :)
 
 

Hemmagjord daim


ca 35 bitar

Ingredienser
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
200 g mjölkchoklad, 35%

Gör så här:
1. Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Rör om och låt koka upp. Låt kolan koka på låg värme tills den mörknat. Gör kulprovet: droppa lite kola i ett glas med iskallt vatten. Om du kan rulla en hård kula av kolan är den klar, annars låter du den koka en stund till.
2. Klä en liten form med bakplåtspapper. Häll kolasmeten i formen. Låt svalna.
3. Smält chokladen i ett vattenbad eller i micron. Bred chokladen över den stelnade kolan.
4. När chokladen stelnat skär du daimen i lagom stora bitar.

Kanske gillar du också...

 
Biscotti Kubansk chokladmousse Kokostoppar med vit
och mörk choklad